Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Juaaaygyd

Strojenie kosciola na slub-obowiazkowe??

Polecane posty

Gość Juaaaygyd

Czy strojenie kosciola na slub jest obowiazkowe?? czy to ,ze postawia klecnzik musimy placic? chcemy si epobrac jednak mamy malutkei fundusze i kazdy grosz sie liczy..,

Gość nooo a wesele pewnie na 100os
obowiązkowe, śmiechu warte

Gość a ja myślałam :)
nie, ale fajnie wyglada. Aczkolwiek , ja strasznie zaluje bo dalam 1300 zlotych i efektu nie bylo jak sie spodziewalam, no ale placilam za zywe kwiaty bo proboszcz stwierdzil ze sztucznych w kosciele byc nie moze

Gość Juaaaygyd
Eee czemu smiechu warte?? chcemy sie pobrac.., bez wesela, tylko swiadkowie i rodzice czy to az takie smieszne??

Wszystko zalezy od parafi,bo w jednej kosciol do slubu przygotowuja siostry zakonne a w innych PM.U mnie jest tak ze klecznikami i kwiatami zajmuje sie siostra zakonna a PM stroi ławki.

Gość niestety, jest obowiązkowe
Najczęściej proboszczowie mają układy z firmami strojącymi, często po ślubie znikają paskudne plastikowe wazony, ale kwiaty pozostają, jako ozdoba kościoła do następnej soboty, kiedy nowa para znów za "ustrojenie" kościoła zapłaci. Nie wszędzie tak jest, ale często proboszcz z firmą strojącą, bądź zakonnicami ma po prostu układ.

Raczej w większości kościołów liczą sobie jakąś kwotę dla kościelnego za ustawienie klęcznika, rozwinięcie dywanu...ale to nie jest duża suma i często jest wliczona w to co ksiądz bierze za ślub i sam sie potem rozlicza z pracownikami, za to strojenie czyli zakupienie kwiatów, wystrój ławek i inne podobne atrakcje są jak najbardziej dobrowolne i nie musisz na to wydawać kasy jeśli nie chcesz.