Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkiiikkkaaa

O co chodzi z tym zakwaszaniem?

Polecane posty

Gość kkkiiikkkaaa

Bo już któryś raz z kolei czytam, że niby nie wolno jadać wielu potraw, bo "zakwaszają". Nawet mizeria jest ponoć niedozwolona. A to niby taka szkoda dla organizmu, ze się "zakwasi"? jakos ja całe życie sie tak żywiłam i żyję w zdrowiu... mam wrazenie, że to kolejne pranie mózgu pseudodietetyków.

Ze niby co? A ja jem jogurty naturalne, kefiry, mizerie, kapuste kiszona i mam gdzies zakwaszenie :P

Gość kkkiiikkkaaa
Choćby w wątku o cateringu w przedszkolach jakaś laska wypisała, że połowa produktów z menu (np. soki) absolutnie nie nadaje się do jedzenia, bo "zakwasza". A, że już drugi czy trzeci raz trafiam na takie rewelacje tu na forum, to pytam:P

Gość GretaBarbo
jakaś kolejna bzdura z fiuta wyssana ludzie całe wieki się tak odżywiali i żyli to już się robi powoli absurdalne

Gość powiem i ja....
tutaj sobie poczytajcie http://www.woda-kangen.com/70-zakwas.htm chociaż ja uważam że praktycznie każde produkty w nadmiarze mogą szkodzić ale jak wszystko jest wyważone nie ma co panikować

Gość kkkiiikkkaaa
Tez mi się tak wydaje:P

Gość kkkiiikkkaaa
powiem i ja...., jadam spore ilości wszystkich "niedozwolonych" produktów od trzydziestu lat i nie mam ŻADNYCH wypisanych tam objawów. Bzdura i tyle.

Gość gagagatka
Spoko. Czyli co -mleko nie.jogurt nie owoce warzywa soki nie. No to pozostaja same kaszki i ziemniaczki. pychotka

Gość Z dzieci bardzo łatwo
Nie no , nie chodzi o zakwaszanie poprzez jedzedzie kwaśnych rzeczy bo te akurat mało kiedy szkodzą ale o tworzenie zasadowego srodowiska w całym układzie pokarmowym. Jajka na twardo i mięso są mocno zasadowe i powodują nadmiar kwasów żołądkowych (stąd mowa o zakwaszeniu) które w nadmiarze są szkodliwe ale tego tłumaczyć nie trzeba , natomiast alkalizujące potrawy czyli takie które neutralizują te kwasy to wszystkie owoce, mleko , przetwory mleczne z dobroczynnymi bakteriami itp i dobre są dla osób które piecze zgaga na przykład albo dla tych które cierpią na wzdęcia , bóle brzucha , podraznienia jelit i żołądka.

Gość kdjjdnhjdn
To że jemy kwaśne nie znaczy że zakwasza organizm bo tu chodzi o inne zakwaszanie :D. Na przykład wiele osób wierzy że jak zje cytrynę to zakwasza orgaznizm ;) a tak naprawdę cytryna nawilża i łągodzi oraz neutralizuje bo jak dłużej potrzymamy sok z cytryny w buzi to odczujemy lekko słodki smak (nie wszystkie osoby mają tak wyczulony smak by poczuć) i ten sok po przedostaniu się do układu trawiennego zamienia się w większości w cukier a sama cytryna nie zakwszasza. Zakwasza wszystko co działa zasadowo czyli ciemny pełnoziarnisty chleb, jaja na twardo , mięso , tłuste ismazone potrawy.

Gość kkkiiikkkaaa
kdjjdnhjdn, alez zdążyłam się zorientowac o co chodzi. I wybacz, ale nie wmówisz mi, że ciemne pieczywo jest niezdrowe. Albo mięso. bez przesady.

Gość kdjjdnhjdn
Ależ ja nigdzie nie napisałam że ciemne pieczywo czy mięso jest niezdrowe (napisałam tak? ) napisałam jedynie że to produkty zasadowe bo tak jest więc jaki problem kolezanko?

Gość oeuiteouit
niektórzy nie potrafią czytać i nadinterpretują bo tak im pasuje w tym momencie ;). Ja też jeszcze na technologii zywności uczyłam się że ciemny chelebek, mięso , smażone rzeczy na tłuszczu, tłuszcz zwierzęcy powodują nadprodukcję kwasu żołądkowego i dlatego należy podawać takie potrawy z owocami bądź surowymi warzywami i bardzo zdrowo popijać kefirem bądź skonsumować sobie jogurt naturalny. Wszystko z umiarem bądź w zdrowym połączeniu.