Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa....

START dieta owocowo-warzywna

Polecane posty

Gość nowa....

Hej dużo czytałam o wynikach na diecie owocowo-warzywnej mam zamiar na nią przejść od jutra i przekonać się o jej skuteczność. Może któraś z was będzie chętna podzielić się swoim doświadczeniem na temat tej diety lub będzie chciała przejść na nią razem zemną :D. Podobno dobrze oczyszcza organizm z toksyn a to mi się także przyda. Chciałabym pozbyć się 10kg , ale ucieszę się z każdego wyniku. Ważę 65 kg przy wzroście 161 więc utrata zbędnych kilogramów mi się przyda. Czekam na zainteresowane osoby tym tematem...

Gość cbadef
nowa.... czy masz na myśli dietę warzywno-owocową wg dr med. Ewy Dąbrowskiej ?

ja byłam na tej diecie w maju 3 tygodnie - schudłam 7 kg (ważyłam 81/164 cm)

Gość jhgjhgjjh
aaa-nka nie bolalo ci nic? nie bylo slabo i t.t??

Gość MójCel45
Ja się dołączę:) chciałam być w ogóle na głodówce, ale jako że zobligowana jestem do codziennych ćwiczeń - jeść muszę:) Z tego co wiem na diecie Dąbrowskiej z owoców można jeść tylko grejpfruty i jabłka. Z warzyw: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafiory, cebula, czosnek, pory,ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, sałata, zioła, pomidory, papryka, cytryny. Do picia woda lub soki zrobione z wyżej wymienionych warzyw/owoców, herbaty ziołowe i owocowe. Nie można czarnej mocnej herbaty, kawy, alkoholu i na dobra sprawę niczego innego poza tym co wymieniłam wyżej. Ja jestem za:) ile tygodni planujesz?

MójCel45 na początek chcę wytrzymać 2 tygodnie jak dobrze pójdzie to dorzucę kolejne dwa

Gość mimi123321
Tez sie zastanawialam nad ta dieta. Ale kazde odchudzanie odkladam ze wzgledu na strach przed efektem jojo...jak to jest przy tej diecie? Mi zalezy na redukcji tkanki tluszczowej.

Gość MójCel45
Ja jeszcze jakis czas temu zastanawialam sie nad dieta south beach. Wydaje mi sie calkiem przyjazna, ale jako ze idzie lato, coraz cieplej sie robi to czlowiekowi tez sie chce lzejszego jedzenia. dla mnie dieta Dąbrowskiej wydaje sie tez calkiem calkiem - uwielbiam jablka i grejfruty, ogorki, pomidory, rzodkiewki, marchewki - to co mozna jesc na tej diecie. Boje sie tylko ze szybko moze sie znudzic bo wybor warzyw i owocow jest jednak ograniczony.

Gość mimi123321
Nowa - od kedy zaczynasz?

Gość ok , ale wytłumaczcie mi
oprócz warzyw owoców ktore wymieniłyście nie można jesc nic ? to co na obiad ? kabaczka ?

Gość MójCel45
mimi - zaczynamy od jutra, przynajmniej ja bym tak chciala:) wiadomo, ze najpierw najszybciej stracisz wode. W ksiązce dabrowskiej czytalam o wynikach tej diety - na poczatku tracisz nawet 0,5kg dziennie, potem okol 0,35 a na koncu 0,2 - oczywiscie wszytsko zalezy od tego czy masz duzo do zrzucenia. Generalnie dieta ta jest postem oczyszczajacym, pozwalajacym Ci na pozbycie sie jakis zlogow i starych komorek. Po utracie wody tracisz tluszcz bo organizm przestawia sie na odzywianie wewnetrzne - czerpie energie z tkanki tluszczowej. Po zakonczeniu dietki oczywiscie z umiarem trzeba wprowadzac zdrowe zywienie. jak przy kazdej diecie jesli po jej zakonczeniu "rzucisz" sie na jedzenie to efekt jo jo murowany.

Gość MójCel45
na obiad moze byc np nadziewana papryczka - nadziewana oczywiscie innymi warzywami, moga byc surówki, zupa z warzyw ale gotowana na wodzie. Lekkie to jedzenie wiem, ale wydaje mi sie ze latem latwiej przejsc ta diete niz zima.

Gość ok , ale wytłumaczcie mi
to ja Wam współczuje dziewczyny ! Matko, nie wyobrażam sobie jesc samych warzyw i owoców mięcho musi byc taka karkówka z grilla :) przeciez wy konczycie swój organizm na takiej diecie, to juz lepiej ten dukan czy jak mu tam

Gość MójCel45
kazdy znajdzie cos dla siebie, ja od kilku tygodni jestem na dieccie niskoweglowodanowej - jadlam sporo bialka i tluszczu - udawalo mi sie utrzymac ładną wagę ale teraz czuje po prostu ze jestem przejedzona, powoli ta dieta staje sie dla mnie za ciezka i chcialabym sie troche oczyscic.

Gość MójCel45
Cześć dziewczyny:) No to zaczynamy. Postanowiłam ze na śniadania zawsze będę jadła owoce, bo żołądek po nocy ma najwiecej kwasów "żądnych" owoców, poza tym owoce maja wiecej Węglowodanów niż warzywa więc lepiej zjeść je rano i ta energię z Węglowodanów wykorzystać w ciagu dnia. Pomiary zrobione:) Oczywiście dorzucam do tego ćwiczenia: biegi, rowerek, orbitrek, brzuszki i hula hop. Oczywiście nie wszystko naraz:) brzuszki i hula hop a biegi itd na zmianę. Nowa mam nadzieje ze nie zrezygnowalas:) Czeka na relacje i pozdrawiam

MójCel45 nie zrezygnowała od rana skoczyłam na zakupy jem właśnie sałatę, również mam zrobione pomiary więc zaczynamy, powodzenia

Gość MójCel45
Nowa, ja już na śniadanie zjadłam jabłko, na II śniadanie grejpfruta. jest dobrze:) Dzisiaj zjem jeszcze jedno jablko i jednego grejfruta, a na obiadokolacje warzywa parowane:)

ja na śniadanie sałatę z pomidorem na drugie jabłko i do tego tartą marchew z startym selerem ;D też jest dobrze ale to dopiero początek

Gość MójCel45
Porobilas pomiary obwodów? Żeby moc porównać po paru dniach skuteczność?

tak zrobiłam ..porównam wagę i pomiary, wolałabym aby pomiary się zmniejszyły ;D

Gość MójCel45
Nowa, a skad jestes? Ja tez zrobilam pomiary, chcialabym zeby troche waga zeszla w dol ale wiadomo ze najwazniejsze zeby wchodzic w spodnie rurki:) Ja do 16 siedze w pracy, potem zjem grejfruta i troche posprzatam w domku. A na dobre zakonczenie dnia porcja warzywek. Bede musiala isc tylko po nie do sklepu:)

zastanawiam się nad dorzuceniem do diety błonnika z pełnych ziaren zbóż w małych ilościach i nad dodawaniem z czasem jogurtu naturalnego z dwie łyżki do sałatek to może pomóc w tym aby później nie było efektu jojo, co o tym myślisz ??

Ja jestem z okolic Poznania ;) ja tak o 16 wybiorę się na rolki a pod wieczór pójdę pobiegać z 30 min, nie chcę przesadzić w końcu jem same warzywka

Gość MójCel45
To zależy co chcesz osiągnąć przez ta dietę. Jeśli chcesz żeby była typowo oczyszczajacą dieta to nie powinno sie niczego zmieniać. Dzięki tym warzywom i owoców organizm wchodzi w odżywianie wewnętrzne - zżera wadliwe komórki itp. Dodanie jogurtu czy muszli spowoduje przejście na odżywianie zewnętrzne. Ale jeśli nie traktujemy tej diety jako diety oczyszczajacej i zależy Ci poprosi żeby schudnąć, to myśle ze możesz dodać trochę jogurtu ale najlepiej naturalnego i nieslodzonego.

Gość MójCel45
Ja zaraz ruszam na rowerek. Zajrzę wieczorem:)

zastanowię sie nad dodaniem tych produktów w trzecim lub czwartym tygodniu mam nadzieje że dotrwam do tego czasu i sie nie złamie ;D

Gość MójCel45
Nie poddajemy sie:) Ja właśnie zjadłam pieczoną cukinie, i dopiero zobaczyłam ze nie ma jej na liście dozwolonych produktów. Ale w sumie to podobna rodzina co dynia i kabaczek więc chyba mi nie zaszkodzi. Do tej cukini zrobiłam sobie sałatkę ze świeżych warzyw z ziołami. Pycha:) Na rowerze jeździłam 1,5 godziny. A teraz relaks, może jakiś dobry film?:) Udanego wieczorku.

U mnie podstawą diety była świeża kapusta, tygodniowo zużywałam ok. 2 kg, w postaci bigosu jarskiego (gotowałam duży garnek na 3 dni), dodawałam do zupy jarzynowej oraz w surówce. Jadłam dużo surowej marchewki, własne kiszone ogórki, zakwas buraczany, jabłka, codziennie 1/2 grapefruta, zieloną sałatę ze świeżym ogórkiem, lub pomidorem, dużo cebuli w surówkach oraz do gotowania. Piłam dużo wody mineralnej, herbatę miętową, z dzikiej róży, zieloną, czasami melisę. Jadłam dużo i często kiedy tylko miałam ochotę, do pracy brałam zawsze 1 pojemnik z surówką, a drugi z gotowanym bigosem, jabłko oraz do chrupania marchewkę. Im więcej się je tym więcej się chudnie.

Gość MójCel45
Ooo....dobry pomysł z tym bigosem:) Z ciekawości weszłam na wagę. Pokazała 0,6 kg mniej:) Właśnie zjadłam na śniadanie jabłko. Zaraz zrobię sobie jakaś sałatkę do pracy. Czuje sie lekka, choć nie ukrywam ze pierwszego dnia ssało mnie trochę w żołądku, ale z każdym dniem będzie lepiej;)