Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do pelna lez

Zmiany neurologiczne w mozgu u niemowlecia

Polecane posty

Gość do pelna lez

Czy ktos moze powiedziec mi co to oznacza, i co tak naprawde moze byc nie tak z malenstwem? moja kolezanka urodzila coreczke owinieta pepowina - i taka uslyszeli diagnoze Moze mi ktos to wytlumaczyc?

Gość do pelna lez
prosze!!

pewnie zależy jakie to zmiany, mogą byc zwapnienia, poszerzenie komór mózgu, albo jednej komory, zazwyczaj nie są groźne mój był 2 razy owinięty pępowiną, miał poszereznie jednej z komór, a po miesiacu wszystko mineło, to moga być też sprawy nierowziniętego jeszcze mózgu itd.

Gość do pelna lez
Dziekuje za dopowiedz, nie wiem nic oprocz tego,ze ma zmiany neurologiczne. Czy jest mozliwe aby dziecko bylo calkowicie zdrowe? Wiem,ze wczoraj malenstwo bylo w stanie ciezkim, nie wiem jak dzisiaj

no wiesz, w stanie ciężkim, ale jeśli chodzi o mózg i niedotlenienie to moze być różnie, tzn. z rozwojem, ale małe dzieci są nieprzewidywalne i ich organizmy jak sie coś wiecej dowiesz to daj znać bo maleństwo moze być w stanie cieżkim, ale moze wyjsc bez uszczerbku i na odwrót a ile ma dziecko teraz?

Gość do pelna lez
urodzila sie z waga 3600 i 56 cm, nie wiem jak tam z ta skala co oceniaja dziecko po urodzeniu, byla reanimowana przez dwie godziny Teraz ma 2 dni

o matko, 2 godziny koleżanka rodziła siłami natury? i powiem Ci, ze te 2 dni narazie o niczym nie świadczą, moze być naprawdę dobrze, albo i źle, ale zazwyczaj takie maluchy wychodzą z opresji i mają się swietnie w późniejszym życiu

Gość do pelna lez
Tak, dwie, bo szpital nie posiada tych urzadzen potrzebnych do reanimacji, i lekarze reanimowali sami ( nie wiem jak to sie dokladnie nazywa) Juz wiem,ze mala zostala schlodzona do 33 stopni i ze ma jakies drgawki, ktorych nie potrafia wytlumaczyc, i ze rodzice maja sie przygotowac na dlugie leczenie....?

Jeżeli chcesz tutaj poskromić swoja ciekawość - to ok, ale jeśli szukasz tu informacji, które potem pośpiesznie doniesiesz koleżance - to radzę ci tego nie robić, bo nikt tu z nas nie jest lekarzem i to jest nasze gdybanie. A po co ją niepotrzebnie martwić.. Skoro zmainy neurologiczne w mózgu powstały na skutek owinięcia noworodka pepowina to są to najprawdopodbniej zmiany w wyniku niedotlenienia określonych struktur mózgu.. A z tym może być różnie.. począwszy od tego, że nic groźnego się nie stało i za parę tyg wszystko będzie w porządku aż po głębokie upośledzenie czy w przyszłości wystąpienie mózgowego porażenia dziecięcego.. Skoro jest w szpitalu, to na pewno wiedzą, co z nim robić, aby mały był zdrowy :)

autorko daj znac jak maluszek sie miewa moze niech go przetransportują do innego lepszego szpitala, skoro nie wiedzą skad te drgawki

Gość MJJBHFFGCFDFDX
pewnie mama przsłała dziekcu pasozyty :(

Gość do pelna lez
Absolutnie nie mam zamiaru informowac o niczym kolezanki. Tylko sie martwie a i jej wypytywac nie bede

Gość holistyka
ja jestem rehabilitantka z duzym doswiadczeniem w zakresie porazen mozgowych. ciezko mi uwierzyc w te 2 godziny reanimacji, lekarze daja sobie spokoj duzo wczesniej istnieje ryzyko ze nastapilo niedotlenienie mozgu, najpierw obumieraja komorki kory ciemieniowej, ktora zarzadza naszym aparatem ruchu, gdzie aparat mowy i dloni ma ogromny obszar. ile dziecko mialo punktow Apgar? Miewalam pacjentwo z 1 punktem ktorzy wychodzili na prosta dzieki metodzie Vojty zaczetej jak najwczesniej ( 2 tyg dziecko juz moze zaczynac ) tak malenkie dzieci do ok roku maja najwieksza plastycznosc mozgu, to znaczy ze bardzo szybko inne obszary mozgu przejmuja funkcje tych uszkodzonych. Polecam wiec znalezc dobrego terapeute i rehabilitowac dziecko jak najwczesniej sie da metoda Vojty.

Gość do pelna lez
tak, dwie godziny, pewnie z wyrzutow sumienia,ze nie posiadaj odpowiednich urzadzen ..nie wiem w kazdym razie uratowali ja nie wiem ile miala punktow - w kazdym badz razei na pewno niewiele- ale postaram sie dowiedziec jak najszybciej Moglabys mi powiedziec jak dlugo rehabilitacja moze trwac, czy dziecko moze byc absolutnie zdrowe, nawet jesli jest teraz w ciezkim stanie? Ja wiem,ze nie mozna tego przewidziec, ale chociaz jakies wskazowki

Gość holistyka
dowiedz sie prosze o jak najwiecej szczegolow

Gość ja sie dopisuje
drgawki ustapily, teraz maja ja przywrocic do normalnej temperatury - tyle wiem