Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hipoh

martwią mnie pieprzyki

Polecane posty

Może są tu osoby które znają sie na tym temacie. Mam dużo róznych pieprzyków ale niepokoją mnie dwa, poniżej zdjęcia. Jestem umówiona na wizytę ale dopiero w przyszłym tyg. ostatni bardzo dużo naczytałam sie o czerniaku i chyba sama się nakręcam. http://www.wgraj.org/zdjecie/86009 ten ma jakieś 5mm i jest w miejscu ocieranym przez ubranie drugi natomiast jest taki grudkowaty i jest bardziej w kolorze skóry, wygląda troche jak blizna, niestety na zdjęciu nic nie widać.

Nie nakręcaj się, bo to nie ma sensu. Sens ma natomiast zdecydowane wycięcie znamienia skórnego, z odpowiednim marginesem zdrowej tkanki skórnej. Lekarz chirurg (nie dermatolog!!!) będzie wiedział co należy zrobić. Dobrze, że jesteś umówiona do lekarza już w przyszłym tygodniu. Nie dłub tego, nie skub, bo to zadanie dla specjalisty. Każda wycięta zmiana podlega obowiązkowemu badaniu histopatologicznemu. Takie są standardy postępowania. Na wynik hist.-pat. trzeba poczekać kilka dni. Na zdjęciu widać, że zmiana nie jest duża. To dobrze, bo rokuje pomyślnie.

Gość ifmn3f 4mi
wyglada bardzo dobrze pieprzyki grozne to takie o nierownym kolorze i konturze watpie zeby cos z nim bylo zle jest maly niewypukły bedzie ok

stresuję się i sama sie nakręcam. On ma na środku takie mniejsze wystające grudki, na zdjęciu widać to słabo.

Gość jak ktoś już napisał najlepiej
wyciąć, zbadają i będziesz mięc spokój. To nie boli:)

Gość biedronka.22
www.badajznamiona.pl ten adres zostal podany na tym forum w temacie czerniaka na portalu jest kilka fotek, ktore pomoga w ocenie pieprzyki musi obejrzec dermatolog, przez specjalną lupe :) jak masz pieprzyki nalezy unikac opalania - (stosowac wysokie filtry) przy wycieraniu recznikiem, nie trzec za mocno, by nie podraznic profilaktycznie pod lupe przynajmniej raz w roku, najlepiej co pol roku, jesli ma sie taką specyficzną karnacje ;) no i samemu kontrolowac: kolor, ksztalt i wielkosc pozdrawiam,

Ten pieprzyk który mam jest na piersi tak z boku gdzie przypada fiszbina biustonosza, od jakiegos czasu czuję jakby pierś tak wzdłuż mnie ciągneła i czuję takie poszczypywanie, zastanawiam się czy to może być od tego pieprzyka a może ja już sama sobie ten ból wkręciłam psychicznie?

Jestem po wizycie, ten pieprzyk nie wzbudził u lekarza niepokoju, niestety mam inny który sie mu nie podoba i musze go usunać chirurgicznie. Jest ona w kolorze skóry wyglada według mnie jak mała blizna i składa sie jakby z takich małych grudek i jest lekko wypukłe ponad skóre, ma taki kształ jakby rogala. Powiedział że widac jakies rogowacenie, i trzeba to usunąć i pod mikroskop. Zmiana ta nie krwawi i nic z nia sie nie dzieje, mam ja już dobrych pare lat, pamietam że najpierw wyszła taka grudka a później jakos sie tak rozrosło, ma jakies 6-7mm, nigdy nie zwróciło to mojej uwagi. Teraz wystraszyłam się nie na żarty. Teraz nie moge tego usunąć, bo za 2 tyg mam zaplanowane wakacje, zajme sie tym zaraz po powrocie ale napewno nie u niego.

Gość gość
Masz problem ze znamionami lub pieprzykami? Wyślij zgłoszenie do programu „Klinika urody" oraz kilka zdjęć (tej części ciała, której dotyczy problem, twarzy i całej sylwetki) na adres uroda@tvn.pl, a może to właśnie Ciebie zaprosimy na casting i pomożemy Ci pozbyć się uciążliwego kompleksu!