Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak kto jest z tym US?

czy Rodzice moga mi przelac 50tys na konto czy zglosic do US?

Polecane posty

rodzice chca mi dac na remont kase ale slyszalam ze urzad skarbowy moze potracic sobie podatek. to prawda?

Gość radzę tylko
zglosic? bank sam odprowadza podatek

Gość radzę tylko
do reki wez (na czarno) :classic_cool:

niechce trzymac tej kasy w domu.

Gość radzę tylko
to wolisz zeby Cie pozbawili czesci takiej kasy?

Gość kaśka 27&
A jesli rodzice dadzą mi kasę - 50 tys. do ręki, a ja tę kasę wpłacę do banku, to też baenk będzie się interesował skąd mam te pieniędze?

Gość kaliska
właśnie mnie tez to ciekawi, czy ktos mądry odpowie? mnie ciekawi to jak ktos wygra w totka i chce podzielic sie z rodziną i jednemu przelać 1 mln, drugiemu 1 mln to co z tym zrobic z punktu US???

rodzice mogą zrobić Ci darowizne ,zgłasza sie do urzędu ale podatku nie płaci

Gość tak musisz>
masz pol roku na zgloszenie tego do US , wypelniasz jeden pit ze darownizna i tyle . Nie placisz od tego podatku .

Gość tak musisz>
Kaliska - jak ktos wygra to placi od tego podatek . Jezeli przelewa jako darownizne najblizszej rodzinie ( dzieci np ) to wtedy nic się nie placi - jak dalszej ,wujkowi , cioci to wtedy juz podatek od darowizny trzeba zaplacic .

Gość mmmilaaaa
"właśnie mnie tez to ciekawi, czy ktos mądry odpowie? mnie ciekawi to jak ktos wygra w totka i chce podzielic sie z rodziną i jednemu przelać 1 mln, drugiemu 1 mln to co z tym zrobic z punktu US???" haha to wtedy nie dosć ze osoba od wygranej odprowadza podatek to jescze każda obdarowana osoba, a jak obdarowana osoba jeszcze chce sie z kimś podzielić to też odprowadza podatek :) przecież to złodziejstwo jest załóż sobie konta w różnych bankach np w 5 do każdego wpłac po 10 tys i już, to nie jest darowizna bo sama sobie wpłacasz. Poza tym mogłaś trzymać w skarpecie swoje oszczędności i wcale nie musisz od tego odprowadzać podatku, wystarczy ze inflacja zżarła część twoich oszczędności.

Gość ja otrzymałam darowiznę i
nie odprowadzałam podatku - dzieci są zwolnione - bo to najbliżsi krewni.

Gość kaśka 27&
aha, czyli rodzice spokjonie mogą dać dziecku kasę, tylko trzeba to zgłosić u US i nie płaci się od tego podatku? A czy rodzice mogą to zrobić tylko raz czy więcej? Dostałam juz kiedyś kasę jako darowiznę od rodziców (dołożyli mi do mieszkania).

Gość Oczywiście że
płaci się podatek od darowizny.Zwolniona jest zpodatku kwota do około 9500 zł.

Gość jest pułap tranzakcji
bezgotówkowych, jak go przekroczysz to wtedy chyba jest zgloszenie do US bynajmniej kiedys tak było 1tys euro 3tys euro 10tys euro ale dokładnie juz nie pamiętam co i jak jeśli rodzice rozbiją ci ta kwote i bedą wplacac mniejsze transze to nikt sie nie doczepi i nie trzeba robic zadnej darowizny