Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lubiąca kawe 22

Mam pytanie o telewizory LED-o ilośc pob. prądu.

Polecane posty

Gość Lubiąca kawe 22

Mam pytanie konkretnie odnośnie mojego LED. Mamy TV LG32 cale. Na odwrocie jest napisane że ciągnie 70W. Czy to znaczy że od włączenia 70 W cały czas?? Ktoś mi powiedział że LED jak sie rozgrzeje to wogóle mniej ciągnie....

Gość trollo
dziewczyno jakie to ma znaczenie? Nawet gdyby ciągnął po rozgrzaniu 50W i działał 24h/dobę 30 dni w miesiącu to różnica w koszcie prądu wynisłaby poniżej 7 zl w skali miesiąca!

Gość ciągnie aż furczy
ale prawie kazdy telewizor ma tryb eco i wtedy ciągnie o połowe mnie, tryb eko polega na tym że jasność obrazu automatycznie dostraja sie do warunków oświetlenia

Gość hfdvdlkjfvhbad
Pobór prądu jest istotny przede wszystkim wtedy, gdy telewizor będzie używany każdego dnia po kilka godzin. Wówczas w przypadku dużego telewizora, który ma równie duży apetyt na energię, może się to wiązać z wyraźnie większym rachunkiem za elektryczność. Nie jest tajemnicą, że telewizory plazmowe pobierają więcej energii niż modele LCD lub LCD z podświetlaniem LED. Zdarza się, że telewizor plazmowy zużywa mniej prądu niż LCD, jednak są to sporadyczne przypadki i najczęściej plazma jest wówczas modelem nowym, a LCD - dostępnym na rynku od dawna. Podsumowując, w przypadku zużycia energii więcej prądu konsumuje telewizor plazmowy. Jeżeli pobór prądu ma dla ciebie kluczowe znaczenie, przy zakupie warto zwracać uwagę na modele LCD lub LCD z podświetlaniem LED, które są jeszcze oszczędniejsze. Dodatkowo warto wiedzieć, że podawane wartości są maksymalne. Oznacza to, że 54-calowa plazma nie zawsze pobiera ok. 280 W lub więcej. W ciemnych scenach, gdy większość pikseli jest zgaszona, zapotrzebowanie na prąd będzie o wiele mniejsze. Maksymalny pobór energii byłby wtedy, gdy ekran zostałby pokryty białym kolorem - wówczas wszystkie piksele by świeciły. Podczas typowego użytkowania zużycie energii jest znacznie mniejsze niż maksymalne, niemniej nie da się ukryć, że w ogólnym rozrachunku plazmy zużywają jej więcej niż LCD. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Telewizor_HD_-_poradnik_jak_wybrac-3482/strona/12452.html

Gość hfdvdlkjfvhbad
Czyli twój telewizor jest znacznie ekonomiczniejszy i zużywa maksymalnie 70W, po rozgrzaniu się wartość jest zmienna, ale nie przekracza 70W :)

Gość Lubiąca kawe 22
Dzieki za odpowiedzi :) o to mi własnie chodziło :)

Gość trollo
to naprawdę nie są duże róznice w kosztach. Bo biorąc dane z linka, czyli LED LCD - 130W i Plasma - 280W; przyjmując średnie zużycie energii na 60% maksymalnego podawanego przez producenta (bo takie, lub nawet mniejsze jest średnie) i zakładając działanie tv przez 3h dziennie 30 dni w miesiącu oraz koszt kWh na 0,50 PLN to różnica w koszcie energii elektrycznej wynosi całe 4 złote i pół grosza (4,05 PLN) miesięcznie. Czy to jest warte całej afery o większe zużycie energii przez plazmy (które dają lepszy obraz)? Moim zdaniem nie, ale to już musi każdy sam ocenić

Gość hfdvdlkjfvhbad
Trollo, w linku podane są wartości niektórych marek, ale Autorka topiku ma ekonomiczniejszy bo zużywa 70W a w porównaniu z zużyciem np. 150W czy 280W w jej przypadku stanowi to już różnicę - pozytywną różnicę :)

Gość ostatni moheranin
a czemu ledowe tak dożo pobierają prądu ja widziałem 32 calowe i 40wat pobierał

Gość gość
zależy które ledowe. Bo z tego co widziałem najnowsza seria telewizorów LG posiada klasę energetyczną A+.

Gość gość
LG jest tak dobrą firmą że jej pracownicy zamiast skupić się na sprzedaży spamują fora i wszelkie tematy wychwalając zalety swojego chlebodawcy :D

Gość Twitty
A ja się waham nad PanasonicTX-50CS620E. Czy ktoś może ma ten model albo może mi doradzić czy warto? Podobał mi się w sklepie, ale wolałabym zasięgnąć jeszcze opinii od posiadaczy

Gość Doktorek555
Moim zdaniem lepiej dołożyć i z Panasonic kupić np. 50CX700E. Ma więcej bajerów, nie znudzi Ci się tak szybko. To świetny model pod każdym względem, jeden z lepszych na rynku obecnie. Świetne kolory, głębia i kąty widzenia, płynność ruchu. Fajny.

Gość AnkaSkakanka66
A ja nie mam telewizora!Popsuł mi się więc wykupiłam sobie pakiet na telewizja-online net i tak się przyzwyczaiłam że jakoś nie myśle o kupnie nowego tv!

Gość gość
Anka ja podobnie jak ty oglądam telewizję na telewizja-online net bo nigdy nie mogę dojść do porozumienia z moim mężem. On chce oglądać jedno...ja drugie!