Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia114

swędzenie, pieczenie zewnętrznej części miejsca intymnego.

Polecane posty

Gość kasia114

Mam 16 lat. Prowadzę bardzo higieniczny tryb życia. Codzinnie podmywam się płynem do higieny intymnej z ziaji. Od 2 dni swędzą okolice warg sromowych, łechtaczki. W środku - w pochwie nie odczuwam tego. Zacznę od tego, iż właśnie 2 dni temu zastosowałam inny płyn do higieny intymnej i czy to może być powodem? Wczoraj na wargi sromowe nałozyłam kefir i poszłam spać. Gdy rano się obudziłam, ból jakby ustąpił, ale po wstaniu z łóżka swędzenie pojawiło się od nowa. Co to może być? Czy to może być grzybica? Czy moze zastosować jakieś domowe metody, np. nasiadówki z ziół? Czy poczekać jeszcze czy od razu do ginekologa (dodam, ze jeszcze nie byłam na żadnej wizycie)? Czy może to swędzenie samo ustąpi? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość because of you...:D
Możliwe jest od tego że zmieniłaś płyn,zauważyłaś jakieś wycieki?? jakiś inny sluz?

Gość Doktor Paweł Lubicz
skoro po kefirku przeszło to z pewnością grzybica pochwy proponuję zioła i bakterie kwasu nlekowego

Gość Doktor Paweł Lubicz
Prawdopodobnie jakaś infekcja. A może przyczyną jest zbyt obcisła bielizna? Prawdopodobnie jakaś infekcja. A może przyczyną jest zbyt obcisła bielizna? znasz się jak ksiadz na balecie klasycznym ;)

kup sobie clotrimazolum w aptece i smaruj sie tam gdzie swedzi tak przez tydzien i odstaw nowy plyn do hihieny intymnej.

Gość kasia114
A właśnie muszę dodac, że nie mam wycieku żadnego płynu. Wiadomo, tylko śluz w normalnej konsystencji.

Gość Doktor Paweł Lubicz
a jak ma grzybicę ogólnoustrojową to ten clotrimazol jej chuja pomoże on działa tylko miejscowo..

Gość kasia114
a płyn już odstawiłam, teraz tylko sprawdzona ziaja ;-)

brzmi jak grzybica - najlepiej będzie jak pójdziesz do lekarza, dostaniesz lek na receptę i przejdzie :)

Gość kasia114
no nic.. musze spróbować nasiadówkę z ziół, a jeżeli nie pomoże, to tylko chyba zostaje lekarz.. trudno.. będe sie musiała przełamać :)

Ja stawiam na to, że nowy płyn wywołał reakcję alergiczną albo zaburzył florę bakteryjną - co w efekcie doprowadziło do grzybicy. Mimo wszystko lepiej, żebyś nie zwlekała z wizytą u lekarza i raczej nie polecam "medycyny naturalnej" w domu.

Gość kasia114
Tak, myślę że to mógł być ten płyn .. moze zawierał zbyt wysokie pH..sama nie wiem

Możliwe, ale próbowanie leczenia się w domu może przynieść odwrotny skutek do zamierzonego.

Odstaw to mydlo i uzywaj tego co zawsze, narazie mozesz sobie kupic clotrimazol jak pisano wyzej lub tantum rosa i robic takie nasiadówki. Mozesz tez uzyc rumianku do takich nasiadówek, jednak tantum rosa jest lepsze.To ze dbasz o higiene to nie wystarczy bo mozesz miec zaburzoną flore bakteryjną dzieki np. jedzeniu duzych ilosci słodyczy bądz tez uzywania zwyklego mydla w kostce do podmywania. Po takich nasiadówkach dobrze jest wietrzyc krocze i przede wszystkim odstawic stringi, poniewaz pogarszaja tylko sytuację. Powinnas przy takich problemach jesc duzo jogurtów naturalnych ew. w taka pogode jak dzisiaj kiedy jest upał jesli masz mozliwosc poloz sie na lozku zdejmij bielizne i miejsce ktore cie piecze posmaruj chłodnym jogurtem polez tak z tym 15-20 minut i potem umyj normalnym mydłem ktorego zawsze uzywasz do higieny intymnej.

Gość Doktor Paweł Lubicz
Grzybica pochwy wywoływana jest przez drożdżaka Candida. i co paniusiu już to pisałem, zanim zajęłaś się szukaniem swojego linka FAIL

Gość gfdgddfdggg
kup w aptece krem clotrimalozum-bez recepty mozna dodatkowo globułki clotrimazolum

Gość Doktor Paweł Lubicz
tak żeś jagódko ogarnięta jak owce na wypasie

Gość because of you...:D
kasia114 zanim pojdziesz do lekarza wyleczysz lub podleczysz się globulkami propolisowymi;)

Globulki propolisowe szczerze odradzam, bo to skumulowane siedlisko alergenów i tylko możesz sobie pogorszyc sprawe. Tak przynajkmniej powiedziała mi ginekolog. Co do jogurtów i kefirów to niestety tam są inne bakterie niz te znajdujace sie w pochwie wiec efekt raczej placebo niz faktyczny. Najlepiej zastosowac cos przeznaczonego do stosowania dopochwowego, np wspomniana masc clotrimalzolum czy kapsułki dopochwowe lactovaginal. Jesli to tylko poczatki infekcji to powinno pomóc jesli juz stan zapalny to bez wizyty u gina sie nie obejdzie.