Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anirolak

yasminelle

Polecane posty

Gość anirolak

Cześć. Mam 17 lat. Ostatnio byłam pierwszy raz u ginekologa po antykoncepcję. Przepisał mi yasminelle. Dzisiaj dostałam okres i wzięłam już pierwszą tabletkę. Tylko przez to całe zamieszanie nie mogę się połapać czy oby na pewno miałam ją wziąć w pierwszy dzień menstruacji. Chciałabym się jeszcze dowiedzieć jak wygląda odstawianie tych tabletek na te 7 dni i jaka jest ich skuteczność. Czy to prawda, że przytyję, bo niestety ginekolog powiedział mi, że jest to bardzo możliwe. Ale akurat nie jest to dla mnie tak duzy problem. I czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne?

Pierwszą tabletkę bierzesz pierwszego dnia miesiączki (zapamiętaj sobie, że dzisiaj jest piątek). Następnie przez 21 dni bierzesz tabletki, ostatnią weźmiesz w czwartek 19.07, potem zrobisz 7 dni przerwy i kolejne opakowanie rozpoczniesz 27.07 (też w piątek). Ponieważ wzięłaś pierwszą tabletkę pierwszego dnia miesiączki to masz zapewnioną ochronę antykoncepcyjną od razu. Jeśli chodzi o zabezpieczenie podczas 7-dniowej przerwy to jesteś chroniona jeśli po przerwie będziesz dalej brała tabletki. Co do skutków ubocznych to jest to kwestia bardzo indywidualna. Ja biorę YAZ (kiedyś brałam Harmonet) nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Zawsze chudnę na początku, a potem waga utrzymuje się na stałym poziomie.

Poza tym przeczytaj ulotkę i zawsze miej ją pod ręką, żebyś mogła zajrzeć jak pojawią się jakieś pytania (pominięcie tabletki itp.). I jeszcze jedna rzecz-przez pierwsze trzy opakowania możesz plamić lub krwawić, jest to zupełnie normalne, bo organizm musi przyzwyczaić się do tabletek

Gość anirolak
dzięki bardzo za odpowiedź. nie mogę się oswoić z tą myślą, że nie potrzeba innych zabezpieczeń. chociaż zdania są podzielone, jednią biorą tabletki i używają prezerwatyw a drudzy twierdzą, że podwójne zabezpieczenie jest bez sensu. i co się dzieje podczas tej 7 dniowej przerwy? dostaję okres?

Gość anirolak
ulotka jest podręczna tak jak i tabletki więc spokojnie, mam ją zawsze przy sobie.

Tak, podczas 7-dniowej przerwy pojawia się krwawienie z odstawienia. Z reguły jest krótsze i mniej obfite niż normalna miesiączka. Może się tak zdarzyć, że nie pojawi się wcale. Jeśli zdarzy się tak, a nie wystąpiły żadne sytuacje, które mogłyby obniżyć skuteczność tabletek, to robi się test, jeśli jest negatywny normalnie zaczyna się kolejne opakowanie. Jeśli nie pojawi się dwa razy pod rząd wtedy trzeba iść do ginekologa. Czasami w ulotce jest napisane, w którym dniu przerwy z reguły pojawia się krwawienie, tym się raczej nie sugeruj. Ja zawsze dostaję dużo później, rozmawiałam o tym z lekarzem, powiedział, że to kwestia indywidualna. :)

A co do podwójnego zabezpieczenia to jest to niepotrzebne. Trzeba tylko regularnie brać tabletki, wiedzieć jakie sytuacje mogą wpłynąć na obniżenie skuteczności i wtedy zabezpieczać się dodatkowo.

Gość anirolak
cieszę się, że ktoś mi pomógł. bo moja ginekolog jest chyba tylko stworzona do brania pieniędzy. o niczym mnie nie poinformowała, zrobiła mi jedynie cytologię *jeszcze rozbiły jej się szklane próbówki* i cały czas ja musiałam wyciągać od niej informację. prosiłam ją o sprawdzenie moich piersi bo pojawiło się jakieś uczulenie i tym też się nie zajęła. czyli pierwsza wizyta nalezy do nieudanych.