Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość letni deszczykkk

moze tu mi ktos pomoze:(- centralne ogrzewanie iliczniki nabily mimo iz nie byly

Polecane posty

Gość letni deszczykkk

spoldzielnia mieszk. mieszkanie lokatorskie od ponad 20 lat ... ale mam pytanie bo mnei przerasta ... a mianowicie w kazdy wrzesien mamy odczyt licznikow na kaloryferach , mam 3 pokoje, kuchnia i lazienka , mieszkalam caly rok sama , i bardzo oszczedzalam. a zawsze co roku mamy zwrot czyli nie musze doplacac ale np ostattnio zaplacilam polowe czynszu tylko ... a teraz spogladam na te liczniki ... i jak patrze na te czerwona kreseczke to w jednym pokoju w ktorym nie nasatwialam ciepla bo tam nie siedzialam jest az 10 kresek!! jak to mozliwe? rok temu przy spisie bylo tam: 6,5 ale wqtedy byla tam osoba chora i nastawialam cieplo( odkrecalam) a teraz, odkrecilam tylko raz na chwile najwyzej 5 min, to samo w kuchni. jestem bardzo rozgoryczona ... boje sie teraz tego spisu,.. aha.... dziwne bylo... bo jak byly mrozy to te grzejniki poprostu grzaly !!! dziwilam sie !! skoro ja ich nie odkrecalam ani troche!! jak to mozliwe?? mieszkam na parterze i sasiadow mam tylko nade mna .

Gość co coc cococococ
straszne kurwa...straszne,napisz do tvn24...wstrzasajaca historia:O

A otwierałas okna i zostawiałaś na długo??? Bo ja tak robiłam i ze zdziwieniem stwierdziłam, ze kaloryfery buzuja :-O okazalo się, ze jak temperatura spadała w pokoju poniżej 8 stopni, wlaczały się automatycznie kaloryfery.

Gość letni deszczykkk
wiesz, zima nie otwieralam, spis bedzie dopiero we wrzesniu ale pierwszy rok od kiedy mieszkam w nim sama, wczesniej w tamtym pokoju byla sypialnia mamy ... i tam jak wlaczlysmy przy jej chorobie to bylo 6,5 na koniec , a teraz tak z ciekawosci patrze i jest 10 ! okna latem otwieram, ale zima nigdy jak mmmmmam wlaczone ogrzewanie ... wlasnie zdziwlilo mnie ze czasem byly tak ggorace a ja nic nie odkrecalam ... i mi to nie bylo potrzebne ...a przeciez tamta zima byla mrozniejsza od tej teraz ... normalnie nie rozumiem

Gość zgłos to do spoldzielni
niech przyjda i zobacza

Gość kiśka
u mnie w spółdzielni termostaty w kaloryferach sa tak ustawione, że jezeli w pomieszczeniu temp spadnie ponizej 16 st to automatycznie zaczynaja grzac, byc może u ciebie tez maja jakies zabezpieczenie, głownie chodzi o to by nie wyziebic mieszkania bo wda sie grzyb

Gość pot
spółdzielnia to banda złodzieji i nierobów na nich nie licz zamów fachowca i niech on sprawdzi poczekaj na odczyt i jesli beda kazali placic to idz do prezesa a jak nie da rady to podaj to do lokalnej gazety

Gość letni deszczykkk
dzieki za pomoc :) zapytam jak bedzie spis, we wrzesniu, a potem w pazdieraniku wyrowananie>.. ale wiecie co mnei dziwi , ze rok temu bylam i ja i moja mama ale nie oszczedzalimy na ogrzewaniu, bo mamam ciezko zachorowala i jak to mozliwe ze ten pokoj ma teraz prawie 11 , a rok temu na odczycie mial 6,5 gdzie grzalysmy go ... a 2 pozostale pokoje tez maja po 10 . mniejszy bardzo rzadko wlaczalam, drugi wiekszy to samo , a kuchnia tak samo jak tamten i jest 7 kresek ... siedzialam pod kocami ubieralam sie ... a tu nie wiem .. wlasnie czasem nagle one grzaly .. czy to sasiedzi wlaczyli i do mnie przeszlo ??? ale skad tyle kresek? no i w 3 pokojach jest po 10 kresek ... dla mnie to dziwne

Gość inzynier serwisowy bann
O czym ty kobieto mówisz. To czy jest 6,5 czy 10 to ilość ustawionego ciepła. A nie ile zużyłaś. Więc komuś w pokoju było zimno i podkręcił. I np teraz nie powinnaś mieć na 10 bo płaciłaś nawet może i miesiąc temu. Bo ustawienie na 10 to ok 23 * 24 A w pomieszczeniu nie masz takiej tmp wiec nawet w lecie zużywałaś energię. Tak jak ktoś napisał jest to zakres włączenia się grzejnika. A to ile zużyłaś na ogrzewanie masz w osobnym mierniku pewnie na klatce schodowej 10 lat doświadczenia serwisowego od rtg do sprzetu medycznego i rehabilitacjnego. W czasie wolnym profesjonalne doradztwo sprzetu. Jako jedyny powiem ci prawdę bo nie sprzedaje ci produktu. Znam wszystkie wady produktów. M.in wady konstrukcyjne. Dodatkowo podam najniższą cenę w necie i w promocji. Podam gdzie dostać BEZPŁATNY INTERNET MOBILNY koszt karty sim 27pln zasięg cała polska. BRAK INNYCH OPŁAT. 50pln/przedmiot gg4177491 Naprawa zdalna komputera 30pln/h

I już wiem że na pewno tak jest :) Otóż w tym roku miałaś -30* mrozy. I maż odkręcił na 10 a zapomniał skręcić. A ty sie głupia patrzysz i myślisz ze to koszt energii

Gość letni deszczykkk
kiśka ja nic nie wiem o tym ze jak ponizej ilus tam spadna to automatycznie sie wlacza, u nas blok z plyt . zima 2 lata temu byla mrozniejsza , a 3 lata temu to moja mama sama mieszkala i tez nie wlaczala .. nie wiem czy dobrze patrze, moze gdyby od tych 10 kresek odjeli ubiegloroczne kreski ... ale oni chyba zawsze to zeruja sasiadka raz mowila ze od slonca tez nabija ... ale ja tu od ponad 20 lat jestem slyszalam ze folia aluminiowa przykrywac ... ja juz nie wiem kuchnia i ten jeden pokoj w ktorym nie przebywalam podczas zimy... po odczycie mozna zglosic reklamacje, jak bedzie ten odczyt pojde do spoldzielni i zglosze... raz odkrecilam na gora 5 min i w kuchni to samo, aby woda nie zamarzla (cos takiego slyszalam) .. bo takie oszustwo ... :(

Gość letni deszczykkk
ja nie mowie na ile odkrecilam, bo jest od 1 az do 4 ! mowie o tym liczniku xzalozonym na kaloryferze! w pokoju malym gdzie ejstem jest 10 , a wiosna bylo chyba z 6 ... a napewno przez ten okres nie lwczalam, wiem ze cieplo sloneczne ciagnie , ale jak to mozliwe jak sie nie wlacza kaloryferow wogole! wtedy gdy byly wlaczane na koniec przy spisie pokoju byl- 6,5 , a teraz widze 10 ! a rok temu nie bylo takiego mrozu , nie przesadzaj, wczesniej jak mieszkalam w duzym miescie to byly mrozy ... na przystankach sie stalo

Gość kiśka
najlepiej zadzwoń do spóldzielni i się zapytaj, ja mam liczniki elektroniczne, odczyt sie zeruje, ale widoczne są dwa , aktualny i ubiegłoroczny. Za to wiem napewno że tak u nas jest. blok tez mam z płyt, i głośno u nas bylo swego czasu wlasnie o podobnej sytuacji. Tyle ze ludzie wyjechali , zakrecili kaloryfery a liczniki i tak nabiły. Wtedy wywiesili nam dopiero info , że po spadku temp ponizej 16 st kalowyfery zaczna grzac same

Gość letni deszczykkk
inzynier - ty wogole chyba mnie nie przeczytales !!!!!!!!!! nie mam meza !!!!!!!! jestem sama !!!!!!! i sama sobie nie odkrecilam !!!! a u nas tylko do 4 mozna odkrecic !!!!!!!!!! wcale mi nie pomogles !!!!! rok temu byla jeszcze mama! i wtedy odkrecalam czesto ! bo musialam , a teraz nie! bo do pokoju nie wchodzilam !

Gość letni deszczykkk
kiśka aha - dzieki bardzo no u mnie na tym liczniku sa tez 2 pomiary, ten pierwszy z czerwona linia koncowa , a drugi ale jakis taki dziwny malo widoczny i tam prawie nic nie ma i nie widac pierwszy zielony a drugi granatowy na poczatku myslalam ze to ten drugi, ale widze ze on w miejscu stoi prz 0 a ten zielony wklad nabija... :(

Wiec idąc innym tokime myślenia bo wciąz nie napisaś jaki masz licznik Zużyłaś obecnie 3,5m3 ciepłej wody. (10 -6,5) A wcześniej miałaś licznik i na koniec ci pokazało 6,5 ale zdążył się przekręcić kilkadziesiąt razy. 6m3 to dziennie zużyjesz w zimie. I z boku masz 2 gi licznik pokazujący kilka tysięcy m3. Panimajesz ??

Raz włączyłaś ogrzewanie na 5 min?? W zimie kiedy były takie mrozy ?? o matko ! i Ty zyjesz jeszcze?

Gość letni deszczykkk
kiśka ... a wlasnie sa te 2 wklady ... i np w lazience ten zielony ma ponad 22 , a ten szary 6 . lazienka do kosztow stalych sie liczy u nas i nie placimy za lazienke. ale w 3 pokojach ten szary ma ok 2 tych kresek .. no ale w tych zielonych wkladach jest kresek nabitych wiecej ... ale to chyba ten zielony wklad bedzie odczyty , nie wiem za bardzo jak to jest ...

Coś pitoli właśnie.. Ale opcje są 2. 1Były mrozy i grzejniki sie same włączały. 2 nie umie czytać licznika i nie wie ile faktycznie zużyła patrz jw co napisałem. Ale nawet nie wiadomo co jej licznik pokazuje m3, kw, koszt?? Jaki miernik elektryczny mechaniczny. Ale innych opcji nie ma.

Gość letni deszczykkk
manam , mam 3 pokoje , w tym jednym do ktorego nie wchodzilam nie przebywalam to tylko raz na 5 min. , w kuchni tez tak . aby przyoszczedzic bo jestem w ciekziej sytuacji , mieszkam teraz sama , a oplaty co chwila w gore w spoldzielni inzynier - zadalam proste pytanie, nie pisz mi o wodzie itp , o jakichs swoich ambicjach

WKLEJ KURWA ZDJĘCIE LICZNIKA ALBO ZAMKNIJ TEMAT Bo tak ci nic nie powiemy proste??????????

Gość letni deszczykkk
zawsze byly mrozy, a jakies 2 lata temu, mama byla sama i tez nie wlaczala w moim pokoju a zima cala mnie nie bylo , a tyle nie bylo . napisalam, pierwszy wskaznik jest w kolorze zielonym a drugi w szarym takim ista exemper wody cieplej ( co pol roku jest spis) mialam 3,5. licznik do wody jest w wc. a tu pytam bo chcialabym wiedziec czy faktycznie jak bedzie chodzila kobieta z linijka i pisala na liscie ile w kazdym pokoju jest kresek , a facet tam wymienia te wklady w tych licznikach .

Gość kiśka
pomysł zez zdjeciem nie jest głupi, ale i tak najwiecej dowiesz sie w spoldzielni albo w administracji, licznik tez mogł sie zepsuc , ale wtedy ciezka sprawa do udowodnienia

Gość letni deszczykkk
inzynier ale nie musisz mi nic mowic , jesli masz w taki sposob mi mowic , z gory tak piszesz ... az mi sie odechciewa jak ktos sie wysmiewa czy cos tam .... jak masz corke to pomysl ze ona nie ma juz rodzicow i sama musi sobie radzic , bo ja tak wlasnie musze!

Działa na zasadzie ilości wyparowanej cieczy. Wiec im mniej tym więcej płacisz. I o to sie kurwa kłucić 2h. Wiec jak masz full cieczy płacisz 0 ( 0 u samej góry) Im bardziej zejdzie na dół np na 90. Tym płacisz więcej. Mówić łopatologicznie http://cdn.ista.com/up/pics/zoom_exemper_10.png

Gość letni deszczykkk
miernik mam na kazdym kaloryferze , na zewnatrz jest tylko swiatlo . licznik do wody cieplej i zimnej jest w wc . :) pomiary zawsze robia jesienia i jest ich 2, jesden spisuje z tego licznika ( obok nawet mam porownanie ile zuzylam rok temu) a druga osoba - facet , wymienia ten wklad w liczniku mierniku .. jak bedzie czas spisu licznikow i wtedy na kartce zobacze ze jest az tak duzo .. to wtedy powiem zapytam pozdrawiam :)

Gość letni deszczykkk
o taki, tylko kolory tych wkladow inne. i ten pierwszy ma juz prawie 11 kresek , a cala zime nie odkrecalam ; a rok wczesniej odkrecalam bardzo czesto i wtedy bylo 6,5 .

pierwszy ( z lewej to zeszły rok) z prawej to obecny. Im więcej w dół tym więcej płacisz.

Gość patka12345
ty inzynierek, co ty pierdolisz za przeproszeniem.. kobieta pisze o pomiernikach zakładanych na kaloryferach a nie o jakims liczniku! m3 wody?! taki z ciebie fachowiec a ze zrozumieniem czytać nie umiesz.. pomierniki ciepła są zakładane na kaloryfer i są to dwie rureczki w wyglądzie przypominające termometr. Autorko, jak kiedyś mieszkałam w bloku i mieliśmy starego typu kaloryfery to tez nam spółdzielnia zakładała ale nie mam pojęcia jak sie to odczytuje. Wiem, ze było głośno o tym, ze to złe mierzy, ze karza ludziom za dużo płacić i w zasadzie nie wiem jakim rezultatem sie to zakończyło bo sie z tamtad wyprowadzilismy a na nowym mieszkaniu jest ogrzewanie elektryczne.. Dziwi mnie tylko miejsce zamieszczenia tego postu bo z ciąża i wychowaniem dzieci topik ma raczej niewiele wspólnego ;)