Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkiiikkkaaa

O co chodzi z tym zakwaszaniem?

Polecane posty

Gość kkkiiikkkaaa

Bo już któryś raz z kolei czytam, że niby nie wolno jadać wielu potraw, bo "zakwaszają". Nawet mizeria jest ponoć niedozwolona. A to niby taka szkoda dla organizmu, ze się "zakwasi"? jakos ja całe życie sie tak żywiłam i żyję w zdrowiu... mam wrazenie, że to kolejne pranie mózgu pseudodietetyków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ze niby co? A ja jem jogurty naturalne, kefiry, mizerie, kapuste kiszona i mam gdzies zakwaszenie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Choćby w wątku o cateringu w przedszkolach jakaś laska wypisała, że połowa produktów z menu (np. soki) absolutnie nie nadaje się do jedzenia, bo "zakwasza". A, że już drugi czy trzeci raz trafiam na takie rewelacje tu na forum, to pytam:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GretaBarbo
jakaś kolejna bzdura z fiuta wyssana ludzie całe wieki się tak odżywiali i żyli to już się robi powoli absurdalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja....
tutaj sobie poczytajcie http://www.woda-kangen.com/70-zakwas.htm chociaż ja uważam że praktycznie każde produkty w nadmiarze mogą szkodzić ale jak wszystko jest wyważone nie ma co panikować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
Tez mi się tak wydaje:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
powiem i ja...., jadam spore ilości wszystkich "niedozwolonych" produktów od trzydziestu lat i nie mam ŻADNYCH wypisanych tam objawów. Bzdura i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gagagatka
Spoko. Czyli co -mleko nie.jogurt nie owoce warzywa soki nie. No to pozostaja same kaszki i ziemniaczki. pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Z dzieci bardzo łatwo
Nie no , nie chodzi o zakwaszanie poprzez jedzedzie kwaśnych rzeczy bo te akurat mało kiedy szkodzą ale o tworzenie zasadowego srodowiska w całym układzie pokarmowym. Jajka na twardo i mięso są mocno zasadowe i powodują nadmiar kwasów żołądkowych (stąd mowa o zakwaszeniu) które w nadmiarze są szkodliwe ale tego tłumaczyć nie trzeba , natomiast alkalizujące potrawy czyli takie które neutralizują te kwasy to wszystkie owoce, mleko , przetwory mleczne z dobroczynnymi bakteriami itp i dobre są dla osób które piecze zgaga na przykład albo dla tych które cierpią na wzdęcia , bóle brzucha , podraznienia jelit i żołądka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kdjjdnhjdn
To że jemy kwaśne nie znaczy że zakwasza organizm bo tu chodzi o inne zakwaszanie :D. Na przykład wiele osób wierzy że jak zje cytrynę to zakwasza orgaznizm ;) a tak naprawdę cytryna nawilża i łągodzi oraz neutralizuje bo jak dłużej potrzymamy sok z cytryny w buzi to odczujemy lekko słodki smak (nie wszystkie osoby mają tak wyczulony smak by poczuć) i ten sok po przedostaniu się do układu trawiennego zamienia się w większości w cukier a sama cytryna nie zakwszasza. Zakwasza wszystko co działa zasadowo czyli ciemny pełnoziarnisty chleb, jaja na twardo , mięso , tłuste ismazone potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkiiikkkaaa
kdjjdnhjdn, alez zdążyłam się zorientowac o co chodzi. I wybacz, ale nie wmówisz mi, że ciemne pieczywo jest niezdrowe. Albo mięso. bez przesady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kdjjdnhjdn
Ależ ja nigdzie nie napisałam że ciemne pieczywo czy mięso jest niezdrowe (napisałam tak? ) napisałam jedynie że to produkty zasadowe bo tak jest więc jaki problem kolezanko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oeuiteouit
niektórzy nie potrafią czytać i nadinterpretują bo tak im pasuje w tym momencie ;). Ja też jeszcze na technologii zywności uczyłam się że ciemny chelebek, mięso , smażone rzeczy na tłuszczu, tłuszcz zwierzęcy powodują nadprodukcję kwasu żołądkowego i dlatego należy podawać takie potrawy z owocami bądź surowymi warzywami i bardzo zdrowo popijać kefirem bądź skonsumować sobie jogurt naturalny. Wszystko z umiarem bądź w zdrowym połączeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×