Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Deich

Miód - od kiedy ?

Polecane posty

Gość Deich

Z wielu źródeł słyszałam, że miodu nie powinno się podawać dzieciom do 2, albo nawet 3 roku życia ze względu na jakieś bakterie w nim zawarte - mówię tu oczywiście o miodzie prawdziwym, niesztucznym. Jednak na wychwalanym Osesku pisze - miód po 12 miesiącu. Kiedy zaczęłyście dawać dziecku miód ?

Ja wszędzie czytałam że po 12 mcu, ale jak pytałam pediatry to mówiła że ryzyko jest (głównie) przy miodach ze sklepu, do których czasem są różne rzeczy dodawane... i że jak mam sprawdzony, nie ma potrzeby aż tak uważać. Sama miałam miód z rodzinnej pasieki i pierwsze potrawy z miodem, czy miód do wody dawałam ok. 9-10 mca. Kuzynka (pasieka należy do jej ojca) mówiła że ona wodę z miodem do picia dawała przed 3. miesiącem już. Oczywiście dotyczy to dzieci u których nie ma większego ryzyka, alergicy powinni mieć dietę ustalaną z lekarzem. I rzecz jasna, zdrowy rozum ;) Ja akurat miód chętnie daję.

historynka, litosci tu nie chodzi o jakies "rózne dodawane rzeczy" tylko o bakterię, ktora moze bytowac w miodzie-Clostridium botulinum Dzieci starsze, takie powyzej roku posiadają naturalne bariery ochronne, które zapobiegają rozwojowi i namnażaniu się tej bakterii

Gość Ja akurat kupiłam
gotowe jogurty z miodem Hipp od 10 miesiąca (mieszkam za granicą) a od 12 mies są już chrupki do mleka z miodem. Sama nie wiem jak jest z miodem ze słoika ale nic o bakteriach nigdy nie słyszałam , raczej chodzi o alergeny zawarte w miodzie. Mnie lekarka doradziła poczekać z słoikowym miodem do 2 roku życia.

Gość Ja akurat kupiłam
black red orange - Ok , przeczytam ;)

ja wiem tylko, że miód jest alergenny i dlatego nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 12 m-cy. O żadnych bakteriach nie słyszałam... Osobiście podałam córce miód kiedy skończyła roczek i było ok ;) Moja koleżanka od 3 m-ca dawała swojemu synkowi miód do wody... no ale ona w ogóle ma dziwne podejście i zasady... nieważne... w każdym razie jej synkowi nie zaszkodził

Co do alegrenów- o tym wiem, tyle że u swojego dziecka nie widziałam potrzeby uważać jakoś specjalnie, bo alegikiem nie jest. A co do substancji szkodliwych jako takich- nie jestem specjalistą od żywienia, powtarzam to co usłyszałam od pediatry, Black red orange- czytałam artykuł- ryzyko 1:12 000... jak dla mnie- znikome. A dodatkowo w części o badaniach stopnia zanieczyszczenia miodu: "Z kolei badania próbek miodu w innych krajach nie wykazały w ogóle zanieczyszczeń przetrwalnikami C. botulinum. Do takich krajów należą: Niemcy, Francja, Polska i Arabia Saudyjska." Ja dawałam polski miód, lekarka przestrzegała mnie właśnie przed chińskim. Ale jak ktoś jest ostrożny to może czekać do roczku, też nie problem.

Co do alegrenów- o tym wiem, tyle że u swojego dziecka nie widziałam potrzeby uważać jakoś specjalnie, bo alegikiem nie jest. A co do substancji szkodliwych jako takich- nie jestem specjalistą od żywienia, powtarzam to co usłyszałam od pediatry. black red orange- czytałam artykuł. Po pierwsze piszą o ryzyku 1:12 000, więc znikomym. Po drugie, cytuję z części o badaniach nad występowaniem zanieczyszczeń: "Z kolei badania próbek miodu w innych krajach nie wykazały w ogóle zanieczyszczeń przetrwalnikami C. botulinum. Do takich krajów należą: Niemcy, Francja, Polska i Arabia Saudyjska". Ja piszę o polskim miodzie, taki dawałam, pediatra przestrzegała mnie głównie przed chińskim.

Co do alegrenów- o tym wiem, tyle że u swojego dziecka nie widziałam potrzeby uważać jakoś specjalnie, bo alegikiem nie jest. A co do substancji szkodliwych jako takich- nie jestem specjalistą od żywienia, powtarzam to co usłyszałam od pediatry. black red orange- czytałam artykuł. Po pierwsze piszą o ryzyku 1:12 000, więc znikomym. Po drugie, cytuję z części o badaniach nad występowaniem zanieczyszczeń: "Z kolei badania próbek miodu w innych krajach nie wykazały w ogóle zanieczyszczeń przetrwalnikami C. botulinum. Do takich krajów należą: Niemcy, Francja, Polska i Arabia Saudyjska". Ja piszę o polskim miodzie, taki dawałam, pediatra przestrzegała mnie głównie przed chińskim.

Gość kono.pielka
Jak kolezanka wspomniala -powodem 'zakazu'jedzenia miodu przez malutkie dzieci nie sa zadne alergeny,a bakterie. w jednych zrodlach podaje sie rok,w innych dwa lata. Moja corka ma prawie poltora roku,nie jadla nigdy miodu i nawet tego nie odczulam,nie zauwazylam,u nas miod to raz na ruski rok ktos otworzy,jak dla mnie zadna atrakcja

Gość kono.pielka
Jak kolezanka wspomniala -powodem 'zakazu'jedzenia miodu przez malutkie dzieci nie sa zadne alergeny,a bakterie. w jednych zrodlach podaje sie rok,w innych dwa lata. Moja corka ma prawie poltora roku,nie jadla nigdy miodu i nawet tego nie odczulam,nie zauwazylam,u nas miod to raz na ruski rok ktos otworzy,jak dla mnie zadna atrakcja