Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siobhan82

prosze o opinie-2mies niemowle

Polecane posty

Gość siobhan82

Zdaje sobie sprawe z tego, ze kazde dziecko rozwija sie w swoim wlasnym tempie, ale to moje pierwsze dziecko i nie mam doswiadczenia ani porownania z innymi dziecmi w tym wieku. Zastanawiam sie czy moj maly dobrze sie rozwija (nie dlatego, zeby wyszukiwac problemow na sile ale dlatego, ze poprostu mnie to zastanawia). Synek za tydzien bedzie mial 3 miesiace. Trzyma glowke odkad skonczyl miesiac a w ciagu ostatniego miesiaca trzyma ja calkiem ladnie. Duzo gaworzy, usmiecha sie a nawet czasem smieje sie w glos. Wodzi oczami za przedmiotem lub poruszajaca sie osoba. Od ok 3 tygodni strasznie sie slini i wpycha raczki do buzi, czasem tak jakby obie chcial zjesc (czyzby juz zabkowanie??). Polozony na wznak kopie nozkami jakby jechal na rowerze, robi to caly czas, bez chwili odpoczynku - czy to ok? Probuje sie podniesc na lokciach - czy nie za wczesnie? Polozony na brzuszku trzyma glowke do gory jednak niezbyt wysoko, buzka jest raczej rownolegle z podlozem - czy powinien ja trzymac wyzej? Nie potrafi sam chwycic przedmiotu, a wlozony do raczki trzyma bardzo krotko. Raczki ma raczej jeszczew sztywne i nie panuje nad nimi, czasem wydaje mi sie jakby mocno je zaciska i czem nie sposob je odchylic chocby po to aby umyc paszki. Urodzil sie dosc maly - 2995 i 53cm, teraz wazy prawie 6,8 kg - wydaje mi sie, ze dosc duzo. Karmiony byl piersia tylko 3 tygodnie, teraz pije bebilon pepti, z dniem kiedy skonczyl 2mce zaczelam dawac mu 150ml na jedno karmienie bo sie po prostu domagal wiecej. Wychodzi ok 5-6 butelek na dobe (raczej 6). Teraz zmniejszylam mu ilosc mleka do 120ml bo (oprocz butelki na noc i po obudzeniu rano) bo bardzo duzo ulewal. Zastanawiam sie czy prawidlowo sie rozwija i czy nie ja za duzo/za malo. Tak jak napisalam nie mam doswiadczenia wiec nie wiem. Planuje zapytac o te sprawy pediatre lecz jeszcze przez 2 tygodnie jestesmy u rodzicow na wakacjach wiec nie bede miala okazji udac sie do swojego pediatry. Prosze o opinie doswiadczone mamusie.

Gość Psotka.czarno.biala
Mysle, ze wszystko jest w porzadku. Konkretnie co Cie niepokoi ?

Gość siobhan82
niepokoja mnie jego raczki - mocne przycisniete do tulowia i to czy nie przybiera na wadze zbyt szybko i zastanawia mnie jego glowka, kiedy lezy na brzuchu - czy nie powinna tworzyc kata 45stopni z podlozem?

Gość PYTAJ PEDIATRĘ
dziecko ma 2 miesiace a ty chcesz by miało na tyle silne plecy by leżąc na brzuchu miało całkowicie uniesiony tułów ?

Gość siobhan82
nie nie chce aby mialo podniesiony tulow jak i nie chce aby juz chodzilo ;) napisalam, ze tylko pytam o opinie czy wg doswiadczonych mam wszystko ok a nie panikuje, ze dziecko powinno umiec wiecej :)

Gość moja szwagierka
wszystko jest ok :) nie martw sie :)

Gość moja szwagierka
to chyba troszke panikujesz, inaczej po co bys taki temat zakladala?

wszystko jest ok, na dwa miesiące powinien podwoić swoja wagę i karmienie też ok, jeśli przesypia noc bez karmienia to rano moze dostawać więcej jeśli jest głodny