Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bede sobie mummmy

Co zrobić gdy pracodawca zwolni nas po macierzyńskim?

Polecane posty

Gość bede sobie mummmy

Co sie wtedy robi? Idzie na wychowawczy za 500 zł/ mc , czy może najpierw na bezrobocie za 700 zł/ mc a dopiero potem na wychowawczy??

Gość mamusia dzidziusia...
jak cie zwolni to nie mozesz isc na wychowawczy

Gość bede sobie mummmy
ale powiedzmy ze mam dobre układy z pracodawcą i po macierzyńskim przyjdę z nim porozmawiać czy zamierza zatrzymać osobe która była na moje zastępstwo czy chce mnie spowrotem. gdy powie ze chce zatrzymać wtedy ja zdecydują się na wychowawczy. A czy gdybym dogadała sie z nim wtedy zeby mnie zwolnił to mogę iść pierw na bezrobocie a co potem??

Gość bede sobie mummmy
Ok to może inaczej sformułuje pytanie... Jak najlepiej rozegrać sprawę z wychowaniem dziecka gdy pracodawca nie chce nas spowrotem po macierzyńsim??

Gość do autorki,
a potem debilko szukasz nowej pracy ja pierdole, co za tępa krowa z ciebie to szok

Gość asdfghjkll
wychowawczy może wziąć tylko osoba będąca pracownikiem. Plus do tego trzeba mieć prawo do zasiłku rodzinnego (zależne od dochodów) gdyż płatny wychowawczy to jest dodatek do zasiłku rodzinnego a nie osobny zasiłek.

Gość dodam jeszcze
mummy a jaka masz umowe?

Gość fluffy duffy
"spowrotem" wez wróć przygłupie do szkoły bo sie osmieszasz-zarówno tym tematem, jak i swoja ortografią:O

Gość powiem i ja .....
wiesz zarejestrować się jako bezrobotna możesz w każdej chwili ale ja bym wykorzystała najpierw płatny wychowawczy i może w miedzy czasie szukaj pracy

Gość bede sobie mummmy
mam na czas nieokreślony umowe

Gość bede sobie mummmy
moj facet zarabia 2500 zł netto

Gość Podobnie
Autorko może się mylę ale chyba nie przysługuje Ci zasiłek wychowawczy. Możesz wrócić do pracy zmniejszając sobie jego wymiar i wtedy pracodawca nie może cię zwolnić, chyba przez 12 miesięcy - ale nie pamiętam dokładnie. Możesz zmniejszyć sobie np. do 7/8.

Gość bede sobie mummmy
To super, bo ja wlasnie chce wrocic do rpacy na poł etatu. Jestem jakos dodatkowo chroniona jesli ejstem zatrudniona na czas nieokreslony?

Wypowiedzenie 3 m-ce jeżeli byłaś zatrudniona co najmniej 3 lata, 1-m-c jak co najmniej 6 m-cy i 2 tyg. jeżeli mniej niż 6 m-cy. art 36 KP. I dopóki nie wygaśnie umowa możesz iść na wychowawczy, bo to pracodawca wyraża zgodę na niego. A czy otrzymasz go musisz zmieścić się w "widełkach MOPs-u. A jeżeli zależy Ci na pieniążkach przynieś dłuższe l-4.

Gość dodam jeszcze
Po pierwsze na umowie powinnas miec zaznaczone jaki masz okres wypowiedzenia, po drugie jesli ty masz umowe na czas nieokreslony a tamta osoba ktora zostala zatrudniona na Twoje miejsce ma umowe na zastepstwo to jej automatycznie z Twoim powrotem do pracy rozwiazuje sie umowa. Pracodawca nie moze zwolnic ciebie a zatrzymac ja. Po trzecie jesli chcesz wrocic na pol etetu to pogadaj z pracodawca. Po czwarte czy wam tez wyswietlaja sie jakies debilne kody do wpisywania przed wyslaniem wiadomosci?

A poza tym wypowiedzenie musi być uzasadnione np. likwidacja stanowiska pracy art. 38 KP

Wypowiedzenie 3 m-ce jeżeli byłaś zatrudniona co najmniej 3 lata, 1-m-c jak co najmniej 6 m-cy i 2 tyg. jeżeli mniej niż 6 m-cy. art 36 KP. I dopóki nie wygaśnie umowa możesz iść na wychowawczy, bo to pracodawca wyraża zgodę na niego. A czy otrzymasz go musisz zmieścić się w "widełkach MOPs-u. A jeżeli zależy Ci na pieniążkach przynieś dłuższe l-4.

w karzdym cywilizowanym kraju w EU idziesz do sadu i dostajesz odszkodowaie i to nie male

w karzdym cywilizowanym kraju w EU idziesz do sadu i dostajesz odszkodowaie i to nie male