Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o rady:)

co zrobić???

Polecane posty

witajcie mam taki problem.... Moja zmarła rok temu babcia darowała mi 3 pokojowe mieszkanie-czyli zapisała mi je-( okolo 3 lata temu) Moja ciotka-czyli siostra mojej mamy a córka mojej babci domaga się ode mnie abym sprzedała to mieszkanie i 50% dała jej synowi- czyli wnukowi mojej babci Ciotka argumentuje to tym ze babcia miala 2 wnuków i powinna zapisać na pół to mieszkanie a ja uważam ze byla to wola babci komu zapisała mieszkanie co myślicie? dodam ze ciotka wciąż manipuluje moją mamą a ta znowu chce mnie za wszelką cene namówić do sprzedaży tego mieszkania

podejrzewam ze ciotka jest lesbijka

Gość kasienka_kasienka
Skoro mieszkanie zostało zapisane TOBIE w całości to znaczyło że takie było życzenie babci. Uważam że mieszkanie jest całkowicie twoje i nie powinnaś czuć się w obowiązku dzielenia się nim z drugim wnukiem. Gdyby wola babci była taka, że dostajecie po połowie wówczas kwestia przepisania u notariusza na pewno zostałaby tak załatwiona. Z pewnościa rodzina Cie zjedzie że jesteś samolubna i że nie chcesz się podzielić. Pamiętaj że rodzina zawsze znajdzie powód do obgadania kogoś, więc jeśli nie ulegniesz i nie dasz sobie wmówić prawa drugiego wnuka do mieszkania to będzie to jeden powód. Gdy natomiast podzielisz się mieszkaniem to za jakiś czas i tak znajdzie się inny powód do obgadania :D

Gość Z jakiej racji masz mu oddawac
Pol mieszkania? Dala TOBIE. Jemu niech mama pomoze.

Gość kumkumaaaaa
nie sluchaj ciotki skoro babcia zapisala mieszkanie tobie w calosci to oni nie maja rzadnego prawa do polowy!

Gość kasienka_kasienka
Ja bym się ewentualnie podzieliła z moją rodzoną siostrą- ale to mój przypadek bo mam z nią bardzo dobre relacje :) Z żadnym kuzynem bym zysków z mieszkania na pewno nie podzielała.

Gość zawsze ruda
pierdolenie o szopenie... jak ciotka będzie chciała to idzie do sądu i wnosi sprawę o przyznanie dochówka czy zachowka (nie wiem jak to się nazywa) no musisz ją spłacić, bo każdym dzieciom się należy, niezależnie od tego komu zostało przepisane to mieszkanie

Gość zastan awiam się wciąż
A JEST JAKIŚ ZAPIS W TESTAMENCIE, CZY INNYM DOKUMENCIE, ŻE TY JESTEŚ JEDYNĄ SPADKOBIERCZYNIĄ? A INNE OSOBY SĄ WYKLUCZONE? JESLI NIE MA, CIOTKA MOŻE IŚĆ DO SĄDU I WYGRAĆ. TAKIE CHOLERNE MAMY PRAWO

Gość Marek25
Gówno się znacie a się wypowiadacie. W Polsce mamy takie prawo, że nikogo nie obchodzi wola zmarłego. Dzieci mają prawo do zachówku (nie wiem ile procent) i je dostaną jeśli wejdą na drogę sądową. W sumie wyjdzie na to, że będziesz musiała sprzedać mieszkanie aby ich obu spłacić.

Gość zawsze ruda
marek 25, nie obu a tylko ciotkę, nie jej syna, no i oczywiśie matkę, ale wnioskuje że twoja mama się zrzeknie kasy

ciotka dostała 2 działki jako ojcowiznę a nawet kiedyś jej przepisano mieszkanie, wiec zachowek jak powiedział mi notariusz z tego mieszkania się jej nie należy