Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majkap

38 tc, potworny dyskomfort i bol

Polecane posty

Gość majkap

Dziewczyny, juz drugi dzien mam jakis dziwny bol w lewej nodze, najpierw byl przy stopie a teraz "doszedl" juz do kolana i dalej idziew gore. Najgorzej jest w nocy, nie moge w miejscu wylezec, to. Cos w rodzaju bolu reumatycznego ale nie do konca to taki bol. Jestem w 38 tc i nie bardzo wiem co z tym zrobic. Pomozcie :)

Gość O_o 2525
Ciąża pozamaciczna :D Żartuje i przepraszam. Wybierz się do lekarza. W ciąży (z tego co wiem) lubią się robić zakrzepy w nogach. Lepiej sprawdzić.

Gość O_o 2525
Ciąża pozamaciczna :D Żartuje i przepraszam. Z tego co wiem w ciąży lubią się robić zakrzepy w nogach, lepiej wybierz sie do lekarza i sprawdź.

Gość może ucisk na nerw w kręgosłup
tzw rwa kulszowa, zdaża sie w ciąży gdy kręgosłup jest nadmiernie obciążony ewentualnie sprawa naczyniowa, ucisk na tętnice w pachwinach sprawdź czy noga nie puchnie czy nie widać jakiś zmian naczyniowych (nie robi się gorąca, zsiniona) odpoczywaj z nogami w górze, wcieraj balsamy z mentolem, są specjalne żele do zmęczonych nóg dla kobeit w ciąży jesli będzie bez zmian skonsultuj to z lekarzem

Gość majkap
Dzieki za podpowiedz, ale nie zauwazylam zadnych zmian na nodze. Co do obciazenia kregoslupa, moze byc i tak, co prawda tylko 9 kg w przod ale jestem niska ;) tylko dlaczego najbardziej boli kiedy leze?

Po pierwsze może jak lezysz to bardziej uciska na nerw a po drugie inne krążenie krwi jest.

Gość knfjfnjfnmfnjdf
Autorko a czy boli kiedy leżysz na lewym boku? Jeżeli boli kiedy lezysz na wznak to wiadomo że to przez ucisk głównej żyły gdyż dziecko naciska na nią całym ciężarem i przez to krew nie jest z kończyn dolnych prawidłowo odprowadzana do naczyń górnych. Powinnaś spać a nogami na podwyższeniu albo na lewym boku a już najlepiej na półleżąco a uniesionymi nogami. Nie powinnaś dzwigać zbyt dużo a siedząc za dnia równiez pomyśleć o podnózku i unosić kolana na równi z pasem. Powinno się kontrolować takie rzeczy u lekarza bo zakrzepy żylne jeżeli ma się już taką tendencję to wychodzą właśnie pod koniec ciąży i podczas porodu (podczas porodu bywają groźne) . Oczywiście nikt nie straszy bo to może być zwykłe przeciążenie żył :) ...ale warto zadbać o siebie i powiedzieć lekarzowi :).

Gość majkap
Nie wazne jak leze, boli tak samo. Na wznak w golole nie moge wylezea ani minuty. Zazwyczaj spie na lewym boku bo tak jest najwygodniej i najmniej cokolwiek boli. Na chwile obecna bol dochodzi juz do pachwiny ;/

Gość jestem w mega szoku
a czy wcześniej noga Cię nie swędziała? bo niedawno miałam coś takiego, kilka dni po swędzeniu. Okazało się, że wystarczy maść natłuszczająca kilkanaście razy dziennie (linomag krem) i samo przeszło. Ps. i tak bym poszła do lekarza :)

Gość knfjfnjfnmfnjdf
Ja pod koniec ciąży miałam rwę kulszowa ale ona jest umiejscowiona prawie że przy pośladku więc to co innego natomiast ciebie boli cała kończyna. Może udaj się do lekarza, jak powie że to norma to przynajmniej będziesz wiedzieć.