Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lidka120589

Umowa zlecenie, Chorobowe, ciąża. Pomocy!!!!

Polecane posty

Gość Lidka120589

Witam. Parę dni temu dowiedziałam się że jestem w ciąży. Od 25 kwietnia do 18 maja miałam podpisaną umowę zlecenie w jednej z firm. Po tym czasie wszyscy pracownicy pracujący na umowę zlecenie mają tzw "wolne" z powodu braku pracy. Wznowiona ma być produkcja od najbliższego poniedziałku tj. 28 maja. W tej sytuacji nie wiem co mam zrobić gdyż nie mogę iść na zwolnienie a to dopiero 3tc i dobrze się czuje. Mam pytanie. Od kiedy mogę ewentualnie iść na L4, i jakie ma znaczenie podpisywania kolejnych umów? Czy składki są opłacane z góry czy z dołu za miesiąc? Do kiedy musiałabym pracować żeby liczyć na świadczenia chorobowe i jeśli przysługuje mi zasiłek macierzyński to w jakiej wysokości? Proszę o jakieś wskazówki i porady, bo nie mogę pojąć tych wszystkich przepisów a zależy mi żebym miała za co utrzymać dziecko. Przyszły mąż dużo nie zarabia i teraz ledwo dajemy radę, a gdzie jak maluszek się pojawi. Oczywiście bardzo się cieszymy z dziecka tylko jest tyle pytań i niepewności pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc

Gość Szpindlerowy mlyn
nie chce Cie martwic i pewnosci nie mam a le wydaje mi sie, ze pracujac na umowe zlecenie nie masz oplacanych skladek, tylko ewentualnie sama je sobie oplacasz i chyba nie ma czegos takiego jak l4 na umowie zlecenie-pracujesz to zarabiasz a jak nie to nie, umowa zlecenie to umowa cywilna a nie umowa o prace, ale nie mam 100% pewnosci, wiec jeszcze musisz sie dowiadywac, powodzenia

Gość Lidka120589
Dobrowolnie są odprowadzane składki na ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe. Podpisywałam taki papier:)tylko że niby 90dni jest karencji a nie wiem jak to policzyć.

Gość Szpindlerowy mlyn
no to musisz sie dowiedziec moze u siebie w kadrach? ja jak pracowalam na umowe zlecenie to nie mialam oplacanych skladek itp

Wg mnie na umowie zlecienie nie nalezy sie chorobowe a tym bardziej macierzynskie, przynajmnieej u mnie tak bylo, jak bylam chora to po prostu nie przychodzilam do pracy i nie mialam za te dni urlopu, jesli nie oplacalas sobie sama skladek to raczej nic ci sie nie nalezy

Gość Lidka120589
Ja już nie wiem. Nie mogę powiedzieć w kadrach bo mnie na kolejna umowę zlecenie nie zatrudnia:( ciekawi mnie jeszcze czy mam płacone tylko za te dni które przepracowałam czy za cały miesiąc.

Gość piskawka
nic ci się nie nalezy, oszalałaś chyba

Gość Ja pracuje na zlecenie i nie
chyba macierzynskie przysluguje na umowie zleceniu w tedy kiedy jest oplacane dobrowolne ubezpieczenie chorobowe przez 90 dni, w sensie zasilek macierzynski L4 przysługuje pracownikowi na umowie zleceniu tjesli to jest zgloszeone do ZUS Aby ZUS wypłacił zasiłek chorobowy należy wykazac ze opłacało się co najmniej przez 3 miesiące dobrowolne składki na ubezpieczenie chorobowe.

Gość Lidka120589
piskawka -> pewnie tego nie wiesz ale ja się właśnie dowiedziałam że potrzebuje 90dni opłacania składek przy umowie zlecenie i wtedy mogę iść na chorobowe i płaci mi je zus:):):)oczywiście muszą to być składki na ubezpieczenie chorobowe.

Tak wiec od 25 lipca Ci to przysluguje chyba

Gość tak ale czy nie musi byc
nieprzerwanie opłacanae?? a skoro teraz masz przerwe to chyba liczy się od nowa

Tak, musi. Nie wiem jaki ma wymiar to jej wolne, brak umowy?

Gość tak ale czy nie musi byc
no skoro umowa była do 18 maja to te 90 dni musi lecieć od nowa, cos tak mi sie kojarzy ale najlepiej zapytac w zusie albo kadrowa

Gość Anatenka
jeśli masz składki opłacane co najmniej 3 miesiące, chorobowe płaci ZUS. Ale jak jesteś na zleceniu, pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy.

Gość gshryhrhbertbhetrh
Składki "chorobowe" muszą być odprowadzane łącznie za 90 dni ( przerwa w odprowadzaniu składek nie może być dłuższa niż 30 dni) Wysokość świadczenia jakie przysługuje jest liczone jako średnia z wynagrodzenia. Nie przysługuje ci urlop macierzyński i wychowawczy i świadczenia z nimi związane ( to są urlopy zagwarantowane przez kodeks pracy - praca na umowę zlecenie nie opiera się o kodeks pracy)

Gość Lidka120589
Dziękuję za wszystkie rady:)trochę mi się pomału rozjaśnia i jest cień nadziei:)