Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiak1988

kwas foliowy starania o dziecko

Polecane posty

Gość kasiak1988

czesc wam zalozylam ten topik poniewaz sa juz podobne ale tam juz urwozyly sie grupki i nikt nie chce odpowiadac na nowe tematy moze tutaj ktos sie dolaczy i pomoze. zaczynamy z narzeczonym starac sie o dziecko co prawda dopiero w sierpniu ale juz zaczynam dbanie o swoje zdrowie zaczelam brac kwas foliowy i zastanawiam sie czy zaczac brac moze cos jeszcze i mam nadzieje ze ktos mi pomoze i ktos kto sie zna i tez sie stara i ma podobne obawy

Gość kwas foliowy11
ja nie brałam kwasu foliowego i dziecko urodziło się zdrowe. udało nam się niespodziewanie, po roku starań i jakoś tak nie przyszło mi do głowy go brac. znam 2 przypadki gdzie kobiety bardzo wcześniej dbały o siebie przed zajściem w ciążę, brały kwas foliowy, witaminy a mimo to urodziły dzieci chore. mozesz go brać, zdrowo się odżywiaj i najważniejsze: nie denerwuj się.

Gość kwas foliowy11
i lepiej szklanka soku zrobionego przez siebie niż sztuczne witaminy, masz teraz coraz większy wybór owoców. w ciąży brałam femibion.

Gość Bcdsydc
Duzo czytalam w inernecie ze zaleca sie branie kwasu przed ciaza 2 ,3 misiace przed i tez moje kolezanki przed ciaza braly ginekolog im mowil ze lepiej brac ale tez z tego co wyczytalam ze kwas biara nie tylko te dziewczyny co staraja sie o dziecko ale tez powinny brac osoby co maja problem z krazenuem ja akurat mam nadcisnienie i moze lepiej zebym brala kwas i czytalam ze nawet nie da sie przedawkowac go i nic zlego sie nie dzieje po mni

Gość Bcdsydc
Prawde mowiac kwas lykam dopiero od wczoraj ale juz jakis czas temu zaczelam jesc dosc sporo owocow mam nadzieje ze narazie to wystarczy a taj sie boje duzo czytam roznych tematow na kafeterii i tyle jest dziewczyn co staraja sie o dziecko po kilka lat tak sie boje ze i mnie moze to spotkac strasznie im wspolczuje i sama nie wiem jak bym sie czula jakby mi przyszlo tyle czekac na dziecko tak strasznie go pragne

Gość kwas foliowy11
przedawkować się go nie da i skutków ubocznych nie ma podobno jak się pamiętam o tym to lepiej go brać, ja kompletnie zapomnialam

Gość kwas foliowy11
my staraliśmy się od stycznia, w grudniu stwierdziliśmy że już nic z tego nie będzie i trzeba będzie zrobić po nowym roku badania, a 8 stycznia dowiedziałam się ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu że udało się :-)

Gość Bcdsydc
Gratuluje ja tez yn chcial sie dowiedziec ze sie udalo chociaz wiem ze nie jest to latwe tak jak myslalam kiedys mam nadzieje ze nie bede musiala dlugo czekac jakja teraz sie boje a co bedzie jak sie uda to dopiero zaczne sie bac czy wszystko bedzie dobrze a dziecko uwazamza najwieksze szczescie jaki moze spotkac kobiete

Ja brałam 2 tabletki kwasu foliowego codziennie na długo przed ciążą, jako, że zaczełam go brać w styczniu jak zaszłam w ciążę później poroniłam ale nadal go brałam bo ponoć zapobiega również depresją a końcem roku dowiedziałam się, że jestem w ciąży i w 12 tyg zmieniłam kwas foliowy na femibion natal 2 takie było zalecenie lekarza ale te wit są dopiero od 12 tyg.

Gość Bcdsydc
Ale rearaz juz pewnie masz spory brzunio :) teraz bede brala jak pojwdziemy do polski to pojde o ginekologa i ona juz mi podpowie jak dokladnie dbac o zdrowie jak narazie to domysly biore bo prawie kazda kovieta bierze przed ciaza jednym pomaga drugim nie nigdy nic nie wiadomo bedzie to co ma byc a tak jak ty poronilas bardzo ci wspolczuje moja bratowa tez poronika w 2 miesiacy tylko ze ona musiala miec skrobanke tzw ale teraz sie boi i moze nawet nie probuja podziwiam cie ze chcialas i dobrze sie trzymasz jestes teraz pewnie na maksa szczesliwa

Gość agula8
kwas foliowy przed ciążą to podstawa, ja nie brałam nic innego poza tym.Dopiero w drugim miesiącu zaczęłam przyjmować kompleks witamin i probiotyk provag, a po 20 tc dodatkowo magnez. Tyle z suplementów.Przy czym tak czy inaczej ważna jest zbilansowana dieta-witaminy wszytskiego nie załatwią.

Gość ghgh
mi gin zalecił kwas foliowy jeszcze przed staraniami....najlepiej brac min 3 miesiace przed...

Gość ghgh
* przed ciążą....

Gość ania.doradca.ladeevit
ghgh, zgadza się. Są nawet opinie, ze wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny go przyjmować.

Gość ffgfgfgg
najlepiej gdy kwas foliowy przyjmuje sie min. 3 miesiace przed poczęciem ! Ja zaczełam brac w kwietniu a w lipcu zaszłam w ciąże :) Brałam folik do 3 miesiaca ciąży :)

Gość ania.doradca.ladeevit
ffgfgfgg, Przy czym samo przyjmowanie kwasu foliowego nie wpływa na 'łatwość' w zajściu w ciążę.