Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agulcia232

ogorki malosolne

Polecane posty

Gość agulcia232

kto zna prawidlowe proporcje soli na ogorki malosolne?i ci jeszcze do srodka dodajecie?koperek moze byc taki zwykly jak do ziemniaczkow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dzial uczuciowy-
lyzka stolowa kamiennej soli na 1 litr wody koper caly, najlepiej z kwiatem (baldachimem) czosnek korzen chrzanu, do tego lisc chrzanu na wierzch ogorkow liscie, czarnej porzeczki i wisni zawsze wychodza przepyszne a ten przepis przechodzi z rak do rak, z pokolenia na pokolenie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czosnku ile ?
????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fifoof
i jeszcze mogą byc liście dębu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
ja robię teraz ogórki małosolne ale tak na teraz do zjedzenia i daje na 1 litr wody 1 łyżkę soli....dodaje też 1 łyżkę suszu do ogórków kiszonych na zimę będę dopiero robiła ogórki w okolicach sierpnia jak pojawią się na polu bo te co teraz są w sprzedaży to z folii wtedy do słoika wkładam całą gałązkę kopru razem z kwiatem chrzan czosnek liść winogrona lub wiśni sól bez zmian

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agulcia232
Dzial uczuciowy-bardzo dziekuje :) wlasnie wybieram sie na bazar sprobuje kupic wszystko..nio oprucz lisci porzeczki;) nie wiem tez czy dostane ten koper caly..ostatnio nie bylo..ale i tak dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agulcia232
dziekuje wszystkim za rady :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no bez przesady
Do małosolnych daje się tylko koper (najlepszy z baldachami) i czosnek. Te liście, chrzan itepe to do zimowych kiszonek. Proporcje soli jak wyżej, czubata łyżka na litr goracej wody (gorącą zalać ogórki). Ja jeszcze nacinam ogórki wzdłuż, szybciej się kisza i są smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzozabawne
no bez przesady wiekszej bzury nie slyszlam jak zyje a zyje juz troche:P :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moim zdaniem ogorki zalewane ciepla woda sa obrzydliwe. Raz zrobilam za rada ciotki - nigdy wiecej. Z samym koperkiem i czosnkiem? Musza byc naprawde niesmaczne. Gorsze niz w markecie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no bez przesady
Każda sójka swój ogonek chwali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liscie ale wisni
nie polecam lisci dębu - ogolnie dodajemy je ze względu na zawartość garbników, ktora u dębu jest najwyzsza,. jednak najczesciej też on choruje, ma różne zarodniki na sobie. Lepiej dać liść wisni lub porzeczki. Mi jednego roku zgniły wszystkie ogórki z dębem, a wybierałam najladniejsze liscie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bijjouu
Ja znalazłam przepis,gdzie proporcje są płaska yżka soli na pół litra i tak robię i wychodzą dobre.dodaje tylko koper i czosnek,wychodzą super.Kiedyś dałam jeszcze korzeń chrzanu i jakieś liście i szczerze to różnicy nie było

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hej, czy ktos z was kupowal może kiedys ogorki albo kiszonke od www.slonecznepole.pl ? wlasnie zastanawiam się nad hurtowym zakupem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×