Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 halinka222

jakie polecacie zabawy

Polecane posty

W moim regionie w艂a艣nie takiego zbierania nie ma. Jak na razie spotka艂am si臋 z tym tylko na jednym weselu, i wiem ze zosta艂o to p贸藕niej krytykowane przez rodzin臋. U nas po prostu tego nie ma, i ja te偶 tego nie robi艂am. Ale z du偶膮 ilo艣ci膮 go艣ci i tak uda艂o si臋 nam zata艅czy膰, kto chcia艂 to podchodzi艂 i ta艅czy艂. Mieli艣my zamiast tego np zabaw臋 gdzie Para M艂oda ta艅czy najpierw na 艣rodku do piosenki "Maczo" a woko艂o ta艅czy艂y dziewczyny, i potem one robi艂y odbijanego, kt贸ra wtedy chcia艂a to ta艅czy艂a z Panem M艂odym. Oczywi艣cie to by艂o wcze艣niej przez wodzireja fajnie zapowiedziane. Tylko to akurat nie by艂a zabawa na oczepiny tylko w trakcie wesela. Tak samo jak zesp贸艂 rozda艂 nam tamburynki, i go艣cie sobie grali na 艣rodku do piosenki "My cyganie" i po kolei si臋 zmieniali, oczywi艣cie jak kto chcia艂 to bra艂 w tym udzia艂. Prosta zabawa bo polega tylko na uderzaniu tamburynem w r臋ce i 艣piewaniu ale jak ju偶 ludzie s膮 troch臋 podpici to wtedy garn膮 si臋 do ta艅ca i nawet taka zabawa wychodzi super. I go艣cie si臋 przy tym dobrze integruj膮.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 w ma艂opolskim
nie ma zbierania na w贸zek, ale s膮 tzw. odgrywki. Dru偶ba 艣piewa o ka偶dym go艣ciu jaki艣 wierszyk. I za to wrzuca si臋 kas臋 do koszyka. Lubi臋 ten element wesela, ale sama nie zdecyduj臋 si臋 na jego w艂膮czenie w wesele. Zabawy: - robienie sukienki dla pm na poprawiny z papieru toaletowego (druzynowo) - 艣piewanie po balonie z helem - zabawa z poznawaniem go艣ci

Udost臋pnij ten post

Ze zbieraniem na w贸zek spotka艂am si臋 ostatnio na weselu w 艣wi臋tokrzyskim, aczkolwiek z dzieci艅stwa pami臋tam, 偶e i u mnie w rodzinie na krakowskich weselach te偶 by艂o co艣 takiego. Nie rozumiem oburzenia - nie podoba si臋, to nikt nie ka偶e si臋 przecie偶 bawi膰, tanczy膰, czy wyskakiwa膰 z zask贸rniak贸w. Ja mia艂am wielk膮 ochot臋 wzi膮膰 w tym udzia艂 i zata艅czy膰 z m艂odym (doskona艂ym tancerzem, kt贸rego na du偶ym weselu ci臋偶ko by艂o "dopa艣膰"), mia艂am ochot臋 wrzuci膰 jeszcze co艣 do koszyczka i luz. Kto nie mia艂 ochoty ten siedzia艂 na ty艂ku albo poszed艂 sobie na spacer. Nikt nikogo na si艂臋 nie ci膮gn膮艂 do zabawy i szczerze m贸wi膮c jeszcze si臋 nei spotka艂am z "przymuszaniem" do zabawy na jakimkolwiek weselu - a by艂am na wielu. A niekt贸re panie lata艂y po kilka razy do m艂odego - taki by艂 rozchwytywany :D Z zabaw膮 "Kareta" spotka艂am si臋 z kolei w lubuskim i te偶 mi si臋 podoba艂a, choc nie bra艂am w niej udzia艂u - bo bardzo szybko zg艂osi艂a si臋 ca艂a masa ch臋tnych! Nie wiem...mo偶e ja mam w rodzinie i w艣r贸d znajomych same wyluzowane osoby z mega dystansem do siebie, do 偶ycia w og贸le... ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 po co w og贸le chodzicie
na wesela skoro wszystko wam si臋 nie podoba? Wierszyk na zaproszeniu "o kasie" wiocha, zabawy 偶enada, disco polo szkoda gada膰 itd itd Ludzie ogarnijcie si臋 i nabierzcie troch臋 dystansu do wszystkiego, bo wasze nastawienie poma艂u staje si臋 paranoj膮. Na prawd臋 nie wszyscy chc膮 was wykorzysta膰 i zrobi膰 w hu.a!

Udost臋pnij ten post

Hitem na moim weselu by艂a zabawa podczas kt贸rej panowie usadowieni na krzes艂ach w k贸艂ku mieli za zadanie wykonywa膰 r贸偶ne polecenia, kto pierwszy wykona艂 wraca艂 na krzes艂o, dop贸ki nie zosta艂 jeden - zwyci臋zca, kt贸ry polskim obyczajem zdoby艂 butelk臋 w贸dki. Zadania to np. przynie艣 kobiecy bucik rozmiar 37, przynie艣 rolk臋 papieru toaletowego, gar艣膰 trawy itp. Kupa 艣miechu by艂a, w zale偶no艣ci od inwencji wodzireja, dj'a itp. mo偶e by膰 naprawd臋 super zabawa. Polecam. Nie polecam 偶adnych macanek, jest to kr臋puj膮ce. Nie polecam r贸wnie偶 udzia艂u dzieci w tych zabawach z czym jeden raz si臋 spotka艂am, 偶enuj膮ce to by艂o, zw艂aszcza, 偶e zabawa dla doros艂ych, nie wiem co sobie my艣leli rodzice.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wesele by艂o udane
my mieli艣my jedn膮 troche 2-znaczn膮 zabaw臋 ale zaryzykowa艂am i by艂a hitem ;) mianowicie ubijanie piany z bia艂ek przez pan贸w ;) Zg艂osi艂o sie 4 kawaler贸w, dostali miski w r贸偶nych kolorach a w nich bia艂ka jajek i trzepaczki. Muzyka zacz臋艂a gra膰 a oni mieli za zadanie ubi膰 te bia艂ka na sztywn膮 pian臋 i przekr臋ci膰 misk臋 nad g艂ow膮. Kto pierwszy ten wygrywa. By艂o duzo 艣miechu, bo ka偶dy mia艂 zupe艂nie inn膮 technik臋, jeden ubija艂 bokiem, delikatnie, subtelnie :P inny trzepa艂 na ca艂ego trzymaj膮c misk臋 mi臋dzy nogami :P trzeciemu odlecia艂o dno od miski :P a czwarty by艂 tak skoncentrowany, 偶e ubija艂 na stoj膮co, na krzesle i w ka偶dej mo偶liwie wygodnej pozycji, pe艂na koncentracja :P Faaajnie by艂o. Flaszke dosta艂 ka偶dy- za technik臋 :) Kole偶anki sie smia艂y, 偶e ta zabawa to by艂 pewnie m贸j pomys艂 bo cz臋sto piek臋 biszkopt, a ja zawsze pian臋 ubijam :D Mia艂y racj臋 :classic_cool: Mo偶e i dla niekt贸rych 偶enada, ale jak patrzymy na fotki to nie widac po go艣ciach zniesmaczenia, wr臋cz przeciwnie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Domlqa
To chyba jest normalne, 偶e je艣li w danym regionie zbierania na w贸zek nie ma to ludzie nie s膮 do tego przyzwyczajeni i ich to oburza. SW regionach gdzie taki zwyczaj panuje jest to normalne i nikogo nie dziwi, rodzina czeka i ch臋tnie bierze w tym udzia艂. Kto艣 powiedzia艂, 偶e na 艢l膮sku tego nie ma i pewnie gdyby tam jaka艣 para wyskoczy艂a z tym elementem by艂oby to na pewno skrytykowane tak jak i tu na forum przez ludzi, kt贸rzy raczej rzadko w tym uczestnicz膮. Jednak kiedy dzieje si臋 to w regionach gdzie jest to na porz膮dku dziennym nikt nie krytykuje, nie oburza si臋. Wi臋c po prostu trzeba zorientowa膰 si臋, przypomnie膰 czy u nas ta zabawa jest praktykowana czy nie. I obejdzie si臋 bez krytyki o oburzenia go艣ci. Ja jestem z mazowieckiego i u nas to jest tradycj膮. Ja na przyk艂ad nie spotka艂am si臋 nigdy z polterem. I dla mnie jakie艣 t艂uczenia szk艂a te偶 jest bezsensu i dodatkowa w贸dka dla go艣ci w przeddzie艅. Te偶 mog臋 powiedzie膰, 偶e to dodatkowe wyci膮ganie alkoholu od m艂odych i niepotrzebne. Ale rozumiem, 偶e gdzie艣 to jest tradycj膮 i tego nie neguj臋. Skoro w jakim艣 regionie jest to normalne i praktykowane. Tak samo jest ze zbieraniem na w贸zek s膮 regiony gdzie to jest, s膮 gdzie nie ma. To si臋 ju偶 dawno utar艂o i tego si臋 nie zmieni. Co do zabaw u nas za wiele ich nie b臋dzie. Jednak chcia艂abym jak膮艣 integruj膮ca go艣ci. Czyli zabawa dla og贸艂u nie wiem jeszcze co. Mo偶e w艂a艣nie jaki艣 taki taniec w k贸艂ku, odwracanie si臋 ta艅czenie czy przedstawienie. Dla nas test zgodno艣ci i typowe oczepiny welon, krawat. B臋dzie podzi臋kowanie dla rodzic贸w i "w贸zek". No i w mi臋dzy czasie jeszcze przecie偶 tort. To wszystko zajmie tyle czasu, 偶e my艣l臋, 偶e jedna zabawa dla go艣ci, jedna dla nas i oczepiny wystarcz膮 w zupe艂no艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedlugo slub
domlqa- mam wrazenie ze ludzie nawet nie o to chodzi, ze nie oburzaja sie kiedy w ich regionie ktos wymysli zbieranie na wozek, mimo ze sie tego nie praktykuje, tylko oburzaja sie jak jada na inne wesela/ albo hipotetycznie jakby jechali na takie gdzie jest ta zabawa, chodzi o to zeby uszanowali zwyczaje innych regionow jesli juz jada na wesele, albo beda mieli okazje jechac, a nie obrazaja na panstwa mlodych twierdzac ze sa pazerni na kase, ze to szczyt chamstwa itd itp a juz najlepsze sa teksty " jakby ta zabawa pojawila sie na weselu kotrym jestem, to bym wyszla " no ludzie listosci...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zazani
Ja s艂ysza艂am o zabawie, gdzie panie tworz膮 w 艣rodku k贸艂eczko, a panowie na zewn膮trz. potem si臋 kr臋c膮 w dwie r贸偶ne strony, potem muzyka stop odwracaj膮 si臋 i zapoznaj膮 z tym, z kim s膮 na przeciwko. Wydawa艂o mi si臋 fajne, ale jak zobaczy艂am ten filmik to stwierdzi艂am, 偶e wszystko mo偶na schrzani膰. Po co ca艂owanie po kolanach i w usta?! http://www.youtube.com/watch?v=dBiN82ZEDKk Albo to- niby fajne, ale tak tej pannie w贸dk臋 bez niczego dawa膰? http://www.youtube.com/watch?v=dBiN82ZEDKk

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wkurzona panna mloda
ja nie bylam na ani jednym weselu na ktorym by nie byloby zbierania na wozek. dla mnie to nir jest zenada tylko normalne. to nie jest przymusowe goscie nie musza isc. na moim weselu tez pewnie to bedzie. a mi sie bardzo podoba zabawa z krolem i z krolowa. tez napewno to bedzie

Udost臋pnij ten post