Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bernardeta

ciąża a praca

Polecane posty

Witam dziewczyny.Mam nadzieję,że mi pomożecie.Dowiedziałam się tydzień temu,że jestem w ciąży.Byłam u lekarza ale jeszcze za wcześnie na zwolnienia i zaświadczenia,mam przyjść za miesiąc.A problem mam taki,że pracuję w markecie,wiadomo czasem po 10 godzin,z jedną przerwą 20 min,dźwiganie jest na porządku dziennym i jeszcze w tym miesiącu mam inwentaryzację(nocka).Ogólnie czuję sie dobrze ale często latam siusiu a w pracy z tym jest problem,bo każde zejście z kasy trzeba dzwonić do kierownictwa,jak już idziesz dwa razy w ciągu zmiany siku to krzywo patrzą i boję się,że będę miała mdłości i co wtedy zrobię na kasie?I mam rwę kulszową,bolą mnie plecy.Moje pytanie brzmi:czy mówić pracodawcy,że jestem w ciąży i liczyć na jego łaskę czy iść do lekarza rodzinnego i wziąć zwolnienie na okres do następnej wizyty u ginekologa.Będę wdzięczna za odpowiedzi i rady.

Gość nerciaaakk
Ja bym poszla na zwolnienie do nastepnej wizyty. Dwa lata temu nie wiedzialam, ze jestem w ciazy, dzwigalam bardzo ciezkie paczki w pracy i poronilam.

Tez bym poszla do rodzinnego, albo poszlabym na bete i przedstawila wyniki lekarzowi - na pewno nie czekalabym miesiaca...

Gość pęczek drutu
dla mnie dziecko jest ważniejsze niż praca, więc poszłabym po zwolnienie. miesiąc czasu na tym etapie ciąży to bardzo długo i wiele się może wydarzyć.

Gość pęczek drutu
a tak w ogóle, to nie mówiłaś swojemu ginekologowi jaką masz pracę? jeśli powiedziałaś, a on mimo wszystko nie chciał ci dać zwolnienia, to ja bym się poważnie zastanowiła nad zmianą lekarza. jako ginekolog najlepiej powinien wiedzieć, że pierwsze tygodnie ciąży są najtrudniejsze i jest największe ryzyko poronienia, nawet jeśli ktoś nie pracuje fizycznie.

Gość szukając szczęścia_
zrob tak- spkojnie za 2 tygodnie mozesz isc do gina, to powinien potwierdzic ciaze, wtedy idź na zwolnienie, powinnas opoczywac, a dzwigajac mozesz stracic dziecko. dbaj o siebie!

Gość ,,,,,,,,,,,
a dlaczego zawcześnie na zaświadczenie? ja dostałam takie na pierwszej wizycie u gina, bo w pracy tez musiałam dzwigac. Nie chce cie straszyc, ale kiedys moja koleżnka będąc w ciąży pracowała na kasie, czytnik na wysokości brzucha miała i niestety skończyło się to martwą ciążą :(

Swoją drogą, też dostałam zaświadczenie w 6 tc na pierwszej wizycie.

Dzięki dziewczyny.Z lekarzem to było tak,że nie mówiłam mu jaką mam pracę,bo jeszcze było za wcześnie,żeby wykryć ciążę.Mam przepisane wszystkie leki tzn.kwas foliowy,witaminy i Luteinę.Ale zapomniałam Wam jeszcze napisać,że ostatnią ciąże poroniłam a nie pracowałam wcale i od roku się starałam z mężem o dzidzię i już straciłam nadzieję.Więc się boję jak cholera!A do lekarza poszłam szybciutko,prywatnie,bo umierałam z ciekawości,trzy testy i pozytywne,więc coś jest na rzeczy mam przyjść za miesiąc,bo na urlop poszedł.

Gość szukając szczęścia_
idz do innego lekarza, na pewno otwierdzi ciaze i da ci l4

Gość rafaella808080
Polecam poradnik dużo się z niego dowiedziałam jak postępować z korzyścią dla dziecka http://czasdzieci.pl/ksiazki/ksiazka,1275d81-tylko_mam_poradnik.html

Postanowione,biorę do pracy do podbicia książeczkę i jutro idę do lekarza.Dzięki dziewczyny za dobre rady.

Gość gośćmanko
Hej dziewczyny a jak to jest z umowa na czas określony mam umowę 31.12.2016 znajoma mówi ze mimo wszystko mogą mnie zwolnić do 3 miesiąca . pracuje w markecie więc ciężko będzie ukrywać ciąże przed tak długi okres I nie dźwigać w pracy

Gość gość
nie mogą zwolnić. Jesteś chroniona od początku ciąży.