Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matylda001

słabe przybieranie na wadzę dziecka

Polecane posty

Gość matylda001

Witam! czy któraś z Was miała może problem z dzieckiem- z przybieraniem na wadzę. Mój synek ma 19 miesięcy i waży 9,5kg. Urodził się 3280, na roczek nie potroił swojej wagi. Przez 2 pierwsze miesiące przybierał po 1200gram. jak miał 2,5 miesiąca zachorował na zapalenie płuc i po tym zaczęło się słabe przybieranie na wadzę. najpierw po 0,5kg na miesiąc, potem nawet tylko po 180-200gr. teraz przybiera około 200-250gram. Nie mogę powiedzieć że w ogóle nie ma apetytu, ale nie koniecznie je to co ja bym chciała. Ciężko jest z obiadami, jednego dnia je pieknie, drugiego je tylko kasze, mleko, jogurty, chleb. Mam też problem że nie chce próbowac nowych smaków. W sumie to je tylko rosół, żurek, pomidorową i krupnik. Z drugich dań: pulpety, gulasz, kotlety mielone, czasem kotlet drobiowy w panierce. Pediatra twierdzi że po prostu taki jego urok z tą wagą. Ale tydzień temu wylądowaliśmy w szpitalu z powodu bakteri coli i tam lekarzom nie podobało się to że jest poniżej 3 centyla. mam odwiedzić gastrologa, będę szukać prywatnie bo wiadomo jakie terminy na NFZ. Czy ktoś boryka albo borykał się z takim samym problemem? Proszę pomóżcie bo już na prawdę chodzę i płaczę i nie wiem co robić

Gość Autorko, nie jest to takie
Jeśli chodzi o menu Twojego dziecko to jest dobrze. To, że jednego dnia chce jeść, a drugiego nie, to też norma. Mój syn grymasił ile wlezie i pomimo, że ma 5 lat to nie je pomidorowej i krupnku, a przybierał zawsze dobrze i rósł super. To, że ktoś się nie mieści w siatce centylowej to wielu lekarzom nie będzie się podobać, ale tak bywa. Moje dzieci też się nie mieszczą, bo rosną obłędnie, rodzą się ze wzrostem na 25 centylu, a nim mija im (obojgu) 7 miesięcy to już są powyżej siatki.... Nie zapartwiaj się, ale wybierz się do lekarza.

Gość 83 cm na 19 miesięcy to też
nie jest specjalnie dużo nie sądzę by nawet wyglądał chudo przy tym wzroście i wadze a Ty jesteś szczupła? może masz drobną budowę i dziecko też mniej waży z racji budowy ciała, a wcale nie jest chude? a Twój mąż? jaką ma budowę?

Gość moj synek
ma 10 miesi a znajduje sie miedzy 3 a 10 centylem-z waga.bo wzrost ma powyzej 75centyla.je bardzo ladnie.ale ja jestem szczupla i wysoka,w rodzinie z mojej strony nie ma nadwagi wiec wyglada na to ze synek poszedl w moja rodzine.maz jest wysoki,ale nie ejst szczupky.raczej misowaty.rozmawialm o tym z lekarka i mowila ze taki jego urok.do tego,moje dziecko jest bardzo ruchliwe.od 6mies sam wstaje a od 7 chodził przy kanapie.zawsze jest w ruchu.lekarka mowi,ze co zje to spali.moze Twoj synek tez jest takim "zywym sreberkiem"?

Gość Werusia37
Wczoraj już był ten temat

mój lata od 7 do 19,30 z 2 godzinną przerwą:-) po prostu ma tyle siły ze nie mozemy się nadziwić. No właśnie ja też i mąż jesteśmy szczupli, ja w dzieciństwie byłam wręcz chuda ale miałam problem z tolerancją glutenu. On je wszystko z glutenem i nie widzę aby coś mu dolegało. Nie jest marudny, kupki sa ok. Wcześniej pediatra u której szczepimy mówiła że właśnie taki jego urok ale w szpitalu bardzo się przyczepili do tej wagi. Nie wiem kogo słuchać. Nie chce latać ze zdrowym zdieckiem po lekarzach ale nie chce też czegoś przegapić. Dziękuje za odpowiedzi. Co do wzrostu to koleżanek dzieci w tym wieku raczej też tyle mierzą ale ważą 10-10,5kg) tylko tych "większych " koleżanek są wyższe, więc wzrostem arczej nigdy się nie przejmowałam

Gość Werusia37
Dawaj dzieciakowi jeść porzadnie a nie siedz na kafeterii

Gość bhdwbgjhewdg
bardzo dowcipne, ty za to widzę ze masz dużo czasu siedzieć pieprzona pomarańczko

Gość bhdwbgjhewdg
Werusia i kto tu siedzi na kafeteri