Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca:):):):):)

zanikanie okresu. miala ktoras tak?

Polecane posty

Chciałabym doradzić się, czy powinnam niepokoić się moim okresem. A więc tak: mam 21 lat, a od 4/5 lat stwierdzone PCO. Miesiączkuję od 10 roku życia. Tak gdzieś do 17/18 lat mój okres trwał bite 5 dni, tzn. 3 dni obfite krwawienie, a później do 2/3 dni małe plamienie. Później wszystko zaczęło się jakoś skracać. Musiałam brać 2 tabletki dziennie Duphastonu, żeby dostać okres, ale nigdy nie krwawiłam (tzn. nie leciała mi krew i tak jest do tej pory), a wyłącznie pojawiała się taka brudna, brązowa wydzielina. Obecnie 3 miesiąc stosuję inne tabletki- Yasminelle (głównie chodzi o antykoncepcję i o to, żeby okres pojawił się co 28 dni). Ostatnia miesiączka trwała 1,5 dnia- mowa wyłącznie o tej wydzielinie, którą opisywałam powyżej. I nie wiem, czy powinnam się martwić?? Od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że ta wydzielina schodzi ze mnie z 2 dni i już jest po okresie. W zeszłym roku, jak byłam u ginekologa, to ten powiedział, że przy PCO tak jest i nic nie poradzę. Ale najczęściej słyszę, że okres powinien trwać min.3 dni, a u mnie tak nie jest (tym bardziej, że nie ma krwi). Myślałam, ze głównie przyczyna tkwi w tym, że biorę tabletki i nieważne, jakie to są. Ale był też taki okres czasu, że nic nie brałam i przez 2 miesiące nie miałam okresu, a jak pojawił się, to też bez krwi i trwał bardzo krótko. Wiem, że zaraz doradzicie, zebym poszła do ginekologa, ale byłam już u dwóch poczynając na ginekologu w moim mieście, a kończąc na ginekologu-położniku o specjalizacji endokrynologicznej w innym mieście. I zawsze to samo! Dla nich, to nic nowego i tak powinno być. Może macie jakieś porady albo doradzicie co zrobić i jak postępować wobec takich lekarzy, którzy nie widzą sensu zrobienia dodatkowych badań?? Np. moja znajoma stwierdziła, że powinnam cieszyć się, że mam tak krótko okres, ale mam porównanie, jaki miałam kiedyś, a teraz. Chyba, że okres zmienia się wraz z dojrzewaniem?Wink Dziękuję za odpowiedzi.

Ja tez mam PCO ale miesiączki mam dosc obfite. Trwają przewaznie 5 dni. Z czego pierwsze dwa dni są bardzo obfite a kolejne dni to juz tylko plamienie. Takie brazowe plamienie jakie opisujesz to ja mam ostatniego dnia okresu na sam koniec. A miałas robione jakies badania hormonalne? Leczysz jakos to PCO?

Aha podobno tabletki antykoncepcyjne moga zmniejszac ilosc krwawienia miesiączkowego. Ja jak brałam cilest to faktycznie było słabsze krwawienie. Jesli cie to dalej niepokoi to moze jednak warto wybrac sie jeszcze do jakiegos lekarza. Ja zanim trafiłam na swojego obecnego ginekologa i zostałam prawidłowo i szczegółowo zdiagnozowana byłam u czterech

PCO miałam stwierdzone już u kilku lekarzy po przez badania hormonalne i USG jajników. Za każdym razem na USG miałam pęcherzyki położone obwodowo. No ja miałam kiedyś 5 dni okres i to, co mam teraz to anik dobrze opisałaś, że występuje na koniec okresu i zwiastuje to koniec krwawienia. Myślałam, że któraś miała coś podobnego i wie, czy to jeszcze zalicza się do normy, czy nie.