Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ponura zniwiarka

do osob self employed w uk. please help.

Polecane posty

Gość ponura zniwiarka

probowalam wyszukac w internecie na temat samo zatrudnienia, i wszystkie przypadki, ktore znalazlam to ktos chce otworzyc firme itd. ja chcialabym sie samozatrudnic jako kosmetyczka i nie wiem jak sie za to zabrac :( po pierwsze - wszyscy placa mi gotowka. czy to jest ok? moje dochody nie sa wysokie - czasami lepiej czasami gorzej. zdarzy sie ze w tygodniu nie zarobie nawet 200 funtow. boje sie, ze bede malo zarabiac, a i tak bede musiala placic podatek i inne rzeczy. czy ktos kto tutaj jest moglby podpowieciec co nieco na ten temat ? nie szukam,zeby mi ktos wytlumaczyl gdzie mam isc, ani jak wypelnic forme- z tym sobie poradze. bardziej moze, jakies przydatne uwagi, i co mi potrzeba na start. z gory dziekuje.

hejka:) wiadomo, że masz taki zawód, że będa Ci płacić gotówką, podobnie zarabiają przecież taksówkarze (private hire) i masa innych osób podatki będziesz płacić takie jak każdy, ale będziesz miała dużo więcej czasu na to, żeby sobie na niego odłozyć; regularnie płacisz tyko NI (teraz jest to raz na pół roku ok. 60f); np. podatek za rok 2011-2012 rozliczasz na papierze do końca paxdziernika 2012r, a przez internet do końca stycznia 2013r. - wtedy dopiero musisz zapłacić całą należność za poprzedni rok, wyrównanie składek NI (jeśli zarobisz odpowiednio dużo), natomiast w lipcu 2013 na podstawie tego rozliczenia zapłacisz podatek a conto przyszłego roku... wszystkie informacje na ten temat dostaniesz jak się zarejestrujesz, a bedą też przysyłac kwity na płacenie NI i przypominac o rozliczeniu. wejdź sobie na stronę businessgateway.org.uk... bodajże - tam mozesz wyszukać szkolenia w swoim regionie )darmowe, organizowane przez council) na ten temat - podstawy dla osób zakładających firmy... generalnie z niczym nie ma problemów do czasu kontroli - wtedy trzeba się wykazać taką książką rachunkową gdzie wpisujesz wpływy, wydatki, koszty itede ja sobie robię tak, że mam osobne konto, na które spływa kasa z działalności (ale to zwykłe personal account, nie daj sobie wcisnąć business acc. bo nie musisz go mieć) i z niego kupuje potrzebne rzeczy, dodatkowo zbieram rachunki i w zeszycie zapisuję wszystkie nietypowe wydatki i transakcje, o których wiem, że zapomnę o co chodziło - w sumie mam zrobione na razie książki rachunkowe za poprzednie lata, ale zawsze z bólem;) jak jeszcze coś chcesz wiedzieć to pytaj:)

Gość ponura zniwiarka
hej, wielkie dzieki :)