Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaMKA 55

BIEGUNKA I WYMIOTY PRZY ANTYBIOTYKU zinnat

Polecane posty

Gość kaMKA 55

drogie mamy pomozcie... otoz synek ma 19 miesiecy, w piatek wyszedl ze szpitala trafil tam z dusznosciami jest alergikiem...do domu dostalismy zinnat bo jest tez zapalenie drog oddechowych...problem w tym ze po przyjeciu tego antybiotyku maly wymiotuje co tylko wlozy do ust, dzisiaj doszla biegunka co mam robic , moja pediatra zmienila antybiotyk ale nie ma poprawy co tobic, czy ktoras miala taka sytuacje????

Gość mnio
rozumiem że nie przyjmuje już antybiotyku? ile dawek przyjął i kiedy była ostatnia?

Gość kryska z Kr
Z tak małymi dziećmi nie ma żartów. Zinnat uczula niektórych jak diabli. Kontaktuj się z lekarką, swoją, albo inną, na moje oko maluszek powinien dostać kroplówkę. Nie czekaj.

Gość kaMKA 55
ostatnia dawke przyjal dzisiaj rano kolo 7...teraz juz nie bierze za 2 godz mam mu podac ten nowy antybiotyk tak zalecila pani doktor...kupki nie sa obfite, ledwo co pampersa poprudzi ale sa...

Gość mnio
A wymioty nadal ma? Dajesz probiotyki?

Gość kaMKA 55
malo spal tylko 15 min bo mielismy wizyte domowa pani doktor i dlatego jest marudny ale nie ma goraczki ...nie chcielibysmy wracac do szpitala...lezelismy tam tydz czasu...od czego moga byc jeszcze te wymioty i biegunka ????

Gość kaMKA 55
up prosze doradzcie cos jeszcze

Gość kaMKA 55
tak czytam teraz ze moga to byc rotawirusy...

Gość mnio
Wymioty i biegunka plus ogólnie problemy ze strony ukł. pokarmowego to częste powikłanie przy Zinnacie. U nas po dwóch dawkach Zinnatu zaczęła się biegunka. Lek został odstawiony i pomogło. Dobrym probiotykiem jest Dicoflor -to dawała dziecku przy biegunce. Nie napisałaś ile dawek przyjął?

zinnat z reguły jest bardzo bezpiecznym antybiotykiem nawet dla alergików ale okropnie gorzkim i niesmacznym mimo pomarańczowego posmaku, dlatego dochodzi do wymiotów. biegunka występuje dlatego, że dziecko ma osłabiony organizm po chorobie układu oddechowego, dlatego polecam podawać maluszkowi dicoflor (zawartość kapsułki wymieszaj z danonkiem, u nas skutkowało) lub jest nowość na rynku lacidofil dla dzieci pod postacią czekoladowego misia do zjedzenia. niby od 5 czy 6 roku życia, ale myślę że już 3-latkowi można spokojnie podać; można także dawać do picia "actimelki" które także zawierają dużo bakterii probiotycznych. nie polecam enterolu, u mojego dziecka wywoływał wymioty. jeśli biegunka nie ustąpi po 2-3 dobach trzeba będzie udać się do lekarza, być może doszło do zakażenia rotawirusem lub innym wirionem i będzie konieczne nawodnienie dziecka kroplówką oraz zbadanie kału w kierunku salmonelli.

diphergan przeciwwymiotnie powinien pomóc, acidolac baby także jest skuteczny. musisz uzbroić się w cierpliwość i starać się nie denerwować. będzie dobrze! niech maluszek stara się pić dużo, ale małymi łyczkami.

Gość mnio
A ile czasu to trwa już? Co lekarz zalecił na te wymioty? Mleko i przetwory mleczne odpadają przy takich problemach.

Gość kaMKA 55
dziekuje ci bardzo rita...podaje orsalit po kropelce a doslownie mocze smoczek w tym plynie...mam nadzieje ze pomoze ...ale nurtuje mnie jeszcze jedzenie...maly zjadl od rana 2 parowki, ktore zwymiotowal i pol danonka, ktore tez poszly...co mam mu dac do jedzenia|???? jest glodny bo slysze jak mu kiszki graja ale nie chce zeby sie meczyl tymi wymiotami

Gość kaMKA 55
pierwsze wymioty mialy miejsce w nocy kolo 2 syn zwymiotowlal dosyc obficie, po sniadaniu zwymiotowal drugi raz i 1 godz temu trzeci bo dalam mu danonka...jesli o biegunki chodzi to zaczely sie tez dzisiaj 2 godz temu zrobil 3 i narazie nic nie ma moze leki zaczynaja dzialac podalam smecte

myślę, że parówka to nie najlepszy pomysł. ale dziecko chciało, więc sygnał, że brakuje mu białka, żelaza.. może spróbuj dać mu (jak lubi) płatki nestle typu cini minis lub te miodowe. ostatnio widziałam że bobo wita zrobiła płatki zbożowe dla maluszków. trzeba popróbować podać coś co jest lekkostrawne i trochę "przypcha" te obustronne ulewanie. dobre są też zwykłe chrupeczki kukurydziane, kleiki ryżowe, i niedoceniany KISIEL. trzeba ograniczyć soki typu kubuś play, nawet miętę bo ona także działa pobudzająco na układ pokarmowy. możesz także dać dziecku kromkę bułeczki wrocławskiej z odrobiną zwykłego masła (nie margaryny).

Gość gukas
witam dziewczyny moj syne tez nie chcial za nic brac zinnatu ale lekarka powiedzilaa ze jest to jeden z lpszych antybiotykow dostepnych na rynku i dlatego warto sie pomeczyc. Znalazlam sposob dzieki ktoremu udaje mi sie ten lek podawac mimo ohydnego smaku. Lyzeczkę polewam woda, obtaczam cykrem pudrem leje antybiotyk posypue cukrem pudrem z wierzchu i nakladam kilka kropel soku malinowego po podaniu herbatke do picia, dzieki temu lek jest zjadamy a nie wyrzucany z wymiotami, buziaki sprobujcie!!!

Gość Gosc

A jezeli dziecko ma biegunke ?