Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna niewiadoma 30

LISTA 0-6 M-CY - U*B*R*A*N*K*A

Polecane posty

Gość taka jedna niewiadoma 30

Dziewczeta Kochane :) Pomozcie prosze skompletowac ubranka na pierwsze 6 mcy zycia dziecka. Nie kazda z nas mieszka w duzym miescie, nie kazda tez lubi co chwile jechac do sklepu, by cos dokupic. Co byscie na taka liste wpisaly? Mysle, ze moze byc to pomocne dla wielu z nas. Prosilabym tez o potrzebne minimum, i aby uwzglednic tylko ubranka (tematy wyprawkowe juz sa). 1. Jakie rozmiary? 56, 62, 68? A moze od razu od 62 zaczac? 2. Ile par spioszek, i czy moznaby nie uzywac kaftanika (ponoc sie podwija) body, a np tylko spioszki, rampers, dresik? Lapki niedrapki sa faktycznie konieczne? Ile par skarpetek, a moze lepiej spioszki + buciki? 3. Chcialabym tez zrezygnowac z wszelkich kolderek, poduszeczek. Mozna kocyk, plus flanelowa pieluszka pod glowke i do okrycia? 4. Moze ktoras z Was poda wiek a rozmiar dziecka, np 0-12 m-cy? Do jakiego rozmiaru urosnie przecietnie? :)

Gość gpu30
Napisze ci z własnego (niedawnego) doswiadczenia: 1. Mialam wyprawke od 56, ale dziecko urodzilo mi sie bardzo malenkie wiec mniejszy rozmiar pozyczylam, a 56 nosilo do 3mc i autumatycznie troche przestawily sie pory roku z ubrankami. Musisz mniej wiecej wiedziec jakie sa prognozy co do wielkosci twojego dziecka 2. Zadnych bucikow! Odradzam śpioszki i kaftaniki, mialam i nie założylam ani razu. 5-7 par skarpetek. Ja ubieralam body z dlugim i pajac +skarpetki do srodka. Rampers troche za malo nawet na upal bo malenski dzidzius ma inna cieplote ciala i moze mu byc zimno. Jak wieksze bedzie to nie przegrzewac!!! Uzywałam niedrapek (2 pary) 3. Nie daje sie dziecku poduszki, kołderka niekonieczna. Płasko sie kładzie i wystarczy kocyk. 4. Kazde dziecko jest inne. Mnie sie rozmiarówka przesuneła bardzo. Pozdrawiam

Gość hmmmh
Nie kupowałabym dużo, bo przez pół roku możesz zmienić poglądy dotyczące ubierania dziecka ;) Ja np. po 2-3 miesiącach życia dziecka śpiochy itp. miałam tylko na noc a w dzień body z krótkim rękawem, bluzka z długim rękawem i rajstopy. Tak mi było jednak wygodniej i dzieciom też było lepiej niż w szerokich śpiochach (dzieci jesienno-zimowe) A znam mamy co prawie do roku zakładały tylko pajace itp. Można mieć kilka ubrań większych, żeby nie zaskoczyło rośnięcie dziecka, ale wolałabym dokupić na bieżąco. Kupując na zapas można wydać wiele niepotrzebnie.

Ja też kompletuje ubranka, właściwie już mało mi brakuje...Ustaliłam sobie ;), że puki co rozmiar tylko 56 i 62 cm, właśnie po to, że nie myśleć o ubrankach na samym początku, jak się maleństwo urodzi, że nic nie mam, ale też właśnie nie wiem co się sprawdzi w noszeniu. No i też nie chce się zawalać stertą ubrań...No ale chyba ze 2 pajace i body w rozmiarze 50 cm też trzeba będzie kupić, jak się nie przydadzą, to trudno, mocno nie zbiedniejemy, bo czasem rozmiar 56 cm na początku jest dużo za duży. No są różne teorie/upodobania...teraz królują głównie pajace i body, ale niektóre mamy chwalą sobie też pół śpiochy i te niemodne teraz kaftaniki ;). No i niewiadomo jak duże będzie dziecko, ale jak ostatnio słyszę to żadne nie miało więcej niż 55 cm...także z tego, co wiem rzadko zdarza się, że dziecko od razu w rozmiar 62 wskakuje...

Bardzo fajne są pajace do spania warto 3/4 sztuki mieć w rozmiarze 56 i 62. Do tego body bo zawsze można ubrać pod spód jak zimno. Śpiochy też są niezłe bo można ja łączyć z krótkim i długim rękawem. kaftaniki szczególnie te wiązane na plecach porażka. Warto mieć trochę 56 bo dzieci różnej wielkości się rodzą, moja nawet ten rozmiar miała za duży. W 62 się topi biedactwo. Rampersy super na upały- teraz jak było 30 stopni to tylko w tym była.

Niedrapki użyłam tylko w szpitalu bo mała się drapała- potem obcięłam pazurki i już nie były potrzebne. Skarpetki max 2/3 pary bo prawie się nie używa. Za to 2/3 czapeczki sie przydają zwłaszcza na samym początku. Bucików nie używam wcale póki co.

Gość gpu30
I jeszcze dodam ze musisz wziasc pod uwage ze takie malenstwo ciezko sie ubiera i czasem tez brakuje doswiadczenia wiec polecam całkowicie rozpinane body i pajace tak samo. Ze 2 czapeczki mialam to pare tyg po kapieli zakladalam ale potem juz nie, ale uzywalam jak posmarowalam oliwka na ciemieniuche. Nie kupuj za duzo kosmetykow, raz ze nie wiadomo jaka dziecko bedzie mialo skore a dwa to ze za duzo nie powinno sie uzywac. Ja kupilam caly zestaw z oilatum a potem sie okazalo ze moje dziecko ma na nie uczulenia i kupilam bambino.