Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtr

Studentki kosmetologii (byłe, obecne i przyszłe), zapraszam

Polecane posty

Gość gtr

Witam ;) Jestem zainteresowana tym kierunkiem studiów, ale wciąż nie mogę doczytać się jak to jest. Jakie przedmioty należy zdawać (zdawaliście) na maturze poza obowiązkowymi i na jakim poziomie?

Gość gtr
Jak myślicie warto? Czy lepiej wybrać dietetykę lub farmację?

Gość możliwe, że...
ja Ci coś powiem - jeśli radzisz sobie dobrze z chemią to olej kosmetologię i idź na farmację, bo to jest potęga. Ludzie zawsze chorowali, chorują i chorować będą. Każda apteka się utrzymuje na rynku. W tym jest kasa. A kosmetologia to fajny kierunek, ale sądzę, że jako farmaceutka nigdy nie zginiesz i zawsze będziesz miała pewną pracę za nie najgorsze pieniądze :)

Gość Nigdy nie wiem co tu wpisać
Nie prawda, u mnie ostatnio zamknęli aptekę i teraz została tylko ta droższa :O

Gość gtr
No właśnie też mam takie samo podejście, jednak waham się, bo chcę wybrać jak najlepiej :) sprawdzam co się da. Właśnie skończyłam 2 liceum i od września będę w klasie maturalnej, więc już teraz zastanawiam się, bo chcę to przemyśleć i poczytać opinii, a nie na ostatnią chwilę z blaku laku :D lepiej przemyśleć taką decyzję

Gość ja w tym roku kończę 26
lat, skończyłam inny kierunek, ale pracuje w kosmetyce i wizażu, idę na kosmetologię, by się rozwijać zawodowo. Jeśli nie masz konkretnych planów gdzie chciałabyś pracować, to odradzam. Coraz więcej dziewczyn kończy ten kierunek, a gabinetów nie będzie przebywać, bo i tak i jest dużo, natomiast w firmach i perfumeriach miejsca są zajęte i trudno się dostać.

Gość gfgfh
moja koleżanka jest po kosmetologii i zarabia jak kosmetyczka po 2letnim studium najnizszą krajową. jesli nie otworzysz swojego salonu to kasa z tego jest żadna, do tego pomyśl co potem, nie będziesz ciągła do emerytury w salonie kosmetycznym.

Dokładnie, ja się dodatkowo specjalizuję w wizażu, ale wiem jak trudno się dostać chociażby na animatora marki, nie mówiąc o czymś więcej. To był tzw. "modny kierunek", ale w praktyce jest się albo kosmetyczką, albo handlowcem, a do tego pierwszego zawodu lepiej jest skończyć studium, do tego drugiego zawodu lepiej postawić na szkołę związaną z zarządzaniem. Nie pakuj się w to, jeśli nie masz konkretnej wizji swojej przyszłości.

Gość gtr
Trochę mnie zaskoczyłyście. Wizaż również jest obiektem moich zainteresowań, ale wiem, jak trudno się wybić. O farmacji myślałam w ten sposób, że to spokojna i pewna praca (ludzie zawsze będą potrzebować lekarstw), ale boję się, że ta chemia mnie przerośnie.

Żadne studia nie są proste, każde są wymagające, a przyszłość lepiej rozsądnie zaplanować. Makijaż jest w kręgach zainteresowania pewnie 80% kobiet, ale to nie znaczy, że powinny iść na kosmetologię. Jeżeli chcesz być tylko wizażystką idź na dobry kurs, wyjedź za granicę, ale studia wybierz inne, żeby w razie niepowodzenia mieć coś w zapasie. Może się pewnego dnia okazać, że wcale nie chcesz tego robić i będziesz miała problem z takim wykształceniem znaleźć inną pracę.