Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość efrtg

GRYPA JELITOWA - miał ktoś ?

Polecane posty

Gość efrtg

Mam pierwszy raz coś takiego, jeśli to w ogóle grypa jelitowa. Leje się ze mnie po prostu woda od 3 dni... Ogólnie nie czuję się jakoś bardzo źle, ale słaba jestem bo nie mam zupełnie apetytu, cały czas przelewa mi się wszystko w jelitach :o . Jak długo to jeszcze potrwa ? :o Biorę Nifuroksazyd.

Gość ojeeeeej
po 1. idz do apteki po NIFRUROKSAZYD- on zatrzyma srake po 2. pij pij i jeszcze raz pij! powinno przejsc po 3-4 dniach :)

Gość ojeeeeej
o patrz, nie doczytalam. jak nie pomagato bierz po 2 tabsy 3x na dobe :)

Gość efrtg
No biorę to już, od pierwszego dnia i niewiele to pomaga. Nie latam do kibla co 5 min, ale tak ze 6 razy dziennie i cały czas te bulgoty :o . Pić - piję.

Gość dyskósja ogulna
A wymiotujesz?

Gość ojeeeeej
najwazniejsze zeby sie nie odwodnic, a lac to niech sie leje. moze sprobuj sobie ugotowac ryz z marchewka albo kisiel i ci zoladek ruszy?

Gość efrtg
Nie, nie wymiotuję. Próbowałam coś jeść, ale dosłownie pół kromki chleba z masłem spowodowało, że zapchałam się jakbym zjadła cały bochenek, mam totalnie zamulone wszystko i na nic nie mam ochoty.

Gość dyskósja ogulna
Ja piłam dużo coli, pomagało na wymioty. Ale jak Ty nie wymiotujesz to masz z głowy połowę problemu. Poza tym piłam kiśle, jadłam biszkopty czy chrupki kukurydziane. Takie lekkie przekąski.

Gość ojeeeeej
no to typowa jelitowka. zjedz cos cieplego. a jest ci sie nie chce z glodu, nic ciezkostrawnego, leciutki kisiel albo ten ryz. uwierz mi, ze ci pomoze :)

Kiedys mialem i tez sie meczylem 3 dni az w koncu poszedlem sie najebac spirytus pilem wyrzygalem sie zesralem i przeszlo wszystko jak reka odjal

Gość efrtg
No głodu to ja w ogóle nie odczuwam ;) . Tylko słaba jestem bo od 3 dni właściwie nic nie zjadłam. Chciałam zjeść makaron - nawet bez dodatków, ugotowałam zjadłam ze 4 kluski i nie mogę więcej.

Gość ojeeeeej
makaron jest ciezko strawny, musis zjesc cos lekkiego, jak nie zjesz to cie wezma do szpitala z wycienczenia wiec masz wybor :)

Gość efrtg
No, ale ja nie cierpię kiślu, ryżu - ciężko byłoby mi to zjeść jak jestem zdrowa, a co dopiero teraz . :(

Gość annia.....................
Ktoś napisał wyżej.PIJ odgazowaną colę. Jutro bedziesz jak nowa.

Gość efrtg
I nie przesadzajmy z tym wycieńczeniem, ludzie sami sobie robią głodówki czasami trwające kilka tygodni i nic im nie jest. Jutro kupię tę Colę, mam nadzieje, że doczłapię się na stację benzynową ;) .

Gość forumowy lekarz
Jesc nie musisz dzisiaj ale pij duzo zeby sie nie odwodnic bo przy jelitowce to szybko idzie. Cola odgazowana jak najbardziej i jak najwiecej.

Objawów grypy jelitowej nie da się jednoznacznie określić. Niektórzy odczuwają ból i drapanie w gardle, kaszel, inni maja uczucie zatkanego nosa podobnie jak w przypadku przeziębienia. Te objawy, które ludzie potocznie nazywają grypą żołądkowa to przede wszystkim nudności, wymioty, uporczywa biegunka, znaczne wyczerpanie i uczucie ogólnego rozbicia. Oto kilka wskazówek, jak zachować sie w trakcie tej infekcji. Po pierwsze musimy podkreślić i zrozumieć, że antybiotyki nie przyniosą tutaj rezultatu, gdyż leki te zabijają tylko bakterie i nie są w stanie zniszczyć wirusów. Grypa żołądkowa jest spowodowana wirusem i stosowanie antybiotyków jest tutaj bezzasadne. Tylko wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu pomoże w zwalczeniu infekcji. Możesz pomoc organizmowi zwiększając do maksimum ilość odpoczynku tylko w celu walki z chorobą. Wykonuj w tym czasie tylko drobne czynności i przerywaj natychmiast, kiedy poczujesz zmęczenie. Zostań w domu, jeśli możesz sobie na to pozwolić i nie kontaktuj sie z innymi, gdyż możesz ich zarazić. Powinieneś uzupełniać ilość przyjmowanych płynów, ale z racji nudności i wymiotów nie będzie to takie łatwe. Jeśli twój żołądek jest podrażniony, ostatnią rzeczą, jakiej potrzebuje jest pokarm. Jeśli czujesz nudności, daj żołądkowi odpocząć. Nie jedz ani nie pij przez 2 godziny. Jeśli wymiotujesz, powstrzymaj sie od jedzenia i picia przez 4 godziny. Po tym okresie czasu rozpocznij przyjmowanie płynów maleńkimi łyczkami, stopniowo, aż dojdziesz do około polowy szklanki. Kontynuuj przyjmowanie powoli płynów przez 4 do 8 godzin i dopiero stopniowo zacznij wprowadzać pierwszy pokarm stały w postaci słonego krakersa lub suchego toasta. Nie wprowadzaj stałych pokarmów w większej ilości przez pierwsze 24 godziny. Jeśli to uczynisz, nudności mogą powrócić. Możesz też zażyć lek przeciwwymiotny Dramamine, ale leku nie mogą stosować kobiety w ciąży. Jeśli masz biegunkę, równie stopniowo, a nawet wolniej wprowadzaj pokarmy stale (nawet po 48 godzinach). więcej na: http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl