Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka na skraju wytrzymalosci

pmozcie bo sie wykoncze 10 mcy dziecko wstaje o 3 rano!

Polecane posty

Syn swietnie sie rozwija i dobrze rosnie. wdziuen spi 2-3 razy, najdluzej po poludniu okolo 1.5-2 godziny WIeczorem idzie spac okolo 20h. od 19 jets marudny, usypia sam w loeczkau po kolacji kapieli i przytuleniu. okolo 24 budzi sie na piers. a o 3 nad ranem budzi sie wyspany i gotowy do zabawy. Prbowlam juz wielu rzeczy: podaje piers potem smoczek. Ssie, ale nie usypia. odkladam do lozeczka , bawi sie w nim porzez jakies 30 minut i popdnosi alarm. Chcialam przeczekac lae juz dwa razy obudzil swoja starsza siostre, wiec mialam dwojke maluchow do usypiania. noszenie na rekach: efekt zabawa wlosami, twarza itp. wzicie do malzenskiego lozka skutkuje lazeniem po rodizcach i salwami smiechu. Myslama, ze to od zebow, ale opdanie paracetamolu czy homepatii nic nie daje. Czasem okolo 6 pryzsnie na pol godzinki i to wszystko! trwa to juz jakies dwa tygodnie. Jestem wykonczona!!!!! NIe mam pojecia co mam robic, zeby on spal!! Dotad ladnie rpzesypial noce, budzi sie tylko kolo polnocy na piers i spal do 6-7. Potem znow piers i budzil sie kolo 8 !

Gość Mejew89
ja mialam identycznie ale moj syn bydzil sie o 3 do 1.5 roku...jak bylam w ciazy budzialam sie o 3 w nocy i jemu tak zotalo... nie martw sie... w koncu mu to minie :)

Gość laluna88
moja ma 8 miesiecy. i robie tak. jak jest marudna wieczorem to ukladam na drzemke ok 18-19 budze. potem ja myje itp. nie spi do 21. budzi sie 6-7 rano. ale zaslaniam jeszcze okna na noc zeby byla kompletna ciemnosc, bo inaczej wstawalaby ze sloncem :p

Gość sjvkjasggvu
lepiej go kłaść w ciągu dnia 1 lub 2 a nie 3 i to po 1,5 h dziecko powinno robic sobie dziennie drzemki aby w sumie nie przekraczalo 2,5h

Gość dziecina
Tez wydaje mi się,że ma za długie drzemki w dzień.Spróbuj coś pokombinować zwłaszcza z tą ostatnią.

dotad ladnie spal. jak pisalam budzis sie dopiero okolo polnocy na karmienie. potem sapl do 6-7 rano. w dizen spi tak: rano kolo9-10 jakis 30 minut potem o 12 obiad i drzemka ta najdluzsza. czasem kolo 17 spi jakies 15 minut. wiec spi niecale 3 godziny w ciagu dnia. kolacja kapiel i spanie. Problem w tym, z ejak jest zmeczony w dizen to marudzi i usypia na stojaco. wczraj nie dalam mu usnac po 18h, byla lmarudny i usnal o 19h30. spal do 00.30 i potem budzis sie co godizne do 3 rano. Od 3 praktcyznie nie spal!!

Zdecydowanie za długo śpi. Powinienspać góra dwa razy i w sumie 1,5 h w ciągu dnia, jedna pół godzinna drzemka, druga godzinna z tym, że ta druga nie później jak o 13stej. Od 14stej do wieczora nie powinien wcale spać. Mój ma prawie 3 lata a od ok. 1,5 roku nie sypia wcale w dzień tzn. jak sam padnie to śpi, ale nie daję Mu dłużej spać jak godzinę. Im później zaśnie tym krócej śpi. Budzę Go. Jest marudny ale przynajmniej między 20 a 21 zasypia bez problemu :) i śpi do rana.

Gość nasz mmaa
naszma również 10 miesięcy, śpi w dzień 1,5 godz, idzie spać o 22.30 i wstaje o 8 rano dużo śpi twoje dziecko, gdyby moje tyle spało też pewnie by wstał o 3 w nocy, im większe dziecko tym mniej snu

czyli mam go budzic w dizen na sile i ma marudzic ?? ile to bedzie trwalo??

Po pierwsze nie pozwalaj spać mu popołudniu tak długo, po drugie jeśli już musisz go położyć popołudniu to niech idzie spać później :) Moja córka chodziła spać w dzień 2 razy, ale postanowiłam jej to zamienić na jedną dłuższą drzemkę, więc zamiast o 10 i 15 teraz chodzi o 12 :) Może też zrezygnuj z tej popołudniowej drzemki? Kiedy dziecko prześpi dzień to trudno wymagać od niego żeby przesypiał noc bo już nie jest noworodkiem.

Autorko spróbuj Go przetrzymać. Niech idzie spać raz ok. południa, wtedy tez może spać 1,5 nawet do 2 godzin. Ale niech śpi raz. Spróbuj jeden dzień się tak z Nim przemęczyć. Jeśli będzie zbyt marudny to następnego dnia niech śpi dwa razy. Raz o 9 1-1,5 a drugi raz ok . 13stej ale nie dłużej jak pół godziny.

Gość sjvkjasggvu
zabawiaj go. moja spi jeden raz 2,5h po poludniu i idzie 21 spas do 7-8.

Gość nasz mmaa
za dużo snu ja wolę żeby nasz spał do 8 godz, niż wstawał o 6 rano - tak dla nas jest zdecydowanie lepiej o 12.30 godz idzie na 1,5 spać i od 14 godz do 22 jest na nogach, zasypia około 22,30 w końcu i śpi ładnie do 8 rano może tobie się wydaje, że dziecko marudzi, może się nudzi a na siłę jest usypiany

Gdyby spał tylko rano to nie wytrzymał by do 20 i poszedł by spać o 18 więc zrobił by ci bardzo wczesną pobudkę :) Zrezygnuj z tej porannej, połóż go po obiedzie i i niech pośpi z 2 godziny czyli najdłużej do 15, później przetrzymaj go do tej 20 albo dłużej jeśli dasz rade. Wiem że kiedy dziecko jest marudne to najchętniej by się go położyło spać ale czasem nie warto i lepiej czymś zająć i się z nim pobawić :)

Wszystkie mamy powyżej mają rację :) Może On nie jest śpiący tylko się nudzi. Wiem po moim (co prawda starszym dużo), jak się nudzi to leży zniechęcony, mówi że jest zmęczony :D ale jak tylko zapytać Go czy rysujemy, idziemy na spacer czy jeszcze coś to wstaje ożywiony i z dużą energią :D

Gość gfgf
Co Wy za pierdoły piszecie !!!!!! jak dużo śpi ?? spi około 3 godzin to duzo jak na 10-cio miesięczne dziecko ?? Moj ma 17 miesięcy i spi okołov3- 4 godzin dziennie a na noc i tak zasypia 20-21 i śpi do rana !! To jest kwestia dziecka i jego przyzwyczajeń..może jednak to od ząbków i będzie spał normalnie za jakiś czas. Można spróbować popołudniu wziąść go na pole zeby po 17 już nie spał..ale to pomoże albo nie.

Jak marudzi to raczej sie nie nudzi. trze oczka i tak jeczy/ zawodzi. wt-edy przytulam klade do lozeczka smoka w buzie i zasypoia w 5 minut. Wdzien jest praktycznie caly czas na zewnatrz. No chyba ze pada. co namniej dwa spacery dziennie, w wozku, chuscie, plus raczkowalnie i chodzieni po placu zabaw. w ogordku base, hustawki i lazenie po trawie, zabawy pilka. ksiazeczki itp. wydaje mi sie, ze dzien ma dosc wypelniony i raczje sie nie nudzi. Jak np gotuje lub sprzatam to on sobie chodzi i sam sie bawi. NIe wtydaje mi sie, ze za duzo spi. do niedawna spal rano okolo gozdiny, o 13 jakies 2 godziny i kolo 17-18 30-45 minut. i ladnie spal w nocy. tetraz spi mniej w dizen i duzo mniej w nocy. sprobuje go przetrzymac wieczorem. Moze fakttcznie to od zebow. lae paracetamol raczej nie dzialla, wczoraj wnocy dlam mu 2 razy pol dawki. i jakos po nim nie spal. a jak mu szly jedynki to po paracetamolu spal. Orzy zebach budzil sie i plakal badz marudzil, teraz sie budzi o 3 w pleni sil i z ochota na zabawe!

Gość wdhdcbcccxx
A moja 3,5 letnia corka budzi sie w nocy od ponad 2 tyg. I nie chce spac w swoim pokoju i przychodzi do nas i spi z nami. A ja nie moge sie wyspac.

Gość u nas
a mi się wydaje, że to jest normalne... moja córka między 8 a 12 mieś miała takie okresy, że się budziła o 3 w nocy i nie spała do 5 a potem znowu zasypiała... też się wq a potem już sobie dałam na spokój i odsypiałam to w dzień ;] ja sobie nie wyobrażam, że takie małe dziecko ma charcować do 22.30... a gdzie czas dla siebie? moja od noworodka o 20 z kawałkiem już dawno spała.....teraz wstaje ok 6 czasem pośpi do 7 ale tylko w weeendy bo wtedy nie musimy iść do babci z rana.... ma teraz rok i 4 mce... już się przyzwyczaiłam do takiego wstawania... odeśpię to jak dzieci porosną ;]

rano spal 30 minut o 12.30 poobiedzeie drzemka 1.30 h przed 18 zaczal marudzic poplakiwac, wzielam go na rece iu w minute usnal. spi juz 15 minut. mam go budzic? NIe wydaje mi sie, ze jakos strasznie duzo spi w dzien. wychodzi jakies 2 i pol godizny max 3. po kolacji i kapieli tez pada i zasypioa w 5 minut. czyli jest zmeczony. Moze to faktycznioe taki okres i trzbea przebolec?

o 3 się obudzi i będziesz miała powtórkę z rozrywki i tak codziennie. Ja bym nie dała rady i naprawdę robiła bym wszystko żeby chodził później spać. Chyba że pozwolisz mu pospać o tej 18 przez pół godziny i położysz go znowu po 21.

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
Mój budził się przez przeszło rok o 4 rano ...dzień w dzień to samo w tym w nocy dwa razy na mleko...dopiero teraz jak ma 18msc powoli mu to mija (odpukać ! ) Nic nie pomagało a próbowałam już wszystkiego

Gość cxvbfdv
a jak bys np. olala sobie troche go i nie zwracala uwagi przez jakis czas i udawala ze spisz. nie sluchaj tego ze masz nie dawac spac dziecku w dzien bo to nie prawda jest1 on musi drzemnac sobie ile chce a ja mysle ze taki maluch spokojnie do 3 godzin w dzien powinien i 11-12 w nocy wiec nie wiem co za pomysly to sa. moj ma 16 miesiecy i spi od 19 do 7 rano i czasem ma dwie drzemki a czasem jedna jesli poloze poniej to spi do 3 godzin a jak wczesniej(bo np.musimy isc gdzies to spi maks 2 i po poludniu pol godziny do godziny. uwazam ze Twoj muuuusi jeszcze tyle spac w dzien jesli potrzebuje. a maluszkowi minie to budzenie o 3. moze sprobuj troche ignorowac.moze byc ciezko ze starszym dzieckiem. ale spicie wszyscy w jednym pokoju??

Gość cxvbfdv
a i absolutnie ja nigdy swego dziecka nie budze kiedy spi.matko! fanie wam kiedy ktos was budzi z rana w niedziele???

pospal 20 minut o tej 18, w wozku, na tarasie przy wyjsciu z kuchni, wiec nie bylo idelanie cicho. potem zjadl, wykapalam go w kapieli juz tarl oczka . Jak go ubieralam to marudzil juz strasznie. wlasnie az go uspil. Probuje go ignorowac w nocy, on spi z nami w pokoju. al po pol godznie, max 40 minutach nie daje rady i wstaej do niego. wtedy on sie cieszy i mysli ze sie bvedize bawil. Corka spi w pokoju po drugiej strone korytarza. I neistey odkad ma mlodszego brata jest wyczulona na jego placz. zrobilam mu dizes wieczorem kaszke na melisie , moze bedize lepiej. dzieki za wszystkie rady