Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zelowka

Tofu. Z czym to się je?;)

Polecane posty

Gość zelowka

Jak w temacie. Oczywiście wiem ile przeczytałam w wikipedii, ale szukam osób jedzących tofu. Bywa ono nazywane serem, ale czy jest w smaku seropodobne? Piszą o nim, że można go użyć zamiast np. kurczaka, ale na ile zastępuje ten specyficzny smak? Chciałabym zacząć stosować, bo chcę zmniejszyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Może macie ulubione jakieś? Może podacie przepisy na proste potrawy z zastosowaniem?

a-Ja od dłuższego czasu nie jadam mięsa, więc musiałam je czymś zastąpić i głównie dlatego dokonałam przeglądy tofu dostępnego na naszym rynku. Najbardziej mi pasuje to z Polsoi, ale inne też są ok. Można też robić tofu w domu, ale mówiąc szczerze mnie się nie chce w to bawić. Można z niego rzeczywiście robić różne potrawy, bo samo ma bardzo neutralny smak i wchłania smaki i zapachy jakie mu dodamy.

Gość zelowka
czyli mogę je zrobić a la kurczak, jeśli dodam przyprawę do kurczaka?

Gość marianna pe *
z oliwkami

Tak, ale ja unikam gotowych przypraw, bo zawierają glutaminian sodu i inne polepszacze smaku. Sama sobie robię mieszanki z ziół, a jako zasalacza używam sosu sojowego. Wrzucam w marynatę z soku z cytryny bądź limonki, ziół i sosu kawałki tofu a potem mogę z nimi robić różne rzeczy.

Gość zelowka
Jakie na przykład :D

Gość chrupcia
do sałatki można wrzucić

Mogę po odsączeniu wrzucić je na patelnie grillową i upiec. Mogę obtoczyć je w mączce kukurydzianej i usmażyć w głębokim oleju, mogę nic z nimi nie robić i dodać do sałatki.

Gość zelowka
A jak zamarzy mi się ryba?

Gość chrupcia
nji- tego z mączką kukurydzianą nie znam. Czy to jest taka mąka, co jak ziemniaczana wygląda. U nas nazywana Maizeną?

a-Jeśli nie zamierzasz rzucać ryb z powodów ideologicznych, to lepiej zjedz rybę. Tofu wprawdzie ma miliony zalet, ale nie zawiera tych wszystkich tłuszczy i kwasów i mikroelementów, które znajdziesz w rybie, zwłaszcza oceanicznej z okolic kół podbiegunowych. Jeśli jednak chciałabyś spróbować tofu a la rybka, to powinnaś do marynaty dodać troszkę sosu rybnego. Tylko ostrożnie z nim, bo ma bardzo intensywny zapach. I jest robiony z ryb więc Mazeina to skrobia kukurydziana.

Gość zelowka
Jaki zapach?? Pewnie rybny?

tofu wymieszać ze szpinakiem, dodać czosnek, zioła, pieprz, sól, dodać jajko, trochę mąki i robisz z tego małe kotleciki, smażysz i jest mega pyszne!

Gość zelowka
dziś w TV pokazali pastę z tofu z awokado... Na początek to idealny stopień trudności jak dla mnie :D

Faktycznie. Niektóre całkiem fajne :). Dzięki.

Gość kkkkkkkkanarantaaka
Ja lubię tofu prawie po japońsku. W sklepach typu Kuchnie Świata kupuję miso (sfermentowana pasta sojowa, ja kupuję taką w pudełeczku i jest tam chyba 5 saszetek "na jedną miskę"), do tego nori (wodorosty) oraz tofu. Tofu kroję w kostkę, wrzucam na patelnię bez tłuszczu, podsmażam. Zalewam wrzątkiem pastę, rwę drobno wodorosty i dorzucam tofu. Pyszna i szybka zupa w 5 minut na duążą miskę :)

wiecie co jak kiedyś obejrzałam film "Truciciele" to odechciało mi się jeść mięsa, stało mi w gardle i dlatego zabrałam się za jedzonko wegetariańskie...na początku nie umiałam sobie poradzić z tym wszystkim i robiłam mnóstwo błędów...teraz wiem ze przez zimę trzeba się suplementowac bo to co jest na polkach w sklepie to nic nie warte a przez sezon opychać się zielenina, jak to moj mąż mówi, do bólu...wtedy jest lux od 3 lat utrzymuje swoja idealna wagę a wyniki badań mam jak 20 - latka a mam ponad 40 nie mówiąc juz o kondycji i witalności. Trzeba znaleźć "złoty środek" i dostosować sie do naszej toksycznej rzeczywistości :) a tofu? Tofu jest the best!!!

Gość zelowka
kkkkkkkkanarantaaka- dziękuję, kilka dni temu oglądałam program o leczeniu się przy pomocy jedzenia i właśnie tam spotkałam się z miso. Póki co próbuję tofu, ale zapamiętałam miso i kudzu... zapoluje i nabędę.

felicidade- podziel się z nami jakimiś przepisami na tofu :). Podobno przepyszne jest nawet grillowane :).

Gość sdvgearfgerg
nji najpierw piszesz ze unikasz glutaminianu sodu a zaraz piszesz ze stosujesz sos sojowy..?

Gość heeyhehehe
soji nie powinno siejeść gdyz nie trawimy jej , poza miso i przetworów z fermetowanej soji , bierz przykład z azjatów

Tak, jako zasalacz, czyli minimalne , przyprawowe ilosci. Choć i z tego chcę powoli zrezygnować.

Gość chrupcia
svd... a ja kupuje sos sojowy bez glutaminianu... nie rozumiem czego się czepiasz. Czy tofu jest fermentowane? Raczej nie, a jest jedzone w Azji i zalecane jako łatwo strawne Ech....

Gość sdvgearfgerg
ciekawa jestem gdzie kupujesz, bo wszystkie sosy sojowe jakie wpadly mi w rece maja go duzo, az gryzie w podniebienie