Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez prawa jazdy

Prawo jazdy w UK a w Polsce.

Polecane posty

Gość bez prawa jazdy

Witam serdecznie, czy ktoś z was robił prawko w UK? Jak to wygląda? I jak się ma do robienia prawa jazdy w Polsce? Teoria,jazdy i egzaminy. Można jakoś porównać koszty i stopień trudności ? Z góry dziękuje za info.

Gość bez prawa jazdy
Up up, Nikt nic nie wie?

Gość bez prawa jazdy
Jeszcze nikt nic nie napisał a temat juz umarł ??:(

Gość praaawwwkooo
Hmm,robiłam w uk;teoria,jeśli się wyuczysz,to bułka z masłem.jazda tak samo,jeśli opanujesz zasady,nie powinno być problemu:) napewno jest łatwiej niż w pl

Gość malina08
ja robilam w Uk 1. musisz wyrobic sobie Provisional Driving Licence okolo 50 Jest to wstępna licencja która umoźliwi ci pobieranie lekcji jazdy i rezerwacje egzaminu teorytycznego. Moźesz złoźyc aplikacje wypełniając formularz na poczcie (forma D1) lub osobiście w oddziale DVLA. I jezdzisz z instruktorem lub kims z rodziny (lub znajomym ktory ma ukonczone 21lat i prawko conajmniej 3 lata). Nie ma przymusu zapisywania sie do szokoly nauki jazdy. Oczywiscie jako uczen masz obwarowania typu zakaz poruszania sie po autostradach...itp.musisz doczytac bo nie pamietam reszty. Musisz miec wykupione ubezpieczenie i odpowiednio oznakowany samochod "L"-ka (jesli jezdzisz z instruktorem to juz lezy w jego obowiazku) Godzina lekcji z instruktorem to koszt 18-30, ja placilam 20/h 2.Egzamin Teoretyczny okolo 30 Po otrzymaniu Provisional Licence moźesz zarezerwować egzamin teoretyczny.Termin oczekiwania na egzamin teoretyczny to ok. 1-3 tyg. w zalezności od wybranego ośrodka. W UK nie ma przynaleźności do ośrodka więc który ośrodek wybieźesz zaleźy tylko i wyłacznie od Ciebie. Egzamin teoretyczny składa się z dwóch części i trwa 57 minut.. Część pierwsza to test wyboru,część druga to Hazard Perception Test (test na spostrzegawczość potencjalnych niebezpieczeństw). By zaliczyc pozytywnie cześć pierwszą na 50 pytan 43 musisz odpowiedzieć poprawnie. By zaliczyć część drugą na 75 pkt musisz zdobyć minimum 44. Egazmin teoretyczny moźesz zdawać w języku polskim (na ekranie pytania w języku angielskim w słuchawkach są tłumaczone na język polski). By zaliczyć egzamin trzeba zdać obie części egzaminu teoretycznego. Jeśli wymagasz języka polskiego na egzaminie teoretycznym wspomnij o tym podczas rezerwacji egzaminu zaznaczając w odpowiedniej rubryce 'Do Yu have any special requirement ?'. 3.Egzamin Praktyczny okolo70 nie pamietam dokladnie. i zdajesz egzamin w samochodzie w ktorym sie uczylas jezdzic:) Po zdaniu egzaminu teoretycznego moźesz zarezerwować egzamin praktyczny. By przygotować się do egzaminu praktycznego powinno się wyjeździć odpowiednią ilość godzin by być do niego przygotowanym. W UK nie ma limitu godzin ktore musisz wyjeździć wieć ilość godzin jest uzaleźniona od twoich indywidualnych potrzeb. Podczas egzaminu praktycznego egzaminator: Sprawdzi twój wzrok (kaze odczytac rejestracje samochodu z odleglosci 20m) Zada pytanie z zakresu bezpiecznej eksploatacji pojazdu.Egzaminator zada dwa pytania sprawdzające, czy potrafisz odpowiednio ocenić stan pojazdu, którym będziesz jechać - a więc określić, czy jest on sprawny, gotowy do jazdy oraz bezpieczny dla kierowcy i innych uczestników ruchu drogowego. Sprawdzi ogolne standardy bezpieczenstwa podczas jazdy ktora bedzie trwala okolo 40 min. Przez 10 min egzaminu zdający muszą bez wskazówek egzaminatora przejechać wyznaczony wcześniej odcinek drogi.Egzaminator przedstawi przebieg trasy, ale ostatecznie będzie liczyło się zgodne z przepisami i bezpieczne dotarcie do wyznaczonego celu; zboczenie (np. przez pomyłkę) z wyznaczonej trasy nie będzie traktowane jako błąd. Zdający wykonuje tylko jeden manewr - może być to zawracanie na drodze, cofanie po łuku, parkowanie równoległe albo parkowanie w zatoczce. Osobno traktowany jest manewr awaryjnego zatrzymania się - egzaminator zawsze może dodatkowo poprosić o jego wykonanie, zwykle musi go zademonstrować co trzeci zdający.Należy pamiętać, że podczas całego egzaminu praktycznego najważniejsza jest bezpieczna jazda, a egzaminator zwraca uwagę na decyzje i reakcje kierowcy. Trzeba przede wszystkim wykazać się znajomością przepisów i odpowiedzialnością, właściwie reagować na znaki drogowe, wszystkie manewry wykonywać z zachowaniem ostrożności i unikać sytuacji powodujących zagrożenie w ruchu drogowym. Musisz zatem doskonale znać kodeks drogowy i potrafić go stosować w realnych sytuacjach na drodze.Można popełnić 15 mniej ważnych błędów i mimo to zdać egzamin (16 i więcej popełnionych błędów powoduje niezaliczenie jazdy).Jeśli popełnisz jeden poważny lub zagrażający bezpieczeństwu na drodze błąd egzamin praktyczny nie zostanie zaliczony. Nic strasznego. Mi sie udalo za pierwszym razem ale wiem ze sa osoby co podchodzily i po kilka razy, nie ma reguly. I tyle:)

Gość bez prawa jazdy
aha;p egzamin zdaje autem ktorym uczylam sie jedzic? czyli? jak jezdze ze znajomym? a jak jezdze z instruktorem?;p

Gość praaawwwkooo
Czyli-jak jezdzilas z instruktorem,to wykupujesz jak lekcje i razem smigacie na egzamin.możesz tez iść sama,tylko praktycznie nie masz prawka wiec tak czy siak ktoś Cię musi zawieźć:)

Gość bez prawa jazdy
yhym, czyli jak jezdze z kolega to jade z nim, jego autem na ten egzamin? a jak jezdze z instruktorem to musze na egzamin wykupic jazde;p

Gość malina08
j.w. jak z instruktorem to jego autem, oczywiscie za dodatkowa oplata (za wynajem auta na czas egzaminu, podjezdza on z toba pod osrodek i albo on wysiada albo jedzie z toba jako tlumacz-jesli tego sobie zyczysz) jak ze znajomym to tez jego autem (podjezdza on razem z toba pod osrodek i albo on wysiada albo ustanawiasz go swoim tlumaczem i pozostaje w aucie) nie zapomnijcie o ubezpieczeniu bo egzaminator bedzie chcial wgladnac w dokument dla jasnosci NA EGZAMIN POD OSRODEK KTOS CIE ZAWOZI, A PO EGZAMINIE MOZESZ JUZ JECHAC SAMA , BO OD RAZU DOSTAJESZ CERTYFIKAT UPOWAZNIAJACY CIE DO PORUSZANIA SIE PO DROGACH. na plastikowe prawko czekasz okolo 6tyg. :)

Gość malina08
nie musisz wykupywac jazdy ale za wypozyczenie auta musisz zaplacic. to zrozumiale, bo egzamin trwa nawet do 1h ( roznie bywa zalezy od egzaminatora) nikt ci nie da auta za darmoche na ten czas (chyba ze rodzina lub znajomy :P )

Gość malina08
dodam: ANGIELSKIE OSRODKI EGZAMINACYJNE NIE POSIADAJA WLASNYCH SAMOCHODOW DO EGZAMINOWANIA!!!!!!! wiec egzamin odbywa sie na aucie w ktorym ty przybedziesz na tenze egzamin ot i cala filozofia :P

Gość dlaczego ona chce zniszczyc
teoria jak sie wyuczysz jest prosta, natomist z jazda roznie, moj facet nie bral lekcji z instruktorem bo juz mial kiedys prawo jazdy w pl wiec umie jezdzic no ale te stare nawyki mu nie sluza na egzaminie, do tego czepiaja sie stasznie o ogladanie sie dookola, bo mimo ze masz lusterka to i atk sie za siebie musisz ogladac, no i tak juz 3 razy podchodzil do praktycznego, i chyba jednak bedzie musial wykupic pare lekcji zeby instruktor mu nakreslil na co zwracaja uwage i na co on powinien..samo prawko kosztowalo nas razem z provisionalem juz okolo 300 funtow a papierka nadal brak;/

Gość maryska1902
Wyluzuj :) Ja uczac sie na prawko i podchodząc do egzaminu korzystalam z tych materiałów: http://www.kursant.co.uk/ - bardzo mi pomogły, zobaczyłam jak wygląda egzamin, powtórzyłam to co trzeba i dzięki temu zdałam bez problemu za pierwszym razem.

Gość gość
Witajcie. Ja jezdze zarówno z moim facetem własnym autem jak i z instruktorem w międzyczasie. Powiem tak polecam wykupić chociaż kilka lekcji gdyż sa pewne ważne rzeczy na które podczas egzaminu zwaraja uwagę a czego czasami się nie wie jezdzac z kims bliskim ucząc się jezdzic. A co do egzaminu to choć czasami ma się umiejetnosci i wiedze to można nie zdac gdyż stres jest tak wielki ze robi się głupie WPROST BLEDY których się nie popelnialo podczas jazd. Mysle ze egzamin na prawko to nie tylko egzamin umiejetnosci i wiedzy ale przede wszystkim walki ze stresem. Mi się się udało bo stres zrobil swoje. Pozniej wlaczyla się po oblaniu samokrytyka na co zareagowal sam egzaminujący mnie Pan i zaczal pocieszać ze nic się nie stało a było goraco...Wiec proszę jeskli oblejecie to się nie załamujcie bo to nie ma sensu. Choc wiem ze trudno nie krytykować siebie gdy się wie co zle się zrobilo,to naturalne. Boje się kolejnego egzaminu a reczej ze podczas jazdy stres zacznie robic swoje..Zdawalam w Lincoln Uk wiec jeśli macie pytania i obawy to piszcie postaram się pomoc. Pozdrawiam serdecznie i solidaryzuje się z tym i co czekaja na egzamin jak na szpiklach;-)Damy rade!!!Nr gg 6918133

Gość Tomek45
Jeśli nie zna się języka to może być problem. Rok temu zmieniły się zasady i trzeba znać albo angielski albo walijski i kursant nie może korzystać z pomocy tłumacza. Jeśli chodzi o samą procedurę to na http://www.emano.co.uk/jak-zrobic-prawo-jazdy-w-uk/angielskie-prawo-jazdy-kat-b-samochody-osobowe.html opisane są szczegółowo wszystkie informacje, co jak i gdzie należy zrobić. Myślę, że dla kogoś kto jest "zielony" w tym temacie - jak znalazł :)

Gość gość
Widzieliście jakie są teraz tanie dokumenty kolekcjonerskie? Ta cena na szybkieprawojazdy.pl to chyba rekord. A jakość pierwsza klasa, podobno aż ciężko odróżnić.

Gość Jackk
Możesz sprawdzić stronkę http://www.emano.co.uk/ znajdziesz tam dużo praktycznych wskazówek i materiałów, a być może nawet jakiegoś instruktora? :)

Gość gościówahehe
W Polsce pytania sa jakies poronione :P Dlatego jak zdawalam to wolalam kupic z clubcard com pl kolekcjonerska wersje :P i co? i jestem super zadowolona z tej decyzji :D

Gość gość
Ja prawko mam z offshoreidcardscom i w UK robi robotę elegancko :D