Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akassjaf

Czym/ jak przemywacie pupcie Waszych noworodków?

Polecane posty

Gość akassjaf

Moja córcia ma 8 dni, dostała odparzeń w pierwszych dniach życia od pieluszek Happy chyba, i położna poradziła mi w ogóle nie używać tych chusteczek nawilżanych (chyba że sporadycznie, np. poza domem) a w domu przemywać dupkę za każdym razem wacikiem nasączonym ciepłą wodą. Dupcię wykurowałam mąką ziemniaczaną. Jak Wy pielęgnujecie/przemywacie właśnie pupcie Waszych noworodków? Lub jak to robiłyście? Tak żeby nie było odparzeń i w ogóle?

Gość ladnadziewczyna
Moje dzieci na szczęście nie miały uczuleń od mokrych chusteczek,a jesli juz coś sie zadziało ,to smarowałam pupę sudokremem -goił w mig:)

Gość akassjaf
No właśnie mi położne powiedziały że sudocrem jest zbyt silny dla noworodków, że jeśli już to można stosować jakoś od 3ego miesiąca. Poleciły kupić linomag z zielonym paskiem, no ale tą pupcię to jednak mąką ziemniaczaną leczyłam. smarujecie też pupcie czymś zapobiegawczo? Bo póki co ja wciąż używam mąki, ale zastanawiam się czy nie smarować jej za każdym razem linomagiem.

Gość teodorcia
U mojwej corki jak byly jakies sensacje,to od za kwasnego jedzenia (ale to pozniej),albo od pieluch i chustek. Dlatego uzywalismy potem juz wylaczenia pampersow,a chustek tez pampers bezzapachowych albo penaten . te znosila super

Gość teodorcia
A pupe przy kazdej zmianie pieluchy smaruje penatenem tym gestym tlustym.

Gość ..........................caAB
do 3-go msc dziecku za kazdym razem mylam pupke woda i wacikiem...nie uzywalam chusteczek. Nigdy nie mial odparzen a ma juz 1,5 roku...:) Polecam wode ;) troche wiecej zachodu ale dzieciak sie nie meczy ;)

Gość abcdefgkobieta
mi położna kazała używać chusteczek góra raz dziennie a tak to przemywać wacikami z ciepłą wodą z mydełkiem. co prawda rodzę za tydzień, więc nie wiem czy mały będzie miał odparzenia ale koleżanki polecały sudocrem i się w niego zaopatrzyliśmy na wszelki wypadek ;)

Gość abcdefgkobieta
a zapobiegawczo mamy krem nivea przeciw odparzeniom (również z polecenia położnej)

moja też się odparzyła do chusteczek. teraz używamy tylko poza domem. A w domu myję letnią wodą z płynem do mycia , a myję dużymi wacikami bawełnianymi. A odparzenie smarowałam alantanem plus i tormentiolem i ładnie się wygoiło.

Gość ghjvvb
ja od poczatku przemywałam chusteczkami i było ok... przy kazdej zmianie pieluszki smarowałam Bephantenem pupcie i nigdy nie było odpazen zadnych

Gość b.e.a.t.a
Ciepla woda i wacikami, po tygodniu woda i szmatkami z tetry, ktore pozniej pralam. Chusteczek nawilzanych tez nie polecam, w ogole dla noworodka jak najmniej kosmetykow i innej chemii.

Gość ladnadziewczyna
Pierwsze słyszę ,że sudocrem mozna używać dopiero od trzeciego m-ca.Wychowałam troje dzieci i ten krem nie raz ratował odparzone pupy moich dzieci.Jak widać co połozna ,to inna opinia:)

Gość tikal
pupa pod kran i mydlo tak juz od 15 m-cy chusteczek i innych wacikow nie uzywam w ogole

mojego syna gdzieś do około 3-m-ca przemywałam wacikami nasączonymi ciepła woda. miałam dwie miseczki jedna czysta woda druga z mydlem szarym. jak zrobił kupe to przemywałam ta z woda z mydlem a pozniej czysta jak tylko siku to czysta woda. Oprocz tego do tej pory smaruje pupe bepanthenem. na poczatku za kazdym razem teraz juz tylko wtedy jak przebieram pampersa po kupie.

U nas sudocrem nie zdał egzaminu. Córka mało na niego reagowała. Natomiast linomag sprawdza się do dzisiaj.

Też się zawiodłam na sudocremie. Smarowałam i nic, zero poprawy.

Gość A ja używam....
tylko pudru Alantan Plus!!! Jest super, doskonale leczy odparzenia, które u nas wyszły po pieluchach i chusteczkach nawilżających. Pieluszki tylko Pampers te żółte i woda, na pupę puder.

Gość SAJMOON
MYDŁO, WODA i TYLKO MĄKA ZIEMIACZANA !!!

A jak noworodek pierwsze dni życia robi smółkę to czym przemywać tylko woda? Ale nie musi być przegotowana? Chodzi mi o warunki szpitalne.

co prawda moje gdy byly noworodkami czy niemowlqakami nigdy nie mialy problemu z odparzeniami, ale niestety moja 3 latka jakis czas temu czesto lłpala infekcje drog moczowych i siusiala pod siebie o kazdej porze dnia i nocy,nawet nie czując ze jej leci po nogach, i coz, odparzona skóra na pupie była jak cholera,masci raczej nie pomagaly bo ja to bardziej jeszce swedziało, ale pomoglo JEDYNIE przemywanie jej odpoarzoną skore MLEKIEM lekko cieplym.Moze wam sie wydawac dziwne lecz to jako jedyne przynioslo skutek

Gość zakupki
Toksyczna, dobrze wiedziec o jeszcze jednym sposobie :)

W szpitalu dziecko prosto pod kran podstawiają przy kąpieli;-) naprawdę nic mu nie ma. Ale ja tam używałam chusteczek bo smółka jest gęsta a i warunki trudniejsze dla wody i wacika.