Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda żona ułożona

CYTOLOGIA - stan zapalny

Polecane posty

Gość młoda żona ułożona

Pomocy... Ja już nie daję rady... Mam 25 lat. 2 lata temu miałam robioną cytologię - wynik był: szyjka czysta. Potem, przez rok miałam problemy z infekcjami intymnymi. Byłam leczona na grzybicę, a po pół roku, zrobiono mi badania i okazało się, że to był gronkowiec. Dostałam (razem z mężem) erytromycynę i mieliśmy cudowny rok spokoju. Po roku - znowu infekcja. Wizyta prywatna, leki, brak poprawy, kolejne leki... Potem mi się poprawiło, byłam na kontrolnej wizycie. Lekarka mnie pooglądała, zrobiła USG (wszystko w porządku), powiedziała, że nie mam nawet żadnej nadżerki, no i zrobiła też Cytologię. W poniedziałek zadzwonili do mnie z przychodni, że mam się szybko stawić bo w tej cytologii "nie wszystko wyszło tak jakbyśmy chcieli i jest poważny stan zapalny". Niestety, miałam wtedy gorączkę, ale mam umówioną wizytę na ten poniedziałek więc powiedziano mi, że mam przyjechać w terminie umówionej wizyty. No, ale dziś widzę, że znów nadchodzi infekcja... Ja już nie wiem co mam robić, ani co myśleć o tej cytologii... boję się strasznie, co oznacza ten zły wynik cytologii. Jak myślicie, czy to może być ten gronkowiec??? Czy któraś miała podobne przejścia???

Gość młoda żona ułożona
nikt nie miał podobnie???

Gość młoda żona ułożona
ech nikt nie chce pomóc...

Gość Still the same
Nie denerwuj się dopóki nie zobaczysz wyniku. Stan zapalny nie jest tragedią a nie powiedzieli, że wykryli jakieś podejrzane komórki (np. rakowe), więc spokojnie. Moim zdaniem powinnaś powtórzyć posiew. Zrobić go tlenowo i beztlenowo, może oprócz gronkowca jest jeszcze jakiś inny patogen, który nie daje Ci spokoju. Ja miałam okropny stan zapalny wywołany paciorkowcem i E. coli, ale zrobiłam posiew, dostałam celowane leki wraz z partnerem, do tego niestety jeszcze przyjmuję Lacibios Femina ze względu na strasznie zubożoną florę bakteryjną, ale póki biorę i dbam o siebie i o higienę jest dobrze. A zaznaczam, że w pierwszej fazie stanu zapalnego byłam hospitalizowana, bo mi zaatakowało jajniki. Ale to moja wina, bo zaniedbałam i próbowałam się leczyć domowymi sposobami - NIE POLECAM!

Gość Sandr2
Witam. Mam 20 lat, miesiąc temu miałam robioną cytologię. wynik wskazał łagodne zmiany komórkowe, zmiany zapalne, pap II. Wcześniej miałam też wykrytą małą nadżerkę. Pani ginekolog (bez jakichkolwiek badań) stwierdziła, że może to być oznaką ciąży, ponieważ miesiąc przed badaniem odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Przepisała mi Metronidazol, który mam zacząć przyjmować z pierwszym dniem kolejnej miesiączki. Powiedziała również, że gdy po przyjęciu tego leku pojawi się miesiączka, będzie można wykluczyć ciąże. Jest to dość dziwne, ponieważ nie można go przyjmować w czasie ciąży. CZuję się trochę ogłupiona i już sama nie wiem co mam o tym mysleć. Po odstawieniu tabletek miałam już dwie miesiączki: pierwsza z odstawienia, druga już normalna. Czy najwyższa pora zmienić lekarza? Czy jest to wszystko prawdopodobne i na podstawie cytologii można wykryć ciąże?... proszę o odpowiedź.

Gość pooooooooo
Jeżeli nie znasz wyników cytologii nic Ci nie poradzę. Jednak ja miałam nadżerkę, stany zapalne, cytologia bardzo zła grupa B cin. Miałam najpierw pobierany wycinek, potem elektrokonizację (zabieg bezbolesny, w znieczuleniu, tego samego dnia do domu) Nie martw się na zapas. Rzeczywiście metronidazol jest dość dobrym lekiem na tego typu infekcje, do tego antybiotyk dopochwowy w stylu nystatyna. Nawet gdyby pojawiły się komórki przedrakowe, to naprawdę da się wyleczyć! wiem, że to kosztuje wiele nerwów, ale naprawdę niepotrzebnie na zapas się smutać;)

Gość arte1
Przede wszystkim powinnaś poznać wyniki cytologii. Infekcje są uleczalne, jeżeli nie ma komórek rakowych, to nie ma powodów do obaw. Do Sandr 2 - zmień lekarza- nie jest w ciąży, jeżeli masz normalne miesiączki, dla pewności zrób tekst ciążowy. Polecam dobry tekst o antykoncepcji http://www.czytamiwiem.pl/o-potrzebie-refundacji-antykoncepcji/ i cały nowy portal http://www.czytamiwiem.pl/, najnowszy artykuł o zwyczajach studniówkowych http://www.czytamiwiem.pl/poloneza-czas/