Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zzaniepokojona

Czy taka dieta moze zaszkodzic dziecku?

Polecane posty

Gość Zzaniepokojona

Boje sie, wykryto u mnie cukrzyce, tzn jeszcze nie wykkryto ale wyglada na to, ze ja mam, gdyz obciazenie glukoza 50 gr wyszlo zle, w poniedzialek powtarzam badania. Teraz boje sie cokolwiek jesc, bo cukier mi skacze - zalatwilam sobie glukometr... I stosuje ogolne zasady diety cukrzycowej, ale dopiero sie ucze... Dzisiaj zjadlam: - 2 kanapki z chlebem razowym, salata, rzodkiewka i pomidorem - salatke z brokulow, kapusty pekinskiem i tunczyka (mala porcja) z 2 chlebkami vasa - ryz brazowy z kawalkiem piersi z kurczaka z folii i kilkoma fasolkami szparagowymi - pol grejfruta - pol serka wiejskiego z dwoma chlebkami vasa - kalarepke - platki fitness - mala garsc z polowa szklanki mleka Jestem w 27 tc, czy to malo jedzenia? Wczesniej jadlam wiecej wiec ciezko mi sie odniesc z innego punktu widzenia.

Gość lips90
zaszkodzić?chyba żartujesz,to najlepsze menu nie tylko dla cukrzyków...żeby kazda matka tak jadla to byloby cudownie oby tak dalej

Gość Zzaniepokojona
Zjem jeszcze kanapke z chlebem zytnim i twarogiem chudym - zeby mi cukier do rana nie spadl. Serio to nie jest za malo? Pytam bo wczesniej jadlam duzo wiecej, w sumie tez same owoce i warzywa, ale jednak wiecej.

Gość nius
akurat przy obciążeniu 50g glukozy często wychodzą pomyłki. Teraz lekarze zalecają 75g glukozy. Mnie wyszło zbyt dużo po 50g a po 75g wszystko pięknie w normie.

Gość Zzaniepokojona
Nius, i do tego drugiego obciazenia jadlas normalnie? bo ja sie troche obawiam. Badanie w poniedzialek, moze jutro i pojutrze powinnam jesc jak zwykle?

Gość nius
jadłam normalnie -nawet zjadłam z mężem pizzę. Miałam tego dnia oprócz obciążenia 75g glukozy oraz krzywą cukrzycową (czyli badaną krew w ciągu dnia) i wyszło wszystko ok.

Gość nius
jaki miałaś wynik?

Gość vbdishvbck
Joanno to znowu ty :) a jednak wróciłaś

Gość Zzaniepokojona
157 prze normie do 140 - po godzinie 132 przy nirmie do 120 - po dwoch godzinach

Gość Zzaniepokojona
Podniose

Autorko ja nie pamiętam ile g miałam robione obciążenie ale wyszło że mam cukrzycę ciążową.Generalnie dopiero od 16 tygodnia kiedy minęły mdłości zaczęłam jeść trochę więcej i inne rzeczy.Od 25 byłam na diecie dla cukrzyków i sama zastanawiałam się czy aby nie za małe te porcje.W tej chwili nie napiszę ile jadłam i co bo nie pamiętam a kartkę z menu już pewnie wywaliłam.I wracając do twoich obaw sama pytałam lekarzy czy to nie za małe porcje dla ciężarnej na dodatek pracującej-zapewniali mnie że porcje za małe nie są a menu tak skomponowane aby i mnie i dziecku dostarczyć wszystko co niezbędne.I pamiętam że np.śniadania zalecali mi jakiś tam chleb ale napewno nie zwykły,biały do tego jakaś wędlina i full warzyw do kanapek.Tak więc widzę że liczy się jakość a nie ilość jedzenia:) myślę że nie masz się co martwić o porcje.Możesz spokojnie przestrzegać menu zaleconego przez lekarza ale zapytaj o przekąski między posiłkami jakie możesz jeść aby cukier nie skakał jeśli zgłodniejesz.

Gość qwea
jedz co chcesz a bachor i tak bedzie rozbestwionym hugonem

Gość doautorki
Aska, znowu ty:O