Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rudaaa 23 lata

Pytanie prawne - ZUS renta

Polecane posty

Gość Rudaaa 23 lata

Witam. Po zmarłym ojcu pobierałam rentę w wys 900 zł co trzy miesiące styczeń kwiecień lipiec październik i tak dalej. Uczęszczałam do liceum dla dorosłych (nauka w weekendy) teraz miałam skończyć szkole (koniec kwietnia) ale musiałam zrezygnować z powodów osobistych na początku kwietnia ale nie zabrałam papierów ponieważ od września chce powtarzać ostatni semestr. I mam w związku z tym pyt : czy przysługuje mi renta za lipiec?

Gość Rudaaa 23 lata
I już głupie podszywy . Ja pytam poważnie a ktoś żarty sobie robi.

Gość Rudaaa 23 lata.
Czy ktoś się może orientuje w tej sprawie ? Proszę o pomoc

Gość wredniucha
a nie możesz w ZUS-ie zapytać

Gość Rudaaa 23 lata. .
Już ktoś mnie uprzedził i zaczernił sobie MÓJ nick. Podłe kanalie.

Gość Rudaaa 23 lata. .
No właśnie że nie mogę bo nie mieszkam aktualnie w rodzinnym mieście. Dlatego pytam tu. Może ktoś coś wie albo był w podobnej sytuacji . . .

Gość tez rencistka
nie nie przysluguje ci.swiadczenie jest wyplacane tylko w momencie kiedy sie uczysz.przerywasz nauke- rente zabieraja.

Gość Wiśnia59
Jeśli w kwietniu przerwałaś naukę , to jasne że nie przysługuje Ci renta, ale jeśli w ZUS- ie nie wołali zaświadczenia że uczysz się dalej to rentę mogą Ci wypłacić . Ale jak przy jakiejś okazji wyda się to nie tylko będziesz musiala zwrócić ale naliczą Ci karę. Liczy się fakt a nie to co planujesz od września , we wrześniu znowu coś Ci przeszkodzi podjąć naukę i kółko będzie się kręcić. Ostatni semestr to na uszach bym zrobiła.

Gość Rudaaa 23 lata..
No tak ale nie zabrałam papierów więc teoretycznie byłam jeszcze słuchaczką tej szkoły. No ale pewnie masz rację. A jeśli bym chodziła do końca kwietnia to przez wakacje przysługiwała by mi jeszcze renta ?

Gość Rudaaa 23 lata...
No nie dostałam żadnego papieru z ZUSu o podobnej treści. Chciałam skończyć szkole ale w tym czasie poroniłam i byłam w bardzo złym stanie psychicznym.

Gość wredniucha
to idź do ZUS-u tam gdzie aktualnie mieszkasz i zapytaj - przepisy są takie same dla całej Polski

Gość tez rencistka
to ze nie zabralas papierow nic nie znaczy bo oni sprawdza twoje obecnosci i wyjdzie ze od kwietnia nie chodzilas,jesli nie zglosilas to moga dalej wyplacac rente ale potem bedziesz zwracac z odsetkami ktore sa niemale.jesli to byl koncowy semestr to beda ci kazali przyslac odpis swiadectwa albo zaswiadczenie o ukonczeniu nauki a w szkole na reke ci nie pojda.jesli chodzilabys i skonczyla szkole wowczas wyplacaja swiadczenie do sierpnia jesli we wrzesniu znow cos zaczynasz to wyplacaja dalej.

Gość tez rencistka
nie dostalas jakiego papieru z zusu?

Gość Rudaaa 23 lata...
Aha no to tak właśnie zrobię. Dzięki tym którzy pisali na temat . Pozdrawiam

Gość Rudaaa 23 lata...
No nie dostałam żadnego papieru właśnie. A jeszcze mam pyt czy to by zmieniało postać rzeczy gdyby ta renta była z PZU ? Bo teraz tak myślę że to z PZU mi wypłacają a ja wprowadziłam Was w błąd.

Gość tez rencistka
szczerze ci powiem ze z pzu nie mialam nic wspolnego wiec nie pomoge.wejdz na strone poszukaj numeru i zapytaj.

Gość Rudaaa 23 lata...
No cóż dziękuję raz jeszcze. Mam nadzieję że rozwiąże tę zagadkę.

Gość tez rencistka
i co rozwiazalo sie cos?