Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niewiadoma92

NIEREGULARNE MIESIĄCZKI I PIERWSZA WIZYTA U GINEKOLOGA!!!

Polecane posty

Witam Drogie Forumowiczki Wczoraj miałam pierwszą wizytę u Pani ginekolog, strasznie długo czekałam (ok 4 miesięcy...NFZ....) i strasznie się bałam ale samo badanie jakoś przeszło. ( choć nogi miałam jak z waty Mój cykl trwa ok 60 dni, tj. krwawienia co dwa miesiące...i trwa ok 6 dni, Pani ginekolog powiedziala mi ze to mogą być poważne zaburzenia hormonalne, a nawet że w przyszłości mogę być niepłodna.... przestraszyłam się trochę... wypisała mi też skierowanie na USG na 18.06 i dodatkowo dostalam kartę badania cytologicznego, na którą mam iść zapisać się w pierwszym dniu miesiączki (tak jak Pani doktor zaleciła) i czy wtedy bede mogla wybrac dzien jakis dogodny...nawet nie wiem (cytologia powinna byc zrobiona od 10-20 d.c czyli ok 4 dni po ustaniu krwawienia..) byłam w takim stresie, że sama nie wiem czy wszystko dobrze zapamietalam i czy czegos nie ominelam... znajac zycie to tak Pamietam jedynie ze mowila ze musimy podgonic te badania i beda kolejne pytanie do Was, czy któraś z Was miała coś podobnego? i rozumiem USG, ale zdziwiło mnie zalecenie cytologii, mam 19 lat.. i jak taka cytologia wygląda?? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

A dlaczego zdziwiło Cię zalecenie cytologii? Jest to badanie, które każda kobieta powinna wykonywać kontrolnie co roku, nawet jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów. USG jest po to, żeby sprawdzić jak wyglądają jajniki i macica. Być może lekarz podejrzewa torbiel na jajniku, a może nawet zespół policystycznych jajników. Nie wiem jak będzie z wyborem dnia wykonania cytologii, ale jeśli dostałaś skierowanie to prawdopodobnie wymaz będzie pobierała położna, więc pewnie żadnego problemu z terminami nie będzie.

A tak na przyszłość rejonizacja nie obowiązuje, więc możesz sobie wybrać dowolnego ginekologa, który ma podpisaną umowę z NFZ i nie musisz tyle czekać. W mojej przychodni wydawane są numerki i pacjentka jest przyjmowana tego samego dnia. Można się też zapisać, nie wiem jakie są terminy, kiedyś słyszałam, że ok. 1-1,5 miesiąca, ale ja zdecydowanie wolę tę formę "numerkową".

zdziwiło mnie pewnie dlatego, że to moja pierwsza styczność z tym a niby od 20ktoregos roku zycia sie je wykonuje no ale jesli zalecila mi je babeczka to potrzebne ..;)

tak wiem wiem, ale to też z braku czasu na "podróżowanie" i szukanie a nawet myślenie, mieszkam tu od niecałego roku i nie orientuje się kompletnie a przychodnia w której byłam jest "pod nosem" ;)

http://kolejki.nfz.gov.pl/koc/kolejkiSzukaj.do To jest całkiem przydatne chociaż nie zawsze wszystkie informacje pokrywają się z rzeczywistością. Co do cytologii to pewnie słyszałaś o programie profilaktycznym skierowanym do kobiet w określonym wieku, ale to jest zupełnie co innego. Jest też program mammografii przesiewowej, ale to też nie oznacza, że kobiety starsze lub młodsze nie powinny wykonywać tych badań kontrolnie, a już na pewno w momencie gdy są ku temu jakieś wskazania.

rzeczywiscie tam gdzie bylam jest 700 osob oczekujacych a czekanie na wizyte to ok 60 dni tylko ze jestem studentką a to wlasnie tam sie "zapisalam" na poczatku roku akademickiego i tam wlasnie poszlam...

Tylko lekarza pierwszego kontaktu wybierasz raz (można chyba raz w roku zmienić), ginekologa nie musisz się trzymać. Nie namawiam, żebyś koniecznie zmieniła, jeśli Ci pasuje, ale warto wiedzieć, że w nagłych przypadkach można się udać gdzieś indziej.

narazie nic nie zmienie bo kobieta wydaje się być dobra i miła, ale na przyszlosc przyda sie taka informacja, dzieki wielkie ;)