Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polskawesa

Polska w ESA

Polecane posty

Gość polskawesa
mocno generalizując chodzi o to, że w tym momencie Polska traci wiele zleceń związanych z badaniami kosmosu itp. przez to, że nie jest w ESA (europejskiej agencji kosmicznej). Nic nie tracimy a zyskujemy bardzo wiele jeśli do niej dołączymy. Wszystko zależy od nas. Mamy bardzo wielki potencjał jeśli chodzi o młodych inżynierów, nie zmarnujmy tego!

Gość I konklawe w piekle
A co planuje ESA w najbliższej przyszłości? nie chce mi się szukać zbytnio...

Gość polskawesa
Komisja Europejska w programie Horyzont 2020 jako jeden z sześciu najbardziej kluczowych obszarów badań w UE zdefiniowała przestrzeń kosmiczną. Polska składka do ESA ma wynosić około 20 mln euro rocznie. Co najmniej 80% tej kwoty wróci do kraju w formie projektów technologicznych i zleceń dla firm. Ponadto wraz z wejściem do ESA nasz kraj uzyska dostęp do wielu programów, od tych związanych z nauką, poprzez komercyjne wykorzystanie przestrzeni kosmicznej, aż po aplikacje naziemne oparte na technologiach satelitarnych. Polska będąc członkiem Unii Europejskiej, poprzez jej budżet, finansuje działalność ESA głównie system nawigacyjny Galileo oraz obserwacji Ziemi GMES. Kontrakty na budowę tych systemów zdobywają wyłącznie firmy z krajów członkowskich Europejskiej Agencji Kosmicznej.

Gość polskawesa
Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) ogłosiła rozstrzygnięcie kontraktu na budowę sondy Solar Orbiter, która ma badać słoneczną heliosferę. Decyzja ESA oznacza rozpoczęcie prac rozwojowych i konstrukcyjnych w projekcie Solar Orbiter. Start misji ma nastąpić w 2017 roku. Kontrakt wygrała brytyjska firma Astrium UK. Umowa została podpisana przy okazji obchodów 50-lecia brytyjskiej eksploracji kosmosu. Kontrakt ma wartość około 300 milionów euro, a Astrium UK będzie przewodzić grupie firm z różnych europejskich krajów, które wykonają poszczególne części sondy.

Gość I konklawe w piekle
Mam rozumieć, że nie będąc członkiem ESA nie mamy prawa ani dostępu do obserwacji i analiz zdjęc ziemi z satelitów chociażby?

Gość I konklawe w piekle
jezu..nie krzycz:P Chciałem się tylko upewnić. A kontrakty jak to kontrakty rozdaje się na przetargach. A jak wyglądaja przetargi to chyba nie muszę Ci mówić:P

Gość polskawesa
nie krzyczę, a podkreślam. Rozdaje się na przetargach, ale jak na razie nawet nie mamy dostępu do przetargów. Poza tym tak jak w projekt, o którym pisałam wcześniej zaangażowanych jest parę krajów członkowskich, tak samo jest w innych projektach.

Gość I konklawe w piekle
Nie wiem czy to dobry pomysł. Zapewne już dawno przystąpilibyśmy do ESA ale naszemu (prawie) sąsiadowi ze wschodu pewnie nie spodobał się pomysł naszego zaangażowania w badania i produkcję komponentów wykorzystywanych w technologi kosmicznej;) A że mają nas czym szantażować to okazało się, że więcej byśmy stracili niż zyskali:( Tak sobie dumam tylko...

Gość I konklawe w piekle
Jako taki kraj bylibyśmy celem strategicznym w obliczu ewentualnego konfliktu...a cele strategiczne chroni się ponad wszystko. Długofalowa polityka Rosji zakłada (jestem tego pewien) Co najmniej przyłączenie Polski do swojej strefy wpływów jeżeli nie całkowite uzależnienie od siebie albo co gorsza zajęcie naszego terytorium:(

Gość polskawesa
mniej więcej od 1974 Rosja nas blokuje jeśli chodzi o badanie kosmosu

Gość I konklawe w piekle
Trzeba coś z tym zrobić...proponuje kosy na sztorc...butelki w tulipany i BIĆ moskala!!!! Urrraaaaa!!!!!!

Gość polskawesa
to leć pierwszy, a ja za Tobą :P

Gość I konklawe w piekle
...aaaa.tam. Jak przyjdzie co do czego to znowu nas na pożarcie zostawią nadziewając pierwej siarką co by się ruski smok zatruł:( Ale we dwoje nie damy rady:( Przydaliby się 4 pancerni chociaż i pies koniecznie:)