Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dobra Dziewczyna

Co kupować, by zawsze coś bylo konkretnego do zjedzenia?

Polecane posty

Gość Dobra Dziewczyna

Witajcie, zastanawiam się jak wyglądają Wasze zakupy spozywcze. Jestem sama, czasami miewam gosci, i sie zastanawiam co kupowac by zawsze cos bylo.... Przynajmniej na caly tydzien... Jesli mozecie sie podzielić swoimi pomyslami na dobre, zdrowe i nie mega drogie zakupy to bede bardzo bardzo wdzięczna! A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zazwyczaj mam mąkę, różne makarony, paprykę (w razie makaronu z patelni), ryż, warzywa, sery, jakieś śledziki, ciastka, ryż, jakieś mięsko, jajka. No różności. Nie jest to może zdrowe, ale na wypadek gości coś tam zawsze na stół wyłożę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a chlopa czasem nie szukasz
dobry, mily, uczynny, ale brzydki:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dobra Dziewczyna
Ja makaron i produkty mączne jem b. rzadko... Moze dlatego mam problem by miec cos pod ręką... Ale staram sie przynajmniej robic zapasy kasz, soczewicy... A i tak zawsze sie lapie na tym ze czegoś brakuje...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale chciałabyś częstować gości jakimiś produktami gotowymi czy swoimi domowej roboty potrawami?:) Bo tak to możesz zaopatrzyć się w ciastka, jakieś przekąski, itp. A jeśli wolałabyś tę drugą opcję to zastanów się czym chciałabyś poczęstować gości i po prostu zrób zakupy w tym kierunku żeby mieć składniki po ręką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dobra Dziewczyna
Dzięki :) Wiesz w czw mam wyplate :) Wiec kupie jakies filety rybne :)Nie wiem co jeszcze :) Kasze na pewno, różne rodzaje. Lepiej bym nie miala ciasgtek bo sama zaczne je podjadac :) Teraz jest sezon warzywny i owocowy wiec pewnie sie zaopatrze w to :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mnie to nie grozi, bo nie lubię słodyczy więc spokojnie sobie leżą w szafeczce:) Gorzej z makaronami, hihi:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam w zamrażalniku
porcje mięsa i ryby, jakieś owoce morza. Wystarczy poprzedniego dnia wieczorem albo i rano przełożyć z zamrażalnika do lodówki porcję i po południu można coś z tego przygotować. Do takiej "bazy białkowej" dodajesz co masz - dowolne warzywa i w tedy jest konkret.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam w zamrażalniku
zawsze też staram się wykorzystać to co mam do końca. np mam ser feta, więc kupuję szpinak :) - robię farsz ze szpinaku na cebulce + ser. Smażę naleśniki, albo zawijam go w ciasto francuskie i piekę tzw paszteciki. Kiedy zostają mi różne pojedyncze warzywa - robię sałatkę, albo tzw leczo, które można zjeść samo, albo z rybą np Mam tez tzw żelazne zapasy, które muszą być zawsze: mąki różne, cukier, olej, jajka, makarony, kasze, przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomerdana
Ja zawsze mam mrożone uszka lub tortellini - gdy mam gości na szybko robię tortellini pod beszamelem z serem .Czasem dodaje szpinak,który też mam w zamrażarce. Makaron penne , i przyprawę kamisa suszone pomidory z czosnkiem -bardzo efektowne danie do tego pierś z kurczaka obsypuję ziołami i na patelnię - czas 20 min. Trzymam również zawsze ogórki konserwowe,szynkę konserwową,kukurydzę,groszek - nie psuje się i też mam na szybko sałatkę warstwową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ostatnio korzystalam ze strony make cooking easier, znalazlam fajny, niedrogi i smaczny przepis na makaron z lososiem, szybko sie go robi, mozna sie najesc a nie przejesc: Skład: 200g makaronu spaghetti (polecam tzw. jajeczny) 100g wędzonego łososia ok. 50g masła garść startego sera mozzarella garść pokrojonych w kawałki pomidorów dowolne świeże zioła: bazylia, tymianek sól A oto jak to zrobić: 1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Masło roztapiamy w małym rondelku i wrzucamy kawałki pokrojonego wędzonego łososia. Podgrzewamy ok. 1-2 minut na małym ogniu, aż łosoś lekko się zarumieni. 2. Ugotowany makaron ostrożnie odcedzamy, stawiamy ponownie na małym ogniu, dodajemy kawałki pomidorów oraz roztopione masło z łososiem. Dokładnie mieszamy dodając starty ser mozzarella. Na końcu rozcieramy świeże listki bazyli. Możemy dodatkowo posypać świeżo startym parmezanem http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/z-cyklu-przepisy-dla-studentow-spaghetti-z-wedzonym-lososiem-w-maslanym-sosie/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×