Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uświadamiam ciemny lud.

Jak Bank Światowy wykorzystuje Afrykę

Polecane posty

Popularne jest stwierdzenie, że kraje trzeciego świata same są sobie winne. Prawda jest taka, że biedne kraje zanim zaciągnęły pożyczki z Banku Światowego całkiem dobrze się rozwijały. Ekwador odkąd zapożycza się u Banku Światowego zwiększył swoje zadłużenie zagraniczne z 240 milionów do 16 miliardów dolarów, odsetek najuboższych wzrósł z 50% do 70%, a bezrobotnych z 15% do 70%. Jednym z zadań BŚ jest nakłanianie rządów państw trzeciego świata do zaciągania olbrzymich kredytów na inwestycje w infrastrukturę, transport, przemysł. Dodatkowy warunek udzielenia kredytu jest taki, że przedsięwzięcia są robione przez korporacje amerykańskie. Z kredytów buduje się elektrownie, drogi, a przede wszystkim rozwija się wydobycie surowców naturalnych, w szczególności ropy naftowej. Najwięcej na tym zyskują zachodnie korporacje, nie zaś biedne kraje. Ludność kraju kredytobiorcy, może co najwyżej liczyć na zatrudnienie na najgorzej opłacanych stanowiskach. Kraj taki musi rzecz jasna po kilku latach kadencji zacząć spłacać zaciągnięty dług. Gdy przywódca biednego kraju nie zgadza się na zaciągnięcie kredytu u BŚ i nie chce ingerencji banku w wewnętrzne sprawy swojego kraju wykorzystuje się łapówki i szantaż, oskarża się go o np.handel narkotykami bądź robi się na niego zamach. Następnie wprowadza się lidera, który zgadza się na warunki proponowane przez BŚ. Kraje najbiedniejsze ubożeją coraz bardziej. Dowodzi to, że Bank Światowy tak naprawdę nie przejmuje się losem biednych krajów i ludzi tam zamieszkujących. Jest narzędziem służącym do pogłębiania i utrzymywania biedy. Jak ktoś jeszcze ma złudzenia, że Bank Światowy czyni dobro to polecam książkę John Perkins „Wyznania Ekonomisty do brudnej roboty

pewnie na tym forum i tak nikt się tym nie zainteresuje ale trudno. może jednak? chociaż jedna osoba? czy wolicie czytać o nieszczęśliwej kobiecie, która ma męża pijaka i nie może odejść od niego.

Gość ja sie zainteresowałam
wiedziałam że banki kręcą ale żeby na taką skalę, a potem nam się wciska kit że pomagają Afryce !!! :( a ludzie z wypranymi mózgami dają się na to nabrać!!! wciskają wszystko co media dają, a pomyśleć nie moga

Gość Pan Bronek
Ja sobie właśnie ściągnąłem tą książkę. Przejrzę ją.

dobra ksiazka ale to tylko poczatek i perkinsowi strasznie ja okroili w wydawnictwie. ta ksiazka nie miala byc powiescia... ;)

Gość no moja droga to forum
dla kobiet a kobiety jak wiadomo są głupkowate i nie rozumieją tego co czytają. nawet ulotek nie potrafią przeczytać ze zrozumieniem :D :D

Gość a kogo obchodzi bank
kiedy tuż obok jest promocja w TESCO !!! :P

i to jest wlasnie przyczyna biedy u ludzi. wola ogarniac co robi sie w tesco a nie co sie robi z ich pieniedzmi...

Gość hahaha niezła to pomoc
"Ekwador odkąd zapożycza się u Banku Światowego zwiększył swoje zadłużenie zagraniczne z 240 milionów do 16 miliardów dolarów, odsetek najuboższych wzrósł z 50% do 70%, a bezrobotnych z 15% do 70%." boże jak to można nazwać pomocą, to tak jakbym pożyczyła koleżance 10 zł kazała oddać 20 i wzięła jej smaczne jedzonko i mówiłabym że to pomoc zbereźnik-święta prawda

Gość kisia misia fisia lisia
boże jak to można nazwać pomocą, to tak jakbym pożyczyła koleżance 10 zł kazała oddać 20 i wzięła jej smaczne jedzonko i mówiłabym że to pomoc :D szkoda, że ludzie są bezmyślnymi masami i wierzą w tą pomoc w Afryce... mi się od małego wydawało podejrzane, że robi się te zbiórki, zbiera od przeciętnych ludzi na afrykę od parudziesięciu lat i się niby pomaga, a Afryka wciąż biedna. No TO JAK TO ? coś nie halo co nikt sie nie zastanawia co jest nie tak ze ŚWIATEM?

Gość gfhfghfg
a ja przeczytam temat jutro, bo śmigam spać, mam nadzieję nie usuną ;)

Gość brzyyyyydaaaalkaaaa
macie ktoś linka do tej książki z chomika? albo w ogóle link dopobrania? daj proszę ktoś jak masz

gdyby nie zbiorki na afryke to by tam popadali z glodu. bankierka afrykanski robi biznes gdzie indziej. np libia, sierra leone, somalia. poza tym akurat ekwador jest w amer pol a nie afryce...

Gość zupełnie nie rozumiem
Ich zwykli ludzie nie interesują, a co dopiero tam Afryka. W każdym widzą potencjał na zarobek ...... zdziercy i szkodniki tego świata! Teraz nie ma demokracji, tylko rządzi prawo buszu, kto silniejszy i większy kanciarz, cwaniak ten wygryzie słabszego i przetrwa ....... i stąd tyle szkodników. Doceniajcie ludzi otwartych, szczerych i szlachetnych a szkodnikom, trzeba się dobrać najpierw do portfela, a potem do tyłka!

kurcze nie działa, ale wpisz w google to znajdziesz na chomikuj

Gość brzyyyyydaaaalkaaaa
link działa tylko trzeba skasować spacje. dzięki!

Gość Pan Bronek
Drugi link jest darmowy.

Gość bezdomnaiiibezrobotnaiiiiixxxx
ojojoj a kogo obchodzi bank? Gdzie moja renta? :( :( :( cdn. :( :(

Gość to jest temat dla
inteligentnych, a tu niewielu takich jest

Gość kokoklokospokohej
to dobry temat więc podbijam, może któraś z kafeterianek przeczyta i zrozumie, choć wątpię w to 90% przeczyta i w ogóle nie załapie o co chodzi. Jak załapię niech napisze czy świat w którym żyje jest taki sam jak w serialach.

Gość załamana anna
jak byłam mała to zastanawiałam się, dlaczego Egipcjanie byli tak głupi i budowali jakieś piramidy faraonom, licznie przy tym umierając... minęło parę tysięcy lat, a tu nic się nie zmieniło- w wielu krajach ludzie zarabiają tylko tyle, żeby przezyc, az zdechną w pracy, bo niedługo emerytury mało kto dozyje wtedy pracowano dla faraonow, dziś dla żydów

Gość kokoklokospokohej
no tak jak myślałem żadna nie zrozumiała tego co przeczytała. Nie możecie już zaprzeczać że jesteście głupsze od mężczyzn. Zajmujecie się wyłącznie serialami, modą, plotkami,sprzątaniem i oglądaniem seriali. I nie potraficie czytać ze zrozumieniem, nie interesuje was świat, gospodarka, ekonomia. Macie wszystko w dupie i najważniejsze mieć dobre ciuchy i dużo kasy od męża, który haruje jak wół. Żal mi was suki :O

Gość kokoklokospokohej
zwracam honor załamanej annie, chociaż jedna przeczytała i coś zrozumiała.Szkoda że tylko jedna, ale co zrobić cudów się nie spodziewam.

To że czarnych w Afryce dymają lichwiarskimi kredytami to mały pikuś przy tym że wywołują wojny, mordują niewinnych ludzi, wysyłaja na nie swoich naiwnych obywateli tylko i wyłącznie po to żeby ktoś na tym zarobił! Co do manipulacji finansowych to amerykanie są dymani tak samo jak ci czarni z Afryki, Bank Rezerw Federalnych to wbrew ogólnej opinii prywatny bank mający wszechmocną kontrolę nad pozostałymi, od których co roku dostaje haracz, a nad sobą nikogo poza Bogiem, nawet Prezydent, Kongres nie może go skontrolować i może mu naskoczyć. Ichni czarny za obietnicę ratowania gospodarki w momencie kryzysu, pompował w niego setki milionów dolarów jako bezzwrotne pożyczki, pieniądze które pożyczył od nich samych na lichwiarski procent. Amerykanie do dnia dzisiejszego spłacają takie pożyczki jeszcze z czasów wojny secesyjnej :-O O właścicielach banku sami sobie doczytajcie żeby nie było że promuję antysemityzm, na co akurat zasługują ;-)

Gość załamana anna
to ze kobiety sa głupsze od mężczyzn to żadna nowość... prwdapodobnie bierze się to stąd, ze male dziewczynki bawią się lalkami- stroją je, malują. Nie sa to zbyt kreatywne zajecia Chlopcy zaś bawią się np. klockami, co uczy ich planowania przestrzennego

Gość załamana anna
poza tym kazda inteligentna kobieta zgodzi się z tym faktem zawsze na to stwierdzenie oburzają się tępe dzidy, takie po pedagogice lub zarządzaniu, takie które aby zabłysnąć używają słowa bynajmniej zamiast przynajmniej :D

Gość i tak cud żeto ktoś przeczytał
nie jest o facecie nie jest o tym co leci w tv nie jest o zawistnej koleżance nie jest o zdechłym kocie nie jest o kupie która nie chce wyjść nie jest o horoskopach