Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość salabamaa

nie chcę być łysa:( pomocy!!!!

Polecane posty

Gość salabamaa

Błagam o pomoc :( Nigdy nie miałam jakiś super bujnych włosów, bo tak naprawdę nawet nie miałam po kim. Moje włosy od zawsze były cienkie i delikatne. Od ponad 3 lat wypadają mi naprawde nadmiernie. Zmuszona byłam ściąć włosy. Doszło do tego, że jak wiatr zawieje mocniej, widać mi pół czaszki:( Jak zobaczyłam jak mi włosy wypadają niemal od razu podjęłam się leczenia, na czym bardzo ucierpiał też mój budżet:( po każdej wizycie w aptece zostawiałam ponad 200 zł. Wcierałam we włosy Alpicort-e, brałam hapantoten: 2 tabeltki rano na czczo, potem 2 tabeltki REVALID w ciągu dnia. W póxniejszym czasie wcierałam na zmianę Alpicort z loxon'em 5% na porost włosów. Włosy myłam szaponem Neril Garniera. Brałam zabiegi mezoterapii skóry głowy. Chodziłam na naświetlanie laserowe skóry głowy (czerwone światło). Basdałam się pod kątem hormonów. Tarczcya, prlaktyna, testosteron wszystko jest w porządku. Już bankrutuje przez włosy. Ja się pytam, co mam robić?? Ostatnio wcierałam oliwę z oliwek, miód i cytrynę we włosy i nic:( Jak myje rano włosy, to chce mi sie płakać i serce mi szybciej bije :( nie chce być łysa :(

Gość ona zamyślona
Zrób sobie badanie krwi na przeciwciała przeciwjądrowe ANA, bo tu może być przyczyna Twoich dolegliwości-choroba autoimmunologiczna. U mnie tak było.

Gość Jasieńka
Strasznie wypadały mi włosy przy myciu. Wystarczyło zmienić szampon. Teraz używam tylko HIPP dla dzieci od pierwszego dnia życia. Kupuje w rossmanie za ok 10zł. Już po pierwszym nychu było o niebo lepiej. Wypróbowałam bardzo drogie szampony ale ten jest najlepszy. Oprócz tego zamierzam łykac biotyne. Koleżanka ze stanów mi przyśle bo polskim aptekom nie wierzę a preparaty na włosy w postaci tabletek zawierają jej bardzo mało. Musi być ze 3mg. Pije też pokrzywe stosuje wax wyrzuciłam suszarke do włosów. Suszarka to męka dla włosów . Nie używaj. Jak najmniej lub wcale środków typu pianka lakier.

Gość salabamaa
co to znaczy? powiesz coś więcej?

Gość ona zamyślona
Dwa lata łykałam różne preparaty i wcierałam we włosy najdroższe specyfiki z apteki. Pomagało niczym umarłemu kadzidło...:O Wyniki badań wychodziły wprost idealnie, dopiero właśnie-ANA-wyszło dodatnie, tzn., że mój organizm wytwarza przeciwciała, które odwracają się przeciwko mnie...:O Może tak jest tez u Ciebie? Nic się nie dzieje bez przyczyny...

Gość salabamaa
Czy zwykły lekarz rodzinny może mi przypisać skierowania na takie badania?

Gość ona zamyślona
Chyba tak. Nie wiem tylko, czy-i tak-nie zapłacisz za nie z własnej kieszeni. Mnie to badanie zlecili w szpitalu powiatowym ale mąż zawoził krew do innego, większego ośrodka i płaciłam 50zł. Po dwóch tygodniach był wynik.

Gość salabamaa
Jeszcze pytanie... Ostatnio przyjęłam szczepionki na WZW AiB, Tężec, polio, błonicę, czy to może też mieć z tym coś wspólnego?

Gość ona zamyślona
Raczej nie. Ale zapytaj -jakby co-lekarza:)

Gość salabamaa
Ok :) a jak wychodzi wynik dodatni, to jak przebiega leczenie?

Ja tez od zawsze mialam cienkie i slabe wlosy. Doszlo do tego, ze wypadaly mi juz garsciami :/ . Neril nie dal prawie nic. Pomogly mi dopiero 'miksturki' witaminowe robione na zamowienie w aptece. Przepisal mi je dermatolog. Za 2 buteleczki place zaledwie 15 zl i juz po 2 miesiacach widac ogromna roznice. Wlosy gescieja w oczach. Moze warto zapytac o cos takiego swojego lekarza. Oprocz smarowania wlosow bralam w tym samym czasie witamine A w kapsulkach.

Gość Salabomo - nie farbuj, albo
tylko henna. Kup odzywke z henna, balsam capitawit piekne wlosy. Pij skrzyp i pokrzywe. Nie stresuj sie, wysypiaj, dobrze odzywiaj.

Gość ona zamyślona
Mnie skierowali do immunologa (terminy:O). Ten kieruje na kolejne, szczegółowe badania z krwi (te są już bardzo drogie, ale refundowane) i w zależności od ich wyniku przepisuje leki. Nie ukrywał, że czasem konieczne są sterydy lub leki immunopresyjne...:O To są-niestety-choroby przewlekłe z okresami zaostrzeń i remisji...

Gość salabamaa
fakt, farbuje włosy, ale szamponami koloryzującymi, które nie zawierają amoniaku. Bo moj naturalny kolor jest mysi, naprawde brzydki:( i suszarki też niestety używam, ale ze zimnym strumieniem. pianek, odzywek, lakierów nie używam w ogóle...

Gość salabamaa
ona zamyślona - a widzisz różnicę?

Gość ona zamyślona
U mnie immunolog podejrzewa, że zaatakowała mnie jakaś wyjątkowo złośliwa bakteria lub wirus i wywołała w organizmie prawdziwą wojnę.Przeciwciała rzuciły się do obrony, tyle, że siekły -wszystko-co popadło...Swoich też:O Wcześniej miałam problem z zatrzymanym zębem (ósemką). Zapuchłam, dostałam antybiotyk i potem chirurg mi ją usunął. Po tych wydarzeniach zaczęły mi wypadać włosy.Kto wie, czy bakterie z tego zęba nie dostały się do krwioobiegu...

Gość do kolesia co siedzi codzienni
ale tarczycę badałaś TSH czy FT4 równiez? Ja choruję na tarczycę a zawsze miałam dobre TSH. Co do Loxonu, daje efekty po kilku miesiącach. Na początku wlosy lecą jeszcze bardziej.

Gość ona zamyślona
Oczywiście!:D:D Wyniki powtarzanych badań są już tylko trochę powyżej normy. Włosy myję codziennie, czasem stosuję wyciąg z czarnej rzepy, czasem płuczę wywarem z pokrzyw. Odrosły mi gęste i lśniące...:D To jest do odwrócenia...:)

Gość ona zamyślona
To było do Salabamaa:)

Gość salabamaa
do kolesia co siedzi codzienni - TSH mam w porządku, w takim razie poproszę o skierowanie na FT4. Czy FT4 nie masz w normie? Ona zamyślona - dzięki :) porozmawiam z lekarzem o tym :)

Gość do kolesia co siedzi codzienni
FT4 własnie nie mam w normie. Lekarz nie umie mi tego obnizyc, wlosy tez mi leca :)

Gość salabamaa
a jakie leki stosujesz? Długo masz z tym problem?

Gość salabamaa
up:(

Gość ona zamyślona
Nie wiem kogo pytasz? Mnie czy osobę bezpośrednio przed Twoim wpisem? Jeśli mnie-już odpowiadam:) Włosy wypadały mi ponad 2 lata!! Straciłam ich około 70% !! Oczywiście, w tym czasie nie siedziałam z założonymi rękami...Dermatolog, internista,apteczni farmaceuci doradzali najprzeróżniejsze suplementy,zioła,mazidła i płyny...Nic nie pomagało:( Dopiero ten wynik ANA naprowadził lekarza na trop przyczyny. Wtedy też znaleziono mi płyn w opłucnej i w brzuchu.Pół roku przyjmowałam leki, potem immunolog kazał je odstawić, bo ANA wróciło do górnej granicy normy a włosy przestały wypadać. I tak minęło kolejne pół roku- bez leków:) Włosy mi odrosły a z nimi wróciło dobre samopoczucie:) Jeżdżę na badania kontrolne, bo wiem, że to paskudztwo może wrócić (te choroby lubią występować "rzutami", nasilają się i cofają).

Gość salabamaa
Dziękuje ona zamyślona:) dziś wybieram się di internisty, powiem o co chodzi, żeby dał mi skierowanie na FT4, TSH i na to ANA i zadam mu milion pytań, nawet kartkę sobie przygotowałam :P Czy zna ktoś dobrego dermatologa w trójmieście?

Gość monczniak
małe info przy okazji: biotyne mozna juz dostac w polskich aptekach (sama biotyna, nie mieszanki gdzie biotyny jest tyle co kot naplakal)

Gość salabamaa
bez recepty?

Gość hmmmmmmxnla
Spróbuj dwa razy w tygodniu wcierać w skórę głowy sok z cebuli na dwie godziny przed myciem, pij pokrzywę, rób płukanki z ziół. Oczywiście badania jak najbardziej wskazane.

Gość salabamaa
Lekarz wykluczył u mnie te przeciw ciała ANA, bo nie mam innych objawów. Mówił, że tyle lat leczenia nic nie dało, powinnam skierować sie do ginekologa - endokrynologa. Muszę zrobić badania hormonów i wtedy ustalać co dalej :(

Gość onawi
ja tez juz mam dosc,na grzywca przeswity a ostatnio to juz garsciami mi wylaza nie wiem czy dlatego ze duzo schudlam(sprawy zdrowotne)czy nowa ostatnio uzyta farba do wlosow czy nowy (drogi) mial byc super szampon do wlosow.....zaczelam juz odwiedzac strony z perukami i nawet kilka ciekawych fryzurek znalazlam podobne nawet do mojego uczesania,pieprzyc to nie bede sie przejmowac a z wlosow naturalnych naprawde nie bedzie az tak wielkiej roznicy......