Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość schulerin

języku niemiecki, zmoro spędzająca sen z powiek!

Polecane posty

Gość schulerin

kto zna niemiecki i może mi lopatologicznie wytłumaczyć dlaczego w zdaniu "ich habe ein gelbes ei" jest ein gelbes a nie ein gelben analogicznie do "ich habe einen roten apfel"?

Gość bxc
bo ei i apfel maja inny rodzajnik :) ucze niemca, jakbys chciala to moge Ci dac korki :)

Gość schulerin
no to już ogarnełam, że to dwa różne rodzajniki :D ale dlaczego jak jest rodzaj meski to jest einen roten apfel a jak nijaki to ein gelbes ei? dlaczego nie gelben tylko gelbes?

Gość bxc
a to juz wynika z calej historii jezyka :) musialabys nad tym siedziec kilka dni. po prostu takie sobie wymyslili koncowki, nie ma innego wyjscia jak wykuc je na pamiec, na rozum tego sie nie da :)

Gość schulerin
czyli, że zawsze w rodzaju nijakim będzie -s zamiast -n? a jak się ma w niemieckim kwestia rodzajów w przymiotniku? we francuskim będzie "c'est la vie belle" czyli i rzeczownik i przymiotnik w rodzaju żeńskim. w niemieckim też tak jest?

Gość bxc
tak, bedzie ta sama koncowka, pod warunkiem ze ten sam przypadek, musisz po prostu wykuc tabelke na pamiec

Gość schulerin
a dlaczego w jednym zdaniu "ich habe ein rotes buch" jest ein a w drugim "ich habe einen roten apfel" jest einen? ja tu widzę jeden i ten sam przypadek i ten sam rodzaj :(

Gość tfg
Buch- Das buch. Ich habe ein rotes Buch (to das kryje sie w końcówce rotES) Apfel- DER Apfel Ich habe ein roten Apfel (i tu kłania się znajomość tabelki- biernik AKK- czyli DER zamienia sie na DEN, w tym przypadku rotEN ) RozumiesZ? Otworz tabelki, sprawdz. Mam kogo? co? Biernik (akk)

Gość tfg
Gdyby zdanie bylo w mianowniku czyli kto? co?: Ich bin ein alter mann. Zdanie w bierniku (Akk): Ich habe einen alten mann

Gość tfg
no pisz czy skapowalas, czy tlumaczyc dalej:D:P

Gość schulerin
ale palnęłam, faktycznie dwa różne rodzaje. coś mi się pomieszało :D ale myślę, że mam prawo bo zaczęłam się uczyć niemieckiego 2 dni temu i jeszcze nie ogarniam wszystkiego :P a tabelki przefantastyczne i wiele mi wyjaśniły. dzięki 🌼

Gość tfg
ojej, jak na 2 dzien to mistrzostwo swiata:D powodzenia!

Gość schulerin
z natury jestem zawzięta i jak postanowiłam to tak się stanie :P mam nadzieję, że często bywasz na kafe albo że zanim stwierdzę, że nie kumam to pomyślę trochę :P jeszcze raz dzięki 🌼

Gość tfg
nie jest latwo nauczyc sie jezyka, szczegolnie jak trzeba pojac reguly czesto nierozumiane. Ja dopiero jak poprzebywalam w niemczech poznalam jezyk, szkola nic mi nie dala, oprocz dobrej oceny:/ Tak przegladam ta stronę, ktora Ci wyslalam i przynam,ze jest dobrze zrobiona, duzo pomocnych rad szczegolnie dla poczatkujacych. Zapisze temat do ulubionych, jak cos to pisz, moze pomoge:)

Gość schulerin
no właśnie jest genialnie zrobiona bo miałam następny problem, ale popatrzyłam w te tabelki i się rozwiązał sam i nie musiałam Ci głowy zawracać :D

Gość tfg
ludzko wytlumaczonych jest tam dużo rzeczy. Skad to zamilowanie do niemieckiego? ;)

Gość el condom pasa
jak kobieta wygląda mając w ustach język niemiecki?? No jak??

Gość po pierwsze to nie jest
Byłam w Niemczech ostatio u rodziny i osłuchałam się nieco tego języka postanowiłam spróbować, bo co mi szkodzi :P Najwyżej się nie uda :P A z cyklu pytań, dlaczego liczebniki główne to "eins, zwei, drei, itd? Dlaczego eins a nie ein?

Gość tfg
sadze, iz to EINS to po prostu wyjatek:)