Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mineralny

okulary - antyrefleks , polaryzacja , fotochrom

Polecane posty

jak w temacie , mam zainwestowac w nowe okularki zarowno do kompa jak i na wypady nad wode . okulistka polecila mi fotochromy plus antyrefleks , bylem sie pytac tylko o antyrefleks u optyka przed wizyta u okulisty i mowi,ze ceny za antyrefleks roznia sie tylko tym ze okulary z wyzszej polki lepiej sie czysci . odnosnie fotochromow czytalem tez , ze fotochromy zawsze sa ciemniejsze niz normalne okulary a jak jest z powloka polaryzacyjna?

Gość no pewnie
Widze, ze okulista zabezpiecza cie na wszystkie fronty - fotochromy w zasadzie chronia przed ostrym swiatlem a powloka polaryzacyjna chroni przed tym samym ;) , no moze ma wiekszy zakres, bo lagodzi odblask, poblask i blask. Zapobiega efektom "razenia" swiatlem. Wiec nie wiem po co te fotochromy? Ja ich nie lubie, swiat jest przez nie przygaszony i niebo wiecznie pochmurne :O

czyli fotochromy to jakby zamiennik powloki polaryzacyjnej ? majac powloke polaryzacyjna okulary sa przyciemnione czy normlane, przezroczyste?

ok dzieki poczytalem , jeszcze zastanawia mnie cena antyrefleksow , gdyz w roznych zakladach cena wacha sie w roznych granicach i zazwyczaj sa 3 rodzaje , w jednym optyku najdrozsza para z 3 szkiel kosztuje 300 zl a w drugim znow najdrozsza para z 3 szkiel 220 , skad taka roznica cenowa i czy lepiej zakupic te tansze czy drozsze? oczywiscie chce kupic jak najlepszy antyrefleks czyli ten w granicy 110-150 za jedno szklo , ale te wszystkie 3 klasy antyrefleksu roznia sie cena w roznych optykach i czy lepiej wybrac sie tam gdzie jest najdrozej czy najtaniej. Slyszalem tez opinie ,ze w antyrefleksie stosuje sie soczewki plastikowe a nie szklane .

Gość no pewnie
Az takim ekspertem to ja nie jestem :D Roznice cenowe wynikaja z roznistych przyczyn. Najczesciej zaklad optyczny zleca wykonanie takich szkiel jakiejs firmie i to ona dyktuje wstepna cene, potem swoja marze dorzuca optyk; zalezy tez od tego skad sprowadzaja materialy; zalezy tez gdzie mieszkasz ;) Poszperaj po necie, na pewno spotkasz fora dyskusyjne, lub opinie uzytkownikow o takich szklach. Ja mam swojego optyka od lat, jest dosc drogi ale zawsze mi doradza, jak dobrac szkla, oprawki i soczewki, by niepotrzebnie nie wydawac kasy. Powodzenia :)

a lepsze sa soczewki plastikowe czy szklane , za plastiki bym zaplacil zdecydowanie mniej , a jeszcze babka mowi ze szklane antyrefleksy juz wychodza z uzytku

ok wzialem okulary z antyrefleksem i o dziwo oprawka mnie uwiera a mianowicie noski , sa zbyt wasko rozstawione w starych okularach mam je szerzej o jakis centymetr, poza tym szkla sa bardzo grube a mam mala wade 0,75 i 0,5 . okulary sa szersze od moich starych ale za to uchwyty na ucha nie odginaja sie tylko ida w lini prostej przez co mnie uwieraja. w recepcie mialem wady w dwoch oczach o,5 jednak u optyka sprawdzilem,ze na 0,75 widze lepiej , ponadto mailem jakies badanie z osia (kolko a w nim krzyzyk) i wyszlo ,ze os musze miec przestawiona o 10 stopni bo na tej krzyzyk ledwo miescil sie w kolku. zaplacilem prawie 300 zl i jestem niezadowolony juz nie liczac tego,ze okulary nie sa na moja glowe, to na dodatek, jedna raczka jest wykrzywiona i plastik , ktory wchodzi za ucho jest wysuniety. moge sie domagac zwrotu piniedzy czy jedynie nowych oprawek? do tego jak jetem w pomieszczeniach oswietlonych czy to jestem pod lampa w pokuju czy bedac na sloncu mam dziwne smugi , ktorych nie mialem w starszych oularach. stara wada wzroku to 0,25. te smugi to wina grubosci szkiel ? musze nosic czapke chodzac po domu zeby nie miec tych smug , to samo na dworzu, w starcyh okularach tego nie mialem mimo,ze byly bez antyrefleksu.

Gość gość
Rychu Peja też zakłada czapki, wszystkie wymienione wady są żałosne, noski ustawia optyk (jak poprosisz ) zauszniki naprawia optyk (jak poprosisz) o grubość szkieł pyta się przed kupnem, a wszelkie niedoróbki ( niezgodność towaru z pierwowzorem, omawia się w sklepie). Na przyszłość, załóż sznur, też (na głowę!!!), smugi znikają, uwieranie znika (chwile po) , wada wzorku również, Pozdrawiam

Gość gość
A nie myslałas o soczewkach fotochromowych? Tak sie teraz własnie sama zastanawiałam i przyznam ze to jest mój najlepszy wybór http://www.soczewkisolar.pl/

Gość gość
fotochromy jak najbardziej ja jestem zadowolona ze sklepu Arctica Warszawa :)

Gość gość
Dobry salon optyczny jest w Wawie na Tarchominie na Ceramiczna 20 lub w Ursusie na Pużaka 1. Bardzo dobrze dobiorą oprawki i doradzą. Nie naciągają na droższe jak to się czasem zdarza w salonach optycznych.