Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna mieszkajaca w uk

Do matek z UK-pytanie o zasilki.

Polecane posty

Witam. Pobieram WTC i ChTC. W oparciu o zarobki za okres od kwietnia 2011 do kwietnia 2012 mam przyznane pieniadze od kwietnia 2012 do kwietnia 2013. Od lipca ide do pracy (do tej pory tylko maz pracowal) i musze zglosic ten fakt w Revenue. I teraz moje pytanie-czy wstrzymaja mi wyplacenie zasilkow, czy tylko przyjma do wiadomosci, ze pracuje a zasilki bede dostawac dalej (bo sa przyznane w oparciu za zarobki za zeszly rok podatkowy, gdzie nie pracowalam, wiec powinno mi sie nalezec) i dopiero od nowego roku podatkowego 2013, gdy wykaze na podstawie P45, ze pracowalam, to zasilki mi wstrzymaja? Chcialabym tez zapytac o karte, ktora mam na podstawie WCT, dzieki ktorej mam darmowego stomatologa-jest wazna od kwietnia 2012 do czerwca 2013-czy jak teraz pojde do pracy, to nadal moge sie nia poslugiwac?

Prosze o pomoc :)

czesc, musisz ich powiadomic jak najszybciej o zmianie dochodow (czyli ze zaczelas prace) bo inaczej jest to traktowane jako wyludzenie. oni zapytaja cie o szacunkowe zarobki w tym roku podatkowym (w zwiazku z zaczeta praca dochody ci sie zwieksza) i zmienia wysokosc zasilkow ( nie zaprzestana ich calkowicie) w oparciu o te szacunkowe wyliczenia. zmiana nastapi od razu. jesli by tego nie zrobili od razu a czekali do nastepnego rozliczenia w kolejnym roku podatkowym to nadplaciliby ci duzo zasilku ktory nie jest ci nalezny i musialabys wszystko zwracac. pozdrawiam!

co do karty to mozesz sie nia poslugiwac do lipca, czyli do pojscia do pracy, bo do tego czasu nalezy ci sie WTC. bardzo mozliwe jest jednak ze jak zaczniesz prace to wtc nie bedzie ci sie juz nalezal bo bedziesz miala za duze dochody i wtedy karte anuluja.

go-for-it Na logiczne myslenie, to, jesli mam przyznane zasilki od kwietnia 2012 do kwietnia 2013 w oparciu o zarobki za zeszly rok podatkowy, kiedy pracowal tylko moj maz, to kasa powinna mi sie nalezec. Dopiero jak zglosze za rok zarobki za 2012-2013, to wtedy powinni mi zabrac, bo nie bedzie sie juz nalezalo, bo beda tez wykazane moje dochody. Pokrecone to jest, bo rozmawialam z kilkoma osobami, ktore w takiej sytuacji byly i jedni mowili, ze im nie zanrano zazilkow, bo sie nalezalo w oparciu o zarobki jednej osoby, drudzy mowili, ze z dniem zgloszenia, ze dwoje pracuja, to im zmniejszono zasilki a inni, ze nie zabrano im zasilkow od razu, pobierali, dopiero w nastepnym roku kazano oddawac-bo niby im sie nie nalezalo.

Gość jest tak jak napisala go-for-i
:O po co pytasz jak wiesz (niby :P) lepeij? Musisz zglosic, benefity zostana przeliczone i zmniejszone lub przy duzych zarobkach, zabrane zupelnie. To samo z karta, jak bedizesz maila WTC to mozesz sie nia poslugiwac, jak WTC ci nie bedzie przyslugiwal to karte anuluja wiec przy probie uzycia najesz sie jedynie wstydu :O

Gość jest tak jak napisala go-for-i
:O po co pytasz jak wiesz (niby :P) lepeij? Musisz zglosic, benefity zostana przeliczone i zmniejszone lub przy duzych zarobkach, zabrane zupelnie. To samo z karta, jak bedizesz maila WTC to mozesz sie nia poslugiwac, jak WTC ci nie bedzie przyslugiwal to karte anuluja wiec przy probie uzycia najesz sie jedynie wstydu :O

owszem, masz te zasilki przyznane na kolejny rok podatkowy w oparciu o dochody zgloszone z zeszlego roku podatowego ALE bez uwzglednienia zmian w twoich okolicznosciach (jak wlasnie zwiekszenie czy zmniejszenie dochodow w rodzinie czy childcare cost), bo i skad oni maja wiedziec ze twoje okolicznosci sie zmienia? co roku wysylaja ci renewal form, gdzie musisz wpisac rzeczywiste zarobki za wlasnie zakonczony rok podatkowy. wiec jesli twoja kwota bylaby wyzsza niz ta ktora oni ci wyliczyli na podstawie okolicznosc przez ciebie zgloszonych (maz pracuje a ty nie) to dostalabys tax credits overpayment notice. albo calkiem ucieliby ci benefit do czasu odzyskania nadplaconej kwoty albo znacznie zmiejszyliby kwote zasilku. nie mowie juz o tym ze jesli nie zglosilabys tego ze zaczelas pracowac a pobieralabys ciagle zasilki w takiej kwocie jaka byla przyznana przed rozpoczecie przez ciebie pracy to jesli bylabys przylapana to zostalabys oskarzona o benefit fraud ( wyludzanie) i zaczeliby przeciwko tobie dochodzenie. sprawdz sobie w necie z czym to sie wiaze. a najlepiej to zadzwon na tax credits helpline i juz w pierwszych slowach mowia ci ze MUSISZ ich poinformowac o jakichkolwiek zmianach w twoich okolicznosciach tak szybko jak maja one miejsce. jesli poslugiwalabys sie karta wtc exemption kiedy wtc juz ci sie nie nalezy to musialabyc zwracac pieniadze za uslugi jakie nie nalezaly ci sie nieodplatnie, jak dentysta czy darmowe leki.