Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pamelcia88

powiększona śledziona i wątroba

Polecane posty

Gość pamelcia88

Moja córka przechodziła na początku maja ospę. Po czym miała wykonane USG jamy brzusznej, które wykazało ze ma powiększoną śledzionę-od ospy. Mimo to lekarz wykonujący USG zlecił badanie krwi i powtórne USG. W badaniu krwi wyszło: Hematokryt- 35.9 MCV- 80.7 Limfocyty- 52.9 Neutrocyty- 32.9 Monocyty-11 w związku z czym lekarz rodzinna wypisała skierowanie na USG. Dzis tj. 22.06 je wykonałam i wykazało ze wątroba mojej córki jest powiększona i wynosi 102mm zaś śledziona 87mm. Lekarz pediatria powiedział, że trzeba będzie zrobić badania na transaminazy.... Co może dolegać mojej córce??? Przypominam, że ma 4 lata.

AST (aminotransferaza asparaginianowa), razem z ALT (aminotransferazą alaninową) stanowią dwa parametry biochemiczne krwi pozwalające na ocenę ogólnej kondycji całego organizmu, ale także poszczególnych organów (wątroby, serca, mięśni). Badanie polega na oznaczeniu poziomu tych enzymów w surowicy lub osoczu krwi (do badania pobiera się krew żylną, podobnie jak przy morfologii krwi obwodowej). AST jest enzymem wzkaźnikowym pochodzenia cytoplazmatyczno-mitochondrialnego, natomiast ALT - cytoplazmatycznego. Wzrost ich aktywności w surowicy krwi jest spowodowany zarówno obumarciem komórek, jak i ich uszkodzeniem wywołanym niedotlenieniem lub działaniem toksyn endo- lub egzodennych. AspAT występuje w komórkach wątroby, mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, nerek, mózgu i erytrocytów. AlAT występuje w głównie w komórkach wątrobowych. W diagnostyce istotne znaczenie ma stosunek aktywności AspAT/AlAT, który w warunkach fizjologicznych jest większy od 1. Razem stanowią tzw. profil wątrobowy i wchodzą w skład profilu sercowego. Wskazania i przeciwskazania Wskazaniem do wykonania oznaczenia AST są choroby wątroby, dróg żółciowych, zawał serca (bad. uzupełniające), choroby mięśni szkieletowych. Przeciwwskazań jest niewiele i dotyczą technicznej strony wykonania badania - nie powinno się nakłuwać naczynia krwionośnego (żyły najczęściej) w obszarze objętym zakażeniem lub oparzeniem, ani też żyły kończyny górnej z wytworzoną przetoką do hemodializ. Jak się przygotować? W przypadku pobierania krwi żylnej powinno się przyjść rano (najczęściej w laboratoriach próbki pobierane są między 7.00 a 10.00) i na czczo. Jeśli badany przyjmuje od dłuższego czasu leki, powinien o tym poinformować lekarza lub pielęgniarkę, gdyż może to mieć wpływ na wynik badania. Trzeba również poinformować o przebytej żółtaczce w celu zachowania szczególnych środków ostrożności. Obecnie procedury pobierania krwi są tak przeprowadzane, aby uniemożliwić zakażenie żółtaczką, jednak zawsze lepiej "dmuchać na zimne". Przebieg badania Badanie jest proste i szybkie. Lekarz lub pielęgniarka poproszą badanego, aby usiadł i podwinął rękaw. Krew pobierana jest najczęściej z żyły w zgięciu łokciowym, rzadziej na grzbiecie dłoni lub stopy, u dzieci z palca. Na rękę zakładana jest opaska (staza) - ucisk ma spowodować napełnienie żył, co ułatwi pobranie krwi. Pielęgniarka może również poklepać lub masować rękę i miejsce wkłucia, ewentualnie poprosić badanego o kilkukrotne zaciśnięcie ręki w pięść i jej rozluźnienie. Miejsce wkłucia zostanie oczyszczone i przetarte gazikiem nasączonym środkiem dezynfekującym. Igła powinna być wkłuta pod kątem (około 30) do skóry, co ułatwia wprowadzenie do żyły. Krew zostanie pobrana do sterylnej probówki lub specjalnego jałowego zestawu pojemników. Najczęściej pobiera się około 20-30 ml krwi, co jest wartością w żaden sposób nie zagrażającą zdrowiu dorosłego człowieka. Po wyjęciu igły miejsce nakłucia należy ucisnąć, aby zatamować krwawienie. Należy przytrzymać gazik, aż ustąpi krwawienie, ewentualnie założyć mały samoprzylepny opatrunek. Nie wolno zginać ręki! Zgięcie spowoduje powstanie krwiaka w okolicy nakłucia! Interpretacja wyniku Wzrost stężenia AspAt i/lub AlAT zależy od rodzaju i rozległości uszkodzenia danego nadządu. Przy systematycznym oznaczaniu aktywności tych enzymów można ocenić stan procesu chorobowego, toczącego się w danym narządzie. Prawidłowa wartość AspAT lub AlAT nie przekracza 40 U/l. W przypadku ASP wynosi ona: dla kobiet < 31 U/l, dla mężczyzn < 37 U/l. Wzrost aktywności ASP może oznaczać: - wirusowe zapalenie wątroby, - toksyczne uszkodzenie wątroby, - marskość wątroby, - cholestaza, - nowotwory, - choroby zakaźne z udziałem wątroby, - zapalenia dróg żółciowych, - zawał mięśnia sercowego, - zapalenie mięśnia serca, - zabiegi kardiochirurgiczne, - choroby mięśni szkieletowych.

Gość pamelcia88
tyle to ja sama wiem bo studiuję pielęgniarstwo. Chciałam poznać możliwości chorobowe u córki.

a nie ma czasem mononukleozy lub cytomegalii? wtedy wątroba i śledziona sa powiększone pierwsze słysze, żeby powiększaly się od ospy

Gość pamelcia88
mononukleozy nie ma bo niema zadnych innych objawow. wszystko jest w porzadku poza ta watroba i sledziona.

te choroby mogą przebiegać bezobjawowo, trzeba zrobić test na przeciwciała, żeby je wykryć nie znam innej choroby, która skutkowałaby powiększeniem obu tych narządów

Gość pamelcia88
córka nie ma gorączki a reszta wyników krwi jest w porządku. Czasami skarży się na ból brzucha i od jakiegoś czasu ma wypieki na twarzy mimo braku gorączki

Gość jjijtohth
mam taki sam problem-podnosze

Gość gość
Pamelcis88 mam obecnie ten sam problem z córką. Powiększona wątroba i śledziona na usg. Ospa miesiąc temu. Jak skończyla się sprawa z Twoją córką?