Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma gamma

Moczenie w nocy

Polecane posty

Gość mamma gamma

Witam, mam taki problem z 5-letnią córką - od kilku dni codziennie moczy się w nocy. Wcześniej też się to zdarzało ale raz na jakiś czas. Na dodatek ostatnio posikała się w przedszkolu - niby nie zdążyła... Zapisałam ją do lekarza ale muszę parę dni poczekać i nie wiem co robić w tym czasie. Czy zrobić na własną rękę jakieś badania moczu? Jeśli tak, to jakie? Posiew czy zwykłe badanie ? Dodam, że nie miała ostatnio żadnych zmian i stresów. Miał ktoś podobną sytuację? Pomóżcie, bo się martwię.

Gość mamma gamma
Nikt nie miał podobnego problemu??????

Gość lllalamido
Ja miałam i mam nadal... dziecko ma 7 lat i jest w trakcie diagnozy

Gość lllalamido
Najpierw robiono mu zwykłe badanie moczu i posiew potem USG nerek potem dostał skierowanie do nefrologa....tkwimy tam nadal

Gość lllalamido
Najpierw idź do lekarza rodzinnego

Gość jcpenny
nie wiesz czy dziecko nie ma stresu np. w przedszkolu... może czymś się martwi i nie mówi o tym. Pewnie ze może być to problem fizyczny (tzn. jakieś zapalenie dróg moczowych), ale jak słyszę o moczeniu się dzieci to od razu mam myśl: czy nie było molestowane seksualnie...

Gość mamma gamma
Są jakieś problemy medyczne? Czy to raczej psychika? Czytałam różne opinie i już sama nie wiem... Zrobię jej te badania i zobaczymy

Gość mamma gamma
Nic nie wiem o stresie w przedszkolu ani tym bardziej o molestowaniu!!!!! Może ja też źle reaguję, bo jak widzę co rano plamę na łóżku to się wkurzam - nie krzyczę, nie biję ale jestem zła. I potem wałkuję ten temat przez kilka minut. Sikanie to ostatnio temat nr 1 :/ Może po prostu trzeba trochę odpuścić

Gość jcpenny
a córka wie co to zły dotyk? Porozmawiaj z nią. Może faktycznie twoja reakcja jest za nerwowa. Może faktycznie przestańcie o sikaniu rozmawiać. Nie poruszajcie tego tematu... a mokre prześcieradło po prostu zmień bez komentarzy

Gość bezimienna dziewczyna
Jeśli wcześniej tego codziennie nie było-problem może tkwić w psychice dziecka. Nawet jakieś błahe( dla nas) zdarzenie może wywołać taki kłopot. Nie możesz pokazywać swojego niezadowolenia czy robić dziecku wyrzutów, bo problem się utrwali i pogłębi! A badania moczu-jak najbardziej-trzeba zrobić...Ogólne i posiew.

Gość lllalamido
p. nefrolog powiedziała, że dopiero jak wykluczą wszystkie możliwe choroby dróg moczowych to wtedy można uznać, że to na tle nerwowym

Gość lllalamido
ale moczenie w ciągu dnia jest bardziej niepokojące m.zdaniem

Gość lllalamido
wieczorem nie dawaj dziecku pić za dużo i koniecznie niech się wysika przed snem

Gość bezimienna dziewczyna
Mój syn miał ten problem. Po diagnostyce układu moczowego i wyleczeniu stanu zapalnego(utajonego) dostał lek z hormonem, którego zbyt mało produkowała jego przysadka mózgowa. Po nim mocz zaczął się wreszcie normalnie zagęszczać i przestał sikać. Lek jest drogi i w moczeniu nocnym-nierefundowany ale skuteczny.

Gość mamma gamma
W dzień jest taki problem, że ona nie idzie sikać do momentu aż naprawdę nie musi. Tak jest od zawsze, nie umiem jej wytłumaczyć, że nie można czekać do ostatniego momentu. Wprowadziłam nagrody za każdą noc bez sikania ale na razie nie widzę efektu:/

Gość mamma gamma
Pije szklankę herbaty ok 18, ok 20 idzie spać oczywiście zawsze sika przed spaniem

Gość a nie kojarzysz czegoś
np cos jej obiecaliście i tego nie zrobiliscie? pamiętam ze mój kuzyn jak miał chyba ok 7 lat to tata mu obiecał rower i mu go nie kupił i zaczął się wtedy moczyc... :/ może to głupie ale pisze bo taki akurat praypadek znam

Gość mamma gamma
Nie, nic takiego nie kojarzę. Ale kto wie, co się kryje w tej małej główce :)

Gość czytalam, ze
moczenie nocne to naturalny etap w rozwoju dzieci w wieku 4-6 lat, nie koniecznie zwiazany ze stresem.

Gość a nie kojarzysz czegoś
a jak pytasz o przedszkole to opowiada cos? czy niechętnie mówi? kurcze niepokojące to... :(

Gość mamma gamma
Ona bardzo lubi przedszkole i jest lubiana przez koleżanki i kolegów. Chętnie tam chodzi, nie słyszałam, żeby coś się tam stało. Codziennie opowiada z kim się bawiła i co robiła. Wydaje się być wszystko w porządku.

Gość mamma gamma
Ja czytałam, że normalne jest gdy dziecko raz na jakiś czas zmoczy łóżko. A ona kilka nocy z rzędu i to mnie niepokoi :( Czy może mieć to związek z lekkim przeziębieniem? A może to dziedziczne? Mąż ponoć miał takie problemy...

Gość lllalamido
może być dziedziczne, lekarz rodzinny na pewno o to zapyta

Gość mamma gamma
No nic, muszę zrobić badania i może coś się wyjaśni. Martwię się, że to wpłynie na jej pewność siebie i kontakty z rówieśnikami. Sama pamiętam z mojego przedszkola dziewczynkę, która ciagle chodziła posikana i nikt nie chciał się z nią bawić :(