Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzik.w_86

ból brzucha, bardzo intensywne ruchy w 32 tygodniu

Polecane posty

Gość madzik.w_86

cześć dziewczyny, mam pytanie. Dzisiaj w nocy zaczął mnie boleć brzuch tak przez pół godziny ok 3 w nocy, w tym czasie dziecko jak nigdy do tej pory bardzo intensywnie się ruszało. Ruchy dziecka naprawdę były szalenie mocne.Tego wieczora kochałam się z mężem i było trochę intensywniej niż zwykle, ale czytałam że seks w ciąży jest bezpieczny, a nawet wskazany. Nie wiem czy powinnam iść z tym do lekarza, czy odpuścić? Dodam tylko, że od rana czuję ruchy dzidzi normalnie, czyli bardzo delikatnie, nie mam też żadnego krwawienia, plamienia. Co myślicie?

Gość madzik.w_86
możecie mi coś doradzić?

Gość junn
skontaktuj się ze swoim ginem. Seks mógł mieć wpływ na ból brzucha i ruchy dziecka. Jeśli był do końca a do tego orgazm to mogło to wywołać skurcze macicy. U ciebie na takie akcje jest jeszcze zbyt wcześnie -może to grozić przedwczesnym porodem. Seks jest ok w ciąży jeśli wszystko z ciążą jest w porządku. Czasem nie można go uprawiać z powyższych powodów. Zadzwoń do gina -warto sprawdzić szyjkę oraz zrobić ktg.

Gość madzik.w_86
dzięki wielkie, chyba tak zrobię, żeby być spokojniejsza

Gość mamama27
od 32 tc zaleca się już nie kochać - ja raz to złamałam i skończyło się rozwarciem na 2,5 cm i cc w 37tc

Gość madzik.w_86
wszędzie czytałam, że jeśli wyniki są prawidłowe i wszystko przebiega prawidłowo, to nawet seks jest zalecany. Nawet przekonywałam do tego męża, bo on od dłuższego czasu unika zbliżenia bo boi się, że może zaszkodzić Dzidzi....teraz to już sama nie wiem.

Gość junn
niby czemu jest zalecany? powiedziałabym że nie jest zabroniony ale z tym zalecaniem to raczej przesada. Tym bardziej że pod koniec ciąży sytuacja moze szybko się zmienić? A ten ból brzucha to jaki dokładnie był? "III trymestr Mogą pojawić się skurcze macicy, zazwyczaj bezbolesne, trwające 20 30 sekund (macica twardnieje a potem wraca do normy). Są to tzw. Skurcze Braxtona Hicksa. Jest to całkowicie normalne. Dziecko jest coraz większe i silniejsze, ma coraz mniej miejsca, wiec jego ruchy odczuwasz boleśniej. W 7 i 8 miesiącu skurcze przepowiadające (Braxtona Hicksa) są silniejsze i coraz częstsze, możesz je odczuwać kilka razy w tygodniu. Gdy czujesz bóle (skurczowe lub tępe, nasilające się) w dole brzucha, może to świadczyć o odklejeniu się łożyska. Jeśli dolegliwości niepokoją cię, powinnaś jak najszybciej powiedzieć o nich ginekologowi. On zdecyduje, czy ból jest sygnałem do niepokoju, czy też wystarczy podanie leków rozkurczowych. Jest to niezmiernie ważne, szczególnie w przypadkach ciąży niedonoszonej, gdyż w większości przypadków pozwoli zapobiec urodzeniu się dziecka nieprzygotowanego do samodzielnego życia pozamacicznego."

Gość madzik.w_86
to teraz mnie wystraszyłaś....ból w podbrzuszu trwał pół godziny, porównywa lny do bóli w pierwszym dniu okresu. Nie były to żadne skurcze, więc chyba skurcze braxtona-hicksa odpadają. dzwoniłam do mojego gin, powiedział, że powinnam zareagować w momencie bólu, czyli w nocy jechać do szpitala. Teraz powiedział, że co najwyżej można zrobić usg i nic więcej, bo lepsze wyniki byłyby w trakcie samych bóli. i teraz nie wiem czy coś z tym robić, iśc do szpitala na wszelki, czy zareagować dopiero, jeśli sytuacja by sie powtórzyła.

Według mnie powinnaś skonsultować się z lekarzem, z tego co wiem nagłe i silne ruchy płodu nie są bezpieczne

Lepiej jedź teraz do szpitala, zrobią Ci usg, być może KTG i będziesz spokojniejsza