Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamadzieic26

może nie na tem ale jednak zapytam -kto ma storczyki >?>

Polecane posty

Gość mamadzieic26

a więc problem jest taki ,kupiłam storczyki w kwiaciarni ,poszłam na 30 min.do sklepu .storczyki zostały w samochodzie .no i niestety jak przyjechałam do domu kwiatki oklapły .co mam zrobić ???

Gość niussa
do wody wstaw całą doniczkę

Gość masakraccccc
na godzinę!

Gość mmmmmmjk
co za bzdury

wstaw na godzinke do wody (najlepie odstanej)- potem doniczke odsacz i odstaw byle nie poludniowe okno- bo za duzo slonca moze popalic liscie polece ci forumogrodnicze.info- kopalnia wiedzy o storczykach :) ja mam ich 11- w tym dwa w trakcie jeanimacji (i widze ze sie uda)

Gość mamadzieic26
ewag ,oklapło połowę kwiatków i jeden pąk .liście są ok.w samochodzie było duszno niestety ,nie pomyślałam o kwiatkach ;(

Gość niussa
storczyki czasem tak reagują na zmiany temp. Mogą zrzucić te kwiaty i pąk.

wiesz- powrot do stanu pierwotnego moze potrwac kilka dni tudziez kwiatki opadna- ale namoczyc je wypada :)

ja mam storczyki, moczę je raz w tygodniu w miseczce z wodą przez około godzinkę. Pięknie teraz kwitną, chociaż długo czekałam na pączki ( ostatnio kwitły w zimę ) ;) namocz swojego w wodzie, po godzince wstaw spowrotem do osłonki i postaw na parapecie :)

Gość dodam jeszcze
jesli storczyki zostaly w samochodzie i bylo goraco to je po prostu zaparzylas, moze byc tak ze tego kwitnienia juz nie uratujesz. Z tym podlaniem to dobra rada o ile storczyki maja sucho, ale skoro swiezo z kwiaciarni to nie sadze by tak bylo.

Gość ghtjtujuy
ja ani nie mocze tylko podlewam normanie oraz stoja w południowym oknie i kwitna pieknie od 2 lat ;-)