Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ogogoeovjnmv njj

2,5 latek nie reaguje na otoczenie

Polecane posty

Gość ogogoeovjnmv njj

Witam, mam pytanie do mam, czy już jest powód by się martwić i umówić synka do specjalisty czy to jeszcze normalne zachowanie, wcześniej nie widziałam żadnego problemu ale teraz coraz częściej się zastanawiam. Synek w listopadzie skończy 3 latka. Jest bardzo żywym dzieckiem, potrafi już ładnie mówić, potrafi wymówić płynnie zdanie majace nawet kilka słów, potrafi wyrazić swoje potrzeby, zaśpiewać kilkanaście piosenek z całym tekstem, bardzo lubi książeczki, potrafi opowiadać słowo w słowo fragmentami, martwi mnie natomiast to jaki jest w otoczeniu, nie słucha, nie reaguje, potrafi bardzo dużo chodzić i mówić ale sam do siebie, gdy ktoś próbuje coś do niego powiedzieć to jakby tej osoby nie widział i nie słyszał, jest tak bardzo często, aż nagle jakby się ocknął podbiega i mówi o czymś zupełnie innym, ma takie swoje dziwne zachowania, potrafi leżeć na podlodze i rozmawiać z zabawkami ale gdy ktoś chce coś mu zaproponować, porozmawiać nie reaguje wcale, na polecenia też nie raguje często, jednak gdy jest na mnie skupiony i mam do niego konktetne pytanie potrafi odpowiedzieć i wytłumaczyć czy chce jeść, pić, iść na spacer, już sama nie wiem, poradźcie..

dzieci nie mają podzielnej uwagi - zwykle jak są czymś zaabsorbowane to nie reagują na nic i nikogo - może dlatego zachowuje się tak Twój syn. Może się wstydzi i udaje, że nie słyszy... Trudno powiedzieć... Jak przeczytałam temat to zaraz pomyślałam o autyźmie ale z tego co piszesz to masz normalny kontakt z synem więc na pewno nie... Jak się niepokoisz to zapytaj choć pediatrę albo idź do psychologa dziecięcego

Moj ma teraz 3.5 roku i zachowuje sie podobie. Niestety ma zdiagnozowany autyzm. Co prawda wszystkie dzieci z dziwnym zachowaniem ze spektrum autyzmu wrzucane są do jednego worka- niestety POLSKA to kraj pełen "niedouczonych specjalistów" Dlatego ja wierze ze kiedys bedzie funkcjonowal normalnie.

Gość czytam bo lubię
Ale skoro Twoje dziecko w tmy iweku potrafi aż tyle, spiewa piosenki i jest mądre to myślę że to ie autyzm. poczytaj o zepsole Aspergera. Ja bym na to stawiała i konieczneie idz do lekarza, szybko zdiagnozowane i zrehabilitowane dziecko lepiej poradzi sobie potem w zyciu. Zycze powodzenia;)

Gość 32321312
w przypadku autorki to moze byc co najwyzej lekka odmiana autyzmu- zespoł aspergera, na pewno nie autyzm- przy nim w tym wieku nie mówiłby prawie nic i rozwój wtedy jest wyraznie uposledzony. Przy Aspergerze rozwój jest normaly, tylko wystepuja takie rózne dziwactwa

Gość czytam bo lubię
A zgodzę się z Lenusią, teraz nadużywa sie okreslenia autyzm, moda minęla już na ADHD więc teraz jest wlaśnie autyzm.

Gość o własnie moda niestety
a kryteria diagnostyczne są mało precyzyjne i przewrażliwione matki sobie dopasowują co im pasuje, a jak trafią na prywatnego konowała który poczuje kasę, to i uzyskują diagnozę.

dziewczyny, autyzm, jak każda choroba, ma różny przebieg i natężenie. Pracowałam w Niemczech jako opiekun w Warsztatach Terapii Zajęciowej. Widziałam różne dzieciaki autystyczne - był chłopiec bez kontaktu, nieobecny zupełnie i dziewczyna, która tylko czasem odpływała w swój świat...

Gość czytam bo lubię
dokładnie niedawno był tutaj topic mam, ktore miały dzieci w wieku ok roku i już wiedziały że ich dziecko ma autyzm i jexdziły do skutku po specjalistach, az któryś orzekl że to autyzm. Aj szkoda gadać.....trochę rozsądku wystarczy a nie robienie z dziecka kaleki.

ale, autorko, nie martw się. Mi tam osobiście na autyzm to nie wygląda, choć znawcą nie jestem, pracuję od lat z osobami niepełnosprawnymi i wiele przypadków widziałam

Gość PUDELSik
dla mnie to typowy, klasyczny przypadek aspergera

Gość o własnie moda niestety
tylko tym sposobem to można stwierdzić, że każdy ma autyzm, kto się choć raz zamyślił, a zresztą, ok niech ma - tylko po co takiemu komuś diagnoza i terapia, skoro to nie wpływa znacząco na jego funkcjonowanie? Jak dziecko ma deficyty uwagi które utrudniają naukę czy problemy manualne - jak najbardziej warto się tym zająć i iść po terapię... ale ot tak, bo czasem na imię nie reaguje?

poradź się lekarza albo najlepiej jakiegoś dobrego psychologa dziecięcego

Gość hjhjgjfjjfjf
anulsss - Dziękuję, za wpisy, dziękuję również innym Właśnie nie jestem taka by sobie coś wmawiać na siłę, i zmieniać dziecko bo coś mnie się w nim nie podoba a na tym atapie powinno już być geniuszem i znać 2 języki, bez przesady :) po prostu zaczęłam się martwić bo mam porównianie z innymi 2 latkami i choć dosmkonale rozumiem, że każde dziecko ma prawo rozwijać się inaczej coś mi nie pasuje, dlatego nie zakładam, zadnych chorób, schorzeń, tylko prosiłam o poradę, bo zaczęłam się martwić, jak podkreśliłam, wszystko gra, tylko brakuje tego konkatu z innymi ludźmi i w sumie mój mały pod pewnymi względami pasuje mi do tego zespolu aspendera, a pod pewnymi nie. Musze wybrac sie do spacjalisty i tylko on moze w 100 % wszystko mi wyjasnić

Gość hjhjgjfjjfjf
przepraszam - aspergera, często robie literówki, niedbalstwo w pisaniu zwyczajnie.

Gość gość
Witam, mam identyczna sytuację z córką. Jak wygląda dziś sytuacja Pani syna? Ktoś miał podobny przypadek?