Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leki nie nie nie

NAGŁE ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW - POMOCY

Polecane posty

Gość leki nie nie nie

czy coś mi grozi jeśli z dnia na dzień przestanę brać leki tzn ketrel i velafax?? zażywam 2 razy dzienni velafax po 37,5 mg i 2 razy ketrel po 25 mg z tym że ketrel rano pół a na noc całą a velafax 2 razy po całej tabletce. leki te biorę około 3 miesiące a ogółem psychotropy pół roku tylko wcześniej 3 miesiące brałam zoloft i perazyne. Dziękuję za pomoc

Gość srge3453535345
nic ci nie grozi - możesz mieć nasilenie objawów niepożądanych ale to przejdzie. Wszystko zależy od osoby.

Gość srge3453535345
nic ci nie grozi - co najwyżej nasilenie objawów niepożądanych ale i to przejdzie. Wszystko zależy od osoby.

Gość manio ciekawski=)
Tego nie wolno robić nagle i bez konsultacji z lekarzem. Brałem velafax i zdarzyło mi się nie wykupić na czas. Nie brałem przez 4 dni. Już pierwszego dnia miałem niezłą jazdę. Potem już było tylko gorzej. Dziwne samopoczucie, niemożność utrzymania uwagi, jakby zawroty, wrażenie utraty kontaktu z rzeczywistością.

Gość jaodstawlam
ja odstawialam nagle po 3 miesiacach malo co bym w szpitalu wyladowala , mialam straszne bole glowy zawroty jesc nie moglam.

Gość manio ciekawski=)
Oczywiście szlag cię nie trafi, ale metoda nagła nie jest dobra. Jeśli będziesz normalnie chodziła do pracy, będziesz zajęta, możesz mieć problem. Co innego siedzieć w domu. Odradzałbym prowadzić samochód. Ale objawy, każdy z nasz może mieć inne

Gość leki nie nie nie
kurde :( zmartwiliście mnie bardzo :( nie chce juz iść do lekarza a chciałam odstawić a stopniowo nie dam rady bo velafax mi się skończył mam tylko ketrel :(

Gość jaodstawlam
lepiej nie odstawiaj nagle tym bardziej ze bralas w duzej dawce

Gość mora6897
ja odstawiłam nagle i nic mi się nie stało. skutki ubczne widoczne były jeszcze przez miesiąc. ja uważam że spokojnie możesz odstawić

Gość gość
ja zmijszylam dawke o polowe od miesiaca.nipowiem skutki odstawienia to straszny lek niechec do zycia kiedys nie wzielam to siedzialam caly dzien ippatrzylam sie w sufit.dodam ze laczylam je z innymi lekami nasennymi bez recepty. obecnie biore pol jednej dawki i jedna tabletke innego bez recepty;jakos przetrawlam ale bylo bardzo ciezko .najgprzej jak sie zdenerwuje,GDYBYM WIEDZIALA JAKIE TO SWINSTWO NIGDY NIE WZIELABYM TEGO DO UST.

Gość gość
ja zmijszylam dawke o polowe od miesiaca.nipowiem skutki odstawienia to straszny lek niechec do zycia kiedys nie wzielam to siedzialam caly dzien ippatrzylam sie w sufit.dodam ze laczylam je z innymi lekami nasennymi bez recepty. obecnie biore pol jednej dawki i jedna tabletke innego bez recepty;jakos przetrawlam ale bylo bardzo ciezko .najgprzej jak sie zdenerwuje,GDYBYM WIEDZIALA JAKIE TO SWINSTWO NIGDY NIE WZIELABYM TEGO DO UST.

Gość gość
nie bierzcie melatoniny bo tak samo uzaleznia.a objawy po odstawieniu sa takie same

Gość gość
Hej, odstawiam właśnie Velafax. Przez krótki okres brałam Vel. 75mg dwa tygodnie temu zmniejszyłam do dawki 37,5 a potem przez tydzień brałam połowe tej 37,5. Teraz jest trzeci tydzień odstawiania leku, nie biorę już w ogóle. Czuje się okropnie, mam zawroty głowy ale z tym da się jakoś żyć, co najgorsze mam czasem takie dziwne zwarcia (nie wiem poprostu jak to nazwać) w głowie. Mam też wrażenie, że moja głowa ma ruchy bezwarunkowe Czy to jest normalne? Czy ktoś z Was też miewał takie objawy przy odstawianiu? Przeszkadza mi to bardzo w codziennym funkcjonowaniu. Pozdrawiam

Gość gość
a ja juz 4 dzien bez leków i czuje się swietnie lepiej niz gdy je brałam, nawet umyłam okna czego w trkacie brania leków nie byłam w stanie zrobic, zmienił mi sie sposob myslenia teraz wiem ze to co bylo powodem mojej psychozy to bezpodstawne mylne moje myslenie, niepotrzebnie bylam w szpitalu, doceniam wszystko, mam inny sposob patrzenia na swiat, po ilu dniach pojawia sie syndrom odstawienny? gdy sie pojawi to wezme wtedy poł tabletki

Gość gość0000000
@ manio ciekawski=) 2012.07.01 Szlag może trafić. Za szybkie odstawianie najczęściej prowadzi do tzw. zespołu odstawienia. A to bywa śmiertelne. Zwłaszcza, że lekarze, ani psychiatrzy nie kumają o co chodzi, co się z człowiekiem wtedy dzieje. Najczęściej zwalają winę na "chorobę" pacjenta. Google: Psychotrop zespół odstawienia Psychotrop withdrawal Benzo withdrawal Bws withdrawal Cold turkey withdrawal Przy czym nie ważne co się bierze, bo szybkie odstawianie leków, i psychotropów (w tym antydepresantów) zazwyczaj prowadzi do zespołu odstawienie (bardziej lub mniej nasilonego). Co jest podobne do zespołu odstawienia jak po alkoholu. Odstawianie też powinno być takie samo. To jest: bardzo bardzo powolne. Pory dawkowania nie omijać. Zmniejszać powoli dawki.

Gość gość00000000
Im dłużej trwa odstawianie tym lepiej. I powinno trwać tym dłużej im większe dawki się brało. I im dłużej się było na psychotropach. Dlaczego? Bo receptory w mózgu muszą przyzwyczaić się do normalnej pracy, bo były blokowane przez psychotropy. A gdy były blokowane to organizm chcąc odczuwać normalny poziom serotoniny/dopaminy produkował jej więcej. I ten zwiększony poziom neuroprzekaźników też musi powoli spaść, a receptory muszą powoli być odblokowywane. Bo przy szybkim odstawieniu receptory nagle odczuwają wszystko w pełni, a do tego w mózgu jest więcej serotoniny/dopaminy. Więc skutek jest taki jakby co dopiero "wybudzone" receptory zalano rzeczonymi neuroprzekaźnikami. A wtedy pacjent często ma jazdy. Łatwo wtedy o diagnozę w postaci np. psychozy. To takie delirium odstawieńcze, które może powstać np. po operacji, gdy organizm oczyszcza się z farmaceutyków zastosowanych na sali operacyjnej. A psychotropy są najczęściej brane dobrowolnie.

Gość gość000000000
To jest coś czego służba zdrowia nie kuma. Przez co ludzie umierają. Zwłaszcza gdy ktoś nagle trafia do więzienia. Taki człowiek nagle ma odstawiane opioidy, narkotyki, alkohol, czy co tam brał i często kończy się to śmiercią. Poważny problem społeczny. Zwłaszcza w USA.

Gość gość00000000000
I to dziwne, że służba zdrowia tego nie kuma. Przecież nawet cukier może wywołać zespół odstawienia. Acz niewielki. Raczej. Chodzi o to, że organizm po odstawianiu czegoś co się długo i/lub dużo zażywało przechodzi również detoksykację. Idealnym przykładem są papierosy.

Gość gość00000000000000
Każdy detoks (nawet przy zmianie diety na zdrowszą - co też warto robić powoli) przebiega tak: brak obciążenia toksynami (psychotropy da ma na liście substancji niebezpiecznych, trujących, etc.) więc organizm rozpoczyna proces oczyszczania, co polega na usuwaniu toksyn z tkanek do układu krwionośnego, układ krwionośny oczyszcza krew i wydala toksyny. Jeśli ten proces przebiega za szybko (jak przy za szybkiej detoksykacji, która towarzyszy również odstawianiu leków i psychotropów, zwłaszcza psychotropów) to toksyny we krwi gromadzą się za szybko, bo organizm oczyszcza się za szybko. A wtedy można doznać np. wstrząsu anafilaktycznego.

Gość gość0000000000000000
To jest znana wiedza medyczna. Ale psychiatrzy, a nawet interniści, którzy zapisują psychotropy boją się, że społeczeństwo w końcu uzna (coraz więcej osób, a nawet urzędników, uznaje) że psychotropy są szkodliwe i tak naprawdę, w taki czy inny sposób, pogarszają sytuację. A wtedy posypią się pozwy. Zresztą miasto Nowy Jork już podło do sądu koncerny za nadmierne reklamy psychotropów, o koszta które ponosi na skutek zwiększonej liczby wypadków, bo psychotropy zaburzają percepcję. Departament Sprawiedliwości USA z kolei o koszta związane z kryzysem opioidowym. I psychiatrzy (interniści też) stracą dochody z zapisywania psychotropów. Bo im więcej zapisują tym większą prowizję dostają. To się nazywa konflikt interesów.

Gość gość00000000000000000
Jak kiedyś z koncernami tytoniowymi. Oby. Bo wszystkie psychotropy powinny mieć ostrzeżenie typu “Black Box”.

Gość gość000000000000000000
Oby. W sensie oby posypały się pozwy. Google: psychotrop black box

Gość gość000000000000000000000000
Okej. Link do Wikipedii jest uszkodzony. Musicie to skopiować i usunąć dwie spacje.

Gość gość0000000000000000000000000
To tyle ode mnie.

Gość gość
No to ladnie.

Gość gość
Ja odstawiłem Zoloft. Funkcjonowałem świetnie przez dwa lata, wychodziłem do ludzi, pracowałem wydajnie, odnosiłem sukcesy. Zauważyłem tylko, że alkohol słabo wchodził. Po kilku piwach ciężki kac następnego dnia. Ogólnie szybkie upijanie się. Po dwóch latach bez leków, napady paniki i lęku wróciły. :/

Gość gość
@Pracująca studentka Anka dziś “Nagłe odstawianie psychotropów to duże ryzyko.” Prawda. “Każdy lekarz ci to powie.” Chyba w telewizji. Tylko oficjalnie. Bo większość lekarzy (zwłaszcza lekarzy jak interniści) i psychiatrów ma gdzieś informowanie pacjentów. Większość nawet nie wie, że biorą psychotropy. Na przykład na sen. Za dużo też ludzi na świecie ląduje na ostrym dyżurze z zespołem odstawienia.

Gość gość
Witam ja leków nie biorę już od 3 miesięcy a brałam zolakse swift 5 mg i dalej utrzymują się skutki odstawienie brak myślenia , chęci do życia , osłabienie - brak motywacji nie wiem kiedy to minie