Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pełna-nadziei

Tarczyca.

Polecane posty

Gość pełna-nadziei

Witam. Chciałabym uzyskać od Was trochę informacji na temat tarczycy, o leczeniu, i czy jest problem z ciążą. Zacznę od początku. We wrześniu byłam w szpitalu, miałam operację, przy jednych z wizyt lekarz poruszył temat powiększonej tarczycy. Kazał mi się udać do lekarza rodzinnego. Gdy doszłam do siebie wybrałam się do lekarza, dostałam skierowanie na badanie. TSH Wynik 7,020 . Z partnerem staramy się o dziecko, ale od dłuższego czasu nic z tego. Dni płodne określam sama, bo miesiączkę mam nieregularną. Wiec stąd moje pytania. Czy tarczyca powoduje nieregularne miesiączki? Czy przy chorobie tarczycy jest problem z zajściem w ciążę ? I jak tra długo leczenie tarczycy, czy przy braniu tabletek długo trwa leczenie żeby zajść w ciążę ? Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Gość pełna-nadziei
Nikt nie ma nic ciekawego do napisania. Co może mi pomóc i myślę innym.

Gość tak więc:) tsh
do zachodzenia w ciążę optymalnie wynosi 1, pocieszę tylko tym, iż łatwo je zbić lekami, myślę, że dobry endokrynolog, z powodzeniem w 3-4 mies. zbije do takiego wyniku, na temat zagrożeń w ciązy z wys.tsh polecam fora medyczne, których pełno w necie, kumpela przy tsh 3 zaszła, ja przy swoich 2,8 jakoś nie moge i je zbijam (inne badania w normie, moje i męża, tylko tsh podwyższone - jak na razie - jak się unormuje i nadal lipa będzie będziemy szukać dalej) tak więc, Twój wynik to nie tragedia, głowa do góry i pędź do endo

Gość pełna-nadziei
Dziękuje za pomoc. Uspokoiłam się. Duże pocieszenie, że tabletkami idzie szybko zbić. Bardzo chcę mieć dzidzię. :) Wizytę u endo mam dopiero na 13 Września. Dziękuje i Pozdrawiam

Gość tak więc:) tsh
jeżeli kasa to nie problem, to postaraj się iść prywatnie, i przez lato już będziesz brała tabsy, a tego 13 września kontrola już by była, zresztą ja sobie prywatnie badam tsh raz w miesiącu, i jakby za mocno spadało, albo nie spadało to telefon do lekarza i tyle w tym temacie:) no chyba, że masz 20 lat to faktycznie...nie masz ciśnienia wtedy :P

Gość pełna-nadziei
A mam jeszcze jedno pytanie. Bo lekarz rodzinny kazał mi prywatnie zrobić badanie ft3 i ft4. Wiem nie jest to duży koszt, bo ok. 15zł za jeden hormon. Ale czy lekarz ginekolog może wypisać na te badanie skierowanie?? Bo jestem ciekawa czy te badania wykonuje się tylko prywatnie, czy też na kasę chorych jest możliwość?. I ile kosztuje wizyta prywatnie u endo? Dziękuje za pomoc ;)

Gość pełna-nadziei
Jestem rocznik 90. I bardzo chcemy z partnerem mieć dzidziusia nie udaję się, więc problemu szukam i myślę, że powodem może być choroba tarczycy. Pozdrawiam.