Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewe211

Co poradzicie? Kaszel mokry dziecka

Polecane posty

Moja córka ma 10 m. Byłam z nią wczoraj u lekarza bo od 2 dni kaszle. Od wczoraj jest to bardzo mokry kaszel . Przepisał drosetux i calcium. Moje pytanie brzmi, jaki wykrztuśny mogę jej podac? Strasznie charczy i płacze. Wiadomo;/

Gość lekarstwo
Przecież podajesz Drosetux, działa wykrztuśnie stąd kaszel . Staraj się Ją trzymać w pozycji pionowej , nie będzie się krztusić wydzieliną.

Czy mogę podać jej cos dodatkowo zeby rozrzedzić tą wydzielinę?

Autorko Trochę trzeba poczekać aż lek zacznie działać.Kiedy lekarz kazał ci przyjść do kontroli ? Nigdy sama od siebie nie podawaj żadnych leków dziecku - możesz pogorszyć sytuację i zaszkodzić dziecku.

Gość hmm*hmm
Nie znam sie na syropach bo zawsze stosowalam tylko te wyzej wymienione ale moze idz do apteki one ci doradza co jest dobre na mokry kaszel.

Gość hmm*hmm
dziwne ze ci wykrztusnego nie przepisala bo jak ta wydzielina bedzuie zalegac to moze sie choroba bardziej rozwinac.. Idz dzis do lekarza jakmasz mozliwosc bo przez weekend moze sie pogorszyc.

Lekarz mi nic nie mówił kiedy przychodzić. Sama pójdę do niego za 5, 7 dni. Jak nie bedzie poprawy, ale skoro jest mokry to pewnie juz się kończy. NIe podaję leków sama od siebie nigdy i doskonale to wiem. Szkoda mi dziecka bo ta wydzielina ją męczy i ani spać ani jeść, jeszcze te upały, wykończyć się można., Tym bardziej na 10 pietrze wieżowca;/

Gość hmm*hmm
w taka pogode to rzeczywiscie ciezko. Podawaj to co masz zalecone i obserwuj. Moja corka jak miala 5 m-cy tez miala mokry kaszel mimo leczenia dostala zapalenie pluc i oskrzeli:-/ pozniej jak tylko slyszalam ze cos jej charczy to zaraz lecialam do lakarza dla pewnosci heh

Jest to pierwszy dzień zażywania leków więc nie będę wariować, jak wieczorem będzie gorzej to po prostu na pogotowie podjadę. łaski mi nie robią ,że dzieko zbadają. Drosteux jest wykrztuśny więc dam mu czas. Wieczorem jej podałam ale do teraz żadnej zmiany, choc wiadomo ,że w nocy to kaszel narasta.

jesli kaszel jest mokry to niestety tak od razu sie nie konczy.niestety wiem cos o tym.ta wydzieline trzeba odkaszlec-jesli bedzie zalegala to powiklania np.zapalenie oskrzeli moze sie rozwinac.ja bym poszla do lekarza bo co z tego ze bylas wczoraj jak sie pogorszy to w weekend tylko pogotowie zostaje a z tamtad szpital murowany.

Gość mamamijamamija
Moja córka ma 10 m. ma wzrostu 10 metrow?:D

Mamusia85 wczoraj byłam u lekarza. Powtórzę , dałam jej wieczorem leki i dzis rano. Zrobił się kaszel mokry. Jest to w sumie trzeci dzień kaszlu. Odziela się wydzielina ale nie powiem 10 miesięcznej istotce " kochanie wypluj te gluty bo nie możesz ich połykać z powrotem" myśli ,że zrozumie i jebnie mi na rekę flegmą? Chyba nie. Więc mówię, poczekam do wieczora. Będę obserwować, aczkolwiek w południe zadzwonię do lekarza ( nasz przyjmuje od 15tej) i zapytam co mogę zrobić.

skoro wolisz nie panikowac to miej tylko nadzieje ze sie ta wydzielina nie udusi

mamamijamamija tak i waży 68 kg. Jaki zajebisty dowcip, chyba sobie z tym nie poradzę. leje po nogach ahahahahaha. Zart super mega. A teraz spierdalaj bo rozmawiam z kobietami które mają coś do powiedzenia.

Gość hmm*hmm
Drosetux nie jest wykrztusny

rozumiem cie oczywiscie poprostu lekarz zawsze moze podac leki przeciwzapalne.ale skoro bedziesz dzwonic do pediatry to juz sie nie czepiam.mam nadzieje ze bedzie dobrze.oklepuj plecki i ukladaj Maluszka wyzej na poduszce do spania.pozdrawiam

Gość hmm*hmm
no to chyba sa rozne rodzaje tego syropu bo na moim pisze ze dziala przeciwkaszlowo i nie podawac przy mokrym kaszlu bo hamuje odruch odksztuszania hehe

Moj Boże, i po co te strajki lekarzy jak matoły ,że szok...eh. no ok, mam przerwać drosteux a dawac albo THYMI COMPOSITUS SYROP TYMIANKOWY albo PLANTAGINIS . I znow to samo . Pytam, ze chodzi mi o rozrzedzenie tej wydzieliny, to chuj dostałam odpowiedź. Zadzwonie na pogotowie i zapytam moze tam mówią i rozumieją po polsku.

Na przyszłość dla mam w podobnej sytuacji- porada kompetentnej lekarki. odsawic drosetux podawać dwa razy dziennie truskawkowa flegamine po 2,5 ml nie po 17:00 duzo plynow podawac zeby wydzieline rozrzedzilo oklepac troche po podaniu Zamykam temat.

Gość gość
oczywiście!! lek wykrztuśny do ok 17:00 najpóźniej, oklepywanie plecków, czasem krople do nosa bo jeśli kaszel jest skutkiem spływania od kataru to krople pomagają moja córka w nocy gdy się dusi kaszlem i wiem że to od kataru - daję kropelki (nie dłużej niż 5-7 dni w zalezności od rodzaju kropli) i od razu się wycisza ale uawga nie można razem podać i wykrzuśnego i kropli bo krople zasuszają a wykrzuśny rozrzedza

Gość gość
Trochę myślę nad kupieniem inhalatora bo ostatnio to przeziębienia łapią nas w domu jeden po drugim po prostu. Zastanawiam się nad modelem Sanity Simple. Wygląda solidnie i też dużo nie kosztuje. Z resztą ten sam ma moja siostra i widzę że nawet jej dzieci wyjątkowo chętnie z takiej inhalacji w domu korzystają i dużo szybciej zdrowieją niż przy leczeniu tradycyjnymi metodami.

Gość monia557
Małym aparatem jest na pewno Sanity Simple. Nie wiem czy można na rynku jeszcze mniejsze urządzenie kupić które miałoby tak samą wydajną inhalację. Cała rodzina u mnie z tego korzysta. Są jakby trzy programy inhalacji – nos i jama ustna, tchawica i oskrzela i najbardziej zaawansowany – płuca. Także w zależności od schorzenia można sobie dobrać dopasowaną inhalację.

Gość renatssss
Myślę, że sprawdzi się inhalator Baby Sanity. Używamy jakiś czas i jak na razie złego słowa powiedzieć nie mogę, zresztą mój syn gdyby już potrafił mówić to też pewnie miałby dobre zdanie o tym aparacie. Pracuje szybko, nie buczy, nie hałasuje w jakiś męczący sposób, nadaje się do wlewania różnych typów leków. Gwarancję mamy na 3 lata tutaj poszerzoną, więc myślę, że sam inhalator też nam faktycznie trochę posłuży jeszcze.

Gość gość
jak kaszel dlugo się trzyma to trzeba iść do lekarza, innych opcji nie ma, bo to może być coś powazniejszego, syn ma podejrzenie astmy, a też tak kaszlal i kaszlał, chodziliśmy do różnych lekarzy i każdy co innego dawał, w końcu trafiliśmy na pediatrę który zapisal inhalacje z budixonu neb, zadziałało bardzo szybko, a pewnie z syropami byśmy się bujali kolejne dni, a ich też przeciez ni emożna w nieskończoność dawac

Gość ivvetka
No tak to prawda jak jest długo i nie ustępuje to wiadomo, ze wizyta u lekarza obowiazkowa pytanie tez czym go leczyliscie bo ja od siebie polecam sambucol junior dobry syrop, ktory wcale nie jest drogi w porownaniu do innych lekow na kaszel ;)